e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Καλή Σαρακοστή!

«Τον της νηστείας καιρόν φαιδρώς απαρξώμεθα» μας καλεί ο υμνωδός, αδελφοί.

Αρχίζει το στάδιο της μεγάλης Τεσσαρακοστής και καλούμεθα, όλοι μαζί, να ξεκινήσουμε τον πνευματικό αγώνα. Ο αγώνας είναι η προσπάθεια να δαμάσουμε το θηρίο, που λέγεται «εγωισμός». 

Η προσπάθεια δεν επικεντρώνεται μόνο στην νηστεία του φαγητού, αλλά και στην νηστεία κάθε αίσθησης και ενέργειας του ανθρώπου. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να αγωνιστούμε, γυμνάζοντας τον εαυτό μας, ώστε να τον ελέγχουμε.

Ο μη έλεγχος του εαυτού μας σημαίνει στέρηση της ελευθερίας μας. Ας αγωνιστούμε κατά των παθών που μας δεσμεύουν. Ας αγωνιστούμε για την ελευθερία μας. Έπαθλο του αγώνα είναι η χαρά της Αναστάσεως!

Χαρούμενοι και φωτεινοί,  ελεύθεροι και αναστημένοι, θα ζούμε μόνο μέσα από τον προσωπικό μας κόπο και αγώνα. Η δυσκολία είναι ανθρώπινη, η βοήθεια όμως έρχεται από τον Θεό και το έπαθλο είναι προσωπική κατάκτηση, η Ανάσταση!

Καλή Σαρακοστή!

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Ο Εσπερινός και η Τελετή της Συγγνώμης 2018 στη Ζάκυνθο
Εσπέρας Κυριακής της Τυρινής, 18ης Φεβρουαρίου 2018, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στην πόλη της Ζακύνθου. Ληγουσών των καρναβαλικών επιδόσεων, εψάλη ο καθιερωμένος Εσπερινός επί τη εισόδω στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ακολούθησε δε η τελετή της Συγγνώμης. Χοροστάτησε ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Σημειωτέον ότι τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Ζακύνθου.
Φωτογραφίες: Ευρυδίκη Κοντογιάννη


Ο Εσπερινός και η Τελετή της Συγγνώμης 2018 στο Αμμάν της Ιορδανίας

Εσπέρας Κυριακής της Τυρινής 2018, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Αμμάν. Των κατανυκτικών εσπερίων χοροστάτησε ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος, ο οποίος διεβίβασε στους πιστούς ευχές και ευλογίες του Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας για καλή Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Προηγήθηκε κέρασμα του Μητροπολίτου και των συνεργατών του Ναού.
Με Πατριαρχική Χοροστασία ο Εσπερινός της Συγγνώμης 2018 εν Φαναρίω [ενδεικτικό video]

Απόγευμα 18ης Φεβρουαρίου 2018, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησε ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τόν Α´ Κατανυκτικόν Ἑσπερινόν (18.2.2018), εἰς τό τέλος τοῦ ὁποίου οἱ Κληρικοί τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς καί οἱ λαϊκοί ὑπάλληλοι τῶν Πατριαρχείων, ὡς καί οἱ ἐκκλησιασθέντες προσκυνηταί, ἠσπάσθησαν τήν Δεξιάν Αὐτοῦ πρός ἐκζήτησιν συγχωρήσεως, ἐπί τῇ εἰσόδῳ εἰς τήν Ἁγίαν καί Μεγάλην Τεσσαρακοστήν.

Η Κυριακή της Τυρινής 2018 εν Βανάτω της Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής της Τυρινής, 18ης Φεβρουαρίου 2018, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Ομίλησε κατάλληλα ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ενώ έψαλαν οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Ιωάννης Καραβάνης και Σπυρίδων Σαρατσένος.
Φωτογραφίες: Διονύσης Νικ. Κοντονής