e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος ευχήθηκε αυτοπροσώπως στον νυν Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄ για τα ονομαστήριά του [αποκλειστικό φωτορεπορτάζ]

Συνέβη σήμερα, 9/22 Μαρτίου 2016, εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, στην Αίθουσα του Θρόνου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, υπό τα έκπληκτα -και συνάμα χαρούμενα- βλέμματα των πολυπληθών συνεορταστών, κληρικών και λαϊκών. Ακολούθως, επέστρεψε ο κ. Ειρηναίος στο διαμέρισμά του, συνοδευόμενος από τον αββά Χρυσόστομο, με τον οποίον έκανε την ιστορική αυτήν επίσκεψη. Στο διαμέρισμά του τον επισκέφτηκαν ύστερα Ιεράρχες του Πατριαρχείου.


-->

Συμπάθεια Βαρθολομαίου προς Μητροπολίτη Βελγίου για το τρομοκρατικό κτύπημα στις Βρυξέλλες


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 

Ἱερώτατον 
Μητροπολίτην Βελγίου κ. Ἀθηναγόραν, 
Εἰς Βρυξέλλας. 

Ἐκφράζομεν βαθεῖαν συμπάθειαν Μητρός Ἐκκλησίας καί ἡμῶν τῇ ὑμετέρᾳ Ἱερότητι καί τῷ εὐσεβεῖ ποιμνίῳ αὐτῆς διά τά σημερινά τραγικά συμβάντα ἐν Βρυξέλλαις καί προσευχόμεθα εἰς τόν Ἄρχοντα τῆς εἰρήνης Κύριον τόσον διά τά θύματα καί τούς οἰκείους αὐτῶν ὅσον καί διά τήν ἐπικράτησιν παγκοσμίως τῆς λογικῆς, τῆς δικαιοσύνης καί τῆς ἀγάπης. 


Ἀδελφικῶς ἐν Χριστῷ 
Πατριάρχης Βαρθολομαῖος 

22 Μαρτίου 2016

Αγγελιοφόροι της Ειρήνης σ' έναν κόσμο τρομαγμένο

Tου Σεβασμ. Μητροπ. Βελγίου Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου22.03.2016


Βρυξέλλες - Δεν είναι πολύς καιρός που η Ευρώπη έζησε στο κέντρο της Γαλλικής Πρωτεύουσας την φρίκη της τρομοκρατίας. Και τώρα, λίγους μήνες αργότερα, στην καρδιά, στην Πρωτεύουσα της Ενωμένης Ευρώπης ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες και εμβρότητες.

Λίγο μετά την ανατολή της 22ας Μαρτίου, στην πόλη των Βρυξελλών, έμελλε να γραφεί μια ακόμα μελανή σελίδα, όχι μόνο στην ιστορία της Γηραιάς ηπείρου αλλά του Παγκοσμίου γίγνεσθαι. Ο φόβος και ο τρόμος κρατεί, όντως, όχι μόνο τους κατοίκους της πόλεως αλλά ολόκληρου του πλανήτη.

Σήμερα τα κράτη μέλη και οι φίλοι της Ευρώπης δεν έστειλαν ανταποκριτές στο Βέλγιο για να ενημερωθούν για τα θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία των θεσμών και τις πολιτικές εξελίξεις της Ενώσεως. Σήμερα τα κράτη μέλη έστειλαν ανταποκριτές για να ενημερωθούν για εξελίξεις λυπηρές, οδυνηρές και τραγικές. Άνθρωποι νεκροί. Άνθρωποι τραυματισμένοι. Άνθρωποι τρόμο-κρατούμενοι.

Ένα τρομοκρατικό χτύπημα είναι σοβαρό και οδυνηρό, οπουδήποτε κι αν συμβεί. Όταν όμως τούτο συμβαίνει στο κέντρο της Ευρώπης, στην καρδιά που ρυθμίζει τη λειτουργία των υπολοίπων μελλών του σώματος, αυτό παίρνει διαστάσεις μεγάλες και σοβαρές. Πλήττοντας το κέντρο, την καρδιά, πλήττεις όλο το σώμα. Οι τρομοκράτες σήμερα δεν χτυπούν τις Βρυξέλλες. Οι τρομοκράτες σήμερα χτυπούν ολόκληρη την Ευρώπη. Οι τρομοκράτες σήμερα χτυπούν για μια ακόμη φορά ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα το αιμοσταγές τέρας της τρομοκρατίας έστειλε ένα ακόμα μήνυμα πόνου και οδύνης στην ανθρωπότητα. Ένα τέρας που απειλεί να κατασπαράξει την ειρήνη, την δημοκρατία, την ησυχία και την αρμονία του κόσμου.

Μόλις δυο μέρες πριν όλοι οι Ορθόδοξοι του Βελγίου, συνηγμένοι επί τω αυτώ, μέσα από την Ευχαριστιακή μας Σύναξη, ζήσαμε τον όντως θρίαμβο της Ορθοδοξίας. Γίναμε ένα, κλήρος και λαός, με τον Θεό. Δεν μας εμπόδισαν οι διαφορετικές μας κουλτούρες. Δεν μας εμπόδισαν οι γλωσσικές μας διαφοροποιήσεις. Μιλήσαμε όλοι την γλώσσα της αγάπης. Βιώσαμε την ενότητα και την αρμονία μεταξύ μας.

Και σήμερα καλούμαστε να δώσουμε έναν αγώνα σκληρό. Μια ακόμα μαρτυρία. Καλούμαστε, οι εν Βελγίω Ορθόδοξοι αδελφοί, να ενώσουμε τα χέρια, να ενώσουμε τις καρδιές μας. Χωρίς διακρίσεις. Χωρίς εμπόδια και δισταγμούς. Απέναντι στη βία και την βαρβαρότητα. Απέναντι στον τρόμο και τον πόνο.

Καλούμε όλον κόσμο, χριστιανούς και μη, να γίνουμε μια ασπίδα απέναντι στην τρομοκρατία. Να γίνουμε ένα σώμα κόντρα στη λαίλαπα της οδύνης που κυριεύει τον πλανήτη. Στο πόλεμο που κήρυξε η τρομοκρατία στην Ευρώπη εμείς θα γίνουμε αγγελιοφόροι της Ειρήνης.

Ως Μητροπολίτης και ποιμένας, ως πρόεδρος της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελέυσεως και Εκπρόσωπος όλων των Ορθοδόξων του Βελγίου έναντι της πολιτείας, καλώ τους θρησκευτικούς ηγέτες του Βελγίου να ενώσουμε τις φωνές μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας κόντρα στην κακότητα και την βία. Καλώ τους θρησκευτικούς ηγέτες του Βελγίου να καταδικάσουμε κάθε είδους τρομοκρατίας και να δώσουμε την δική μας μαρτυρία παρηγορίας και συμπάθειας προς τους πληγέντες αδελφούς μας.

Τις κρίσιμες αυτές ώρες δεν υπάρχουν διακρίσεις και διενέξεις. Ενωμένοι οι ηγέτες των Θρησκειών της χώρας οφείλουμε την συμπαράστασή μας στον πονεμένο λαό μας. Τα γεγονότα που ζούμε δεν μπορούν να μας αφήσουν άπραγους και απλούς θεατές. Η θέση μας είναι κοντά στο λαό μας. Με την αγάπη μας και την ενότητά μας, με την στήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους, με την παραμυθία των τρομοκρατημένων ανθρώπων μας.

Είθε τα γεγονότα που ζήσαμε σήμερα στην πόλη των Βρυξελλών να ήταν η τελευταία έκφραση το τελικό ξέσπασμα του τρόμου και του πόνου για τον κόσμο μας. Γιατί αξίζουμε έναν καλύτερο κόσμο!

Ο Μητροπολίτης Βελγίου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

22.03.2016

Βρυξέλλες -Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Ἐξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Βελγίω και εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Αεροδρομίου Βρυξελλών, εκφράζει, προσωπικά και εξ ονόματος όλων των ορθοδόξων χριστιανών που ζουν στο Βέλγιο, την αμέριστη θλίψη και τον πόνο του έναντι των γεγονότων βίας, τα οποία έχουν πλήξει την χώρα, το πρωί της 22ας Μαρτίου 2016. Καμία ιδέα και άποψη δεν δύναται να δικαιολογήσει την χρήση βίας και την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής.

Στις τραγικές αυτές στιγμές, για την πρωτεύουσα της Ευρώπης, η σκέψη του Μητροπολίτου βρίσκεται στους συγγενείς των θυμάτων και οι προσευχές του απευθύνονται προς τον Κύριο, ώστε η Χάρις Του να ενσπείρει στις καρδιές ορισμένων αδελφών την γαλήνη και την συγχώρεση. Αξίζουμε έναν καλύτερο κόσμο! 

Εικόνες από τα ονομαστήρια του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου Γ΄

Ιεροσόλυμα, 8/21 και 9/22 Μαρτίου 2016

Πατριαρχικός Εσπερινός

Πατριαρχική Προηγιασμένη θεία Λειτουργία