e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Άνευ ουσίας και αντικειμένου η απόφαση του Πατριαρχείου Σερβίας για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ήπια και υποτονική η επίσημη αντίδραση του Πατριαρχείου Σερβίας για το Ουκρανικό Ζήτημα. Σίγουρα όχι αυτή που θα ήθελαν οι Ρώσοι...

Σε μια απόφαση, που δημοσιεύθηκε πέντε ημέρες μετά την λήψη της με πρόσχημα τις... μεταφράσεις, το Πατριαρχείο των Σέρβων ουσιαστικά περιορίζεται στο να εκφράσει την αντίθεσή του στην αποκατάσταση των πρώην σχισματικών Φιλαρέτου και Μακαρίου... Μια αντίθεση που πλέον καθίσταται άνευ ουσίας και νοήματος, αφού ήδη οι δύο αυτοί άνδρες, με αυτοθυσιαστική υπέρβαση και αγάπη για την Πατρίδα τους και την Εκκλησία της, έχουν αποφασίσει ότι δεν θα διεκδικήσουν τη θέση του Αρχιεπισκόπου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, οπότε δεν θα είναι αυτοί που θα λάβουν τον Τόμο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Άσφαιρα λοιπόν τα πυρά όσων επιμένουν να υποδεικνύουν το δένδρο αντί του δάσους στο Ουκρανικό Ζήτημα, δηλαδή τα περί Φιλαρέτου και Μακαρίου αντί του αναφαίρετου δικαιώματος μιας Ανεξάρτητης και Κυρίαρχης χώρας να έχει Αυτοκέφαλη Εκκλησία, ταυτόχρονα με το απαράγραπτο δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποδίδει αυτήν την Αυτοκεφαλία όπου, όπως και όταν εκείνο κρίνει.

Ως προς το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας, οι Σέρβοι απλά απευθύνουν έκκληση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις λοιπές τοπικές Εκκλησίες, ώστε να παραπεμφθεί σε Πανορθόδοξη Σύνοδο... Το έχουν πράξει και στο παρελθόν με δηλώσεις τους. Και τότε είχα επισημάνει ότι αυτή η έκκληση-ευχή δεν δεσμεύει και δεν υποχρεώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε καμία ιεροκανονική πράξη. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μόνον έχει το αποκλειστικό, αρχαίο, απαράγραπτο προνόμιο της παροχής Αυτοκεφαλίας. Ουδείς μπορεί να το υποχρεώσει να αρνηθεί αυτό το δικαίωμα ή να το παραπέμψει σε Συνόδους και Διασκέψεις. Μόνο εάν το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο το επιθυμεί, μπορεί να το πράξει.

Κάτι που ίσως θα είχε γίνει, εάν οι Ρώσοι και οι κανοναρχούμενοι από αυτούς δορυφόροι τους δεν είχαν υπονομεύσει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, απουσιάζοντας εν τέλει από τις εργασίες της. Αυτή η Σύνοδος ήταν Πανορθόδοξη. Έγινε το 2016 στην Μεγαλόνησο Κρήτη.

Οι Ρώσοι με δική τους ευθύνη αρνήθηκαν να προσέλθουν. Σήμερα πληρώνουν αυτή την αυθάδειά τους προς την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Πληρώνουν τις αυστηρές συνέπειες του Πνευματικού Νόμου. Και θα τις πληρώνουν για πολύ καιρό ακόμη και σε διάφορα επίπεδα, εάν δεν μετανοήσουν και δεν προσέλθουν ταπεινά στην κανονική τάξη της Εκκλησίας, η οποία εδώ και αιώνες, από την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνος, έχει αναθέσει ειδικές και αποκλειστικές ευθύνες και αρμοδιότητες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επί όλης της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: