e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Πρόσφορο, το αντίδωρο των ανθρώπων για τα δώρα της θείας Αγάπης

Σκέψεις του π. Παναγιώτη Καποδίστρια


Έτοιμο το Πρόσφορο στην ιερά Πρόθεση αναμένει την αυριανή Ευχαριστιακή Σύναξή μας, για να εξέλθει από τα σπλάχνα του, ωσάν από την κοιλία της Θεομήτορος, ο άρτος που θα μεταβληθεί σε Κυριακό Σώμα, για να μεταδοθεί στους πιστούς και να καταστούν έτσι «σύσσωμοι» Χριστού!

Τη σημασία του ψωμιού αυτού την δηλοί το ίδιο τ’ όνομά του: Πρόσφορο! Δηλαδή, προσφέρεται από τους ανθρώπους στον Θεό Δημιουργό τους ως δώρο ή -θα ήταν σωστότερο να πούμε- ως ανθρώπινο αντίδωρο για τις πολυμερώς και πολυτρόπως εκπεφρασμένες δωρεές της θείας Αγάπης!

Κατά την πλέον οικολογική ώρα της Εκκλησίας μας, την ώρα της ιερατικής εκφώνησης «Τα σα εκ των σων σοι προσφέροντες, κατά πάντα και δια πάντα...», ο λαός προσφέρει στον Θεό τα ίδια τα υλικά αγαθά, τα προσφερθέντα από Εκείνον στην ανθρωπότητα. Στην εν λόγω ευχαριστιακή κίνησή μας συμμετέχει και ο ιδρώτας του μόχθου των ανθρώπων, καθότι δεν προσφέρουμε το σιτάρι που λάβαμε απ’ τη γη, αλλά τον άρτο, το παράγωγο δηλαδή της δικής μας προσπάθειας και αναδημιουργικής ενέργειας επί των υλικών δώρων. 

Μικρές σκέψεις για μεγάλες αλήθειες της ορθόδοξης πνευματικότητας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: