e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Κυριακή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 2018 και Δοξολογία για την επέτειο του 1821 εν Βανάτω της Ζακύνθου


Πρωί της Κυριακής, 25ης Μαρτίου 2018, χαρμόσυνης εορτής του Ευαγγελισμού της Παρθένου Μαρίας, στον περίβλεπτο Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Εκκλησιάστηκαν -ως είθισται- μαθητές των Σχολείων της περιοχής, όμως μόνον αντιπροσωπείες λόγω Κυριακής. 
     Στους επισήμους ήταν ο Αντιδήμαρχος της περιοχής Αρκαδίων κ. Ιωάννης Κόκλας, ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Βανάτου κ. Παναγιώτης Δρογγίτης και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου κ. Άγγελος Αγγελούσης. 
     Μετά την εόρτια θεία Λειτουργία, κατά την οποία μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων πολλοί μαθητές, έγινε η προβλεπόμενη Δοξολογία επί τη εθνική επετείω. 
     Την καθιερωμένη ομιλία της ημέρας έκανε ο εκπαιδευτικός κ. Νίκος Αρβανιτάκης, αναφερθείς στην σημερινή εορτή του Ευαγγελισμού και της Παλιγγενεσίας του 1821. 
     Εξαιτίας των ισχυρών καταιγίδων που επικρατούσαν στο νησί, δεν έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων (Πλατεία Λάμπρου Ζήβα), αλλά εντός του Ναού, σε αυτοσχέδιο κενοτάφιο.

[Φωτογραφίες: Κώστας Μπουργάνης]
Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Στοκχόλμη


Στο αμφιθέατρο του Σχολείου ÅSÖ, στη Στοκχόλμη, πραγματοποιήθηκε η γιορτή της 25ης Μαρτίου από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης, το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018.

Το λόγο έλαβε πρώτος ο Πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου κ. Γιώργος Κωνσταντίνου, όπου στην προσφώνησή του επεσήμανε τα εξής: “Toν Μάρτιο του 1821, υπό συνθήκες που κάθε άλλο παρά ευνοϊκές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη του αγώνα για την αναγέννηση του Έθνους, την απελευθέρωση της πατρίδας, την απαλλαγή και λύτρωση από τον ζυγό της Οθωμανικής σκλαβιάς. Την επέτειο αυτού του ιστορικού γεγονότος γιορτάζουμε σήμερα στο σχολείο μας.”

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Στέγης Στοκχόλμης και Καθηγητής του Πανεπιστημίου, Ελλογ. Δρ. Απόστολος Καρακώστας, έλαβε το λόγο, αναφερθείς ιδιαίτερα στο ρόλο των Ελλήνων της διασποράς στην Επανάσταση του 1821, δίνοντας έμφαση σε δύο σημεία: α) στην φοίτησή τους σε ελληνικά σχολεία των παροικιών και β) στον διαπρέποντα ρόλο των Ελλήνων της διασποράς του 1821 στις κοινωνίες που ζούσαν. Επίσης, έκανε έναν εύστοχο παραλληλισμό, στο Ελληνικό Σχολείο της Στοκχόλμης, ένα από τα καλύτερα σχολεία του Ελληνισμού εκτός Ελλάδος όπως το αποκάλεσε, και στην έντονη παρουσία των αποφοίτων του στην δημόσια σκηνή της Στοκχόλμης και της Σουηδίας, όπου και διαπρέπουν σε πολλούς τομείς της κοινωνίας.

Στη συνέχεια, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Στοκχόλμη Εξοχ. κ. Δημήτριος Τουλούπας συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές του σχολείου για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να κρατήσουν ζωντανές «τις παραδόσεις μας και τη γλώσσα μας στη Σουηδία» και τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της προσφοράς του απανταχού Ελληνισμού στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, που μέχρι και σήμερα στηρίζει την Ελλάδα με όλες τις δυνάμεις του.

Η γιορτή διήρκησε μία ώρα και ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπα, κατά την διάρκεια του οποίου συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνου, τους δασκάλους, γονείς και μαθητές του σχολείου για τη γιορτή, ανέφερε δε χαρακτηριστικά τα εξής: “Με εναλλαγή χρωμάτων, εικόνων, προσώπων, αφηγημάτων και ποιημάτων, γιορτάστηκε και φέτος ο διπλός εορτασμός σε ένα σχολείο που επάξια εκπροσωπεί την Ελλάδα εκτός Ελλάδος και αξίζει την ολόθερμη υποστήριξη της Ομογένειας. Η Ελλάδα εντός των συνόρων της έχει πολλά να διδαχθεί από την καταξιωμένη Ελλάδα εκτός Ελλάδος, απανταχού της γης. Τα παιδιά μας, οι μαθητές του σχολείου μας, με την αυθεντικότητά τους, τη ζωντάνια τους, τον αυθορμητισμό τους, ντυμένοι με τις φινετσάτες και αρχοντικές παραδοσιακές στολές, μας μετέφεραν νοερώς, με ανόθευτη Ελληνική προφορά, με πλούσιο λεξιλόγιο, στην εποχή των μεγάλων ηρώων του 1821. Τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε να αναδειχθούν άξιοι συνεχιστές των ηρωϊκών προγόνων μας.”

Εν κατακλείδι εψάλη ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδος. Παρόντες στη γιορτή ήταν, επίσης, οι Πρόξενοι της Ελλάδος και της Κύπρου κ.κ. Κωνσταντίνος Σούλιος και Γεώργιος Λοΐζου, και αρκετοί γονείς και φίλοι του σχολείου.

Την επομένη, Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018, ο Σεβ. κ. Κλεόπας τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στην οποία συμμετείχε ο Εφημέριος του ναού, Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Σωσίπατρος Στεφανούδης, τους δε ύμνους έψαλαν ο Δρ. Γεώργιος Σιδεράς και ο κ. Δημήτριος Μπατσέλας.

Στο τέλος, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Στοκχόλμη Εξοχ. κ. Δημήτριος Τουλούπας απηύθυνε χαιρετισμό, όπου εξήρε, μεταξύ άλλων, τη συμβολή των Ελλήνων της διασποράς στην κινητοποίηση της Ευρώπης, οι οποίοι «ξεσηκώθηκαν σύσσωμοι», ενώ φιλελληνικά κομιτάτα φύτρωσαν ανά την Ευρώπη και την Αμερική. Η Σουηδία έδωσε και αυτή το παρόν στο κίνημα του Φιλελληνισμού, καθώς υπάρχει στήλη στην πόλη του Μεσολογγίου. Τα ιδανικά του ’21 συνιστούν διαχρονικές και παγκόσμιες αξίες και «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι᾽ αυτές», σημείωσε ο κ. Πρέσβυς και απευθυνόμενους στους Έλληνες ομογενείς αναφέρθηκε στην επιτυχημένη θέση που έχουν κατακτήσει επάξια στη νέα τους χώρα και τόνισε ότι «το πιο ισχυρό όπλο είναι η ενότητα και η ομόνοια».

Ακολούθησε η ομιλία του Ποιμενάρχου, η οποία εστιάστηκε στον διπλό εορτασμό, με αναφορές στον Ακάθιστο Ύμνο και στον απελευθερωτικό αγώνα, ενώ κάλεσε άπαντες τους ομογενειακούς φορείς να διατηρήσουν ως κόρες οφθαλμών τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και συνθέτουν το ίδιον και το κοινόν του Ελληνισμού της Σκανδιναβίας: την ενότητα, τη συνεργασία, την αλληλοσυμπαράσταση, την αλληλοκατανόηση και την ομοψυχία.

Μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης τόνισε τα εξής: “Ας προβούμε στην ανασυγκρότηση και την ανασύσταση των δυνάμεών μας και στην αξιοποίηση των ταλέντων και των γνώσεων των ομογενών μας, των σχολείων μας, των τοπικών σωματείων, των ενοριών μας, για την υλοποίηση του οράματός μας. Αυξάνονται οι προκλήσεις, αλλά και οι προσδοκίες. Ο λαμπρός σημερινός εορτασμός ας μην καταχωρηθεί στη μνήμη μας αποκλειστικά ως μία εκ των πολλών ιερών ακολουθιών του έτους, αλλά ας αποτελέσει την αφορμή για συλλογικό συντονισμό της Ομογένειάς μας στη Σκανδιναβία και την αφετηρία για την διοργάνωση μιας σειράς παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών για το μέλλον του Ελληνισμού. Η Ομογένεια θα πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνάμεις της, για να υπερασπιστεί τα εθνικά μας θέματα στο εξωτερικό και να προβάλλει την Ελληνορθόδοξη Κληρονομιά μας, να αναβαθμίσει τις συλλογικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, με ουσιώδεις οργανωτικές τομές, που θα εγκαθιδρύσουν καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία, διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος, που εξαιτίας συντονιστικών κενών, κάθε άλλο παρά εξυπηρέτησαν το ζητούμενο επικοινωνιακό στόχο, να διοχετεύσει το ζήλο και τη διάθεση ενεργοποίησης στις νεότερες γενιές υπέρ των εθνικών και ομογενειακών ζητημάτων, στοχεύοντας στην ανάπτυξη διαλόγου με την ευρύτερη κοινωνία σε πολλαπλά επίπεδα, όπως στο χώρο της πολιτικής, της τέχνης, των επιστημών, κλπ. .”

Αμέσως μετά, ο Επίσκοπος κάλεσε την καλλικέλαδη μαθήτρια του Ελληνικού και του Κατηχητικού Σχολείου Δίδα Χαρούλα να ψάλει τον Εθνικό Ύμνο, μαζί με τους συμμαθητές της που ήταν παρόντες, αρκετοί δε από αυτούς ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Στη συνέχεια, ο Αρχιερεύς κάλεσε κοντά του δύο διακεκριμένους νέους της Ομογένειας, τους αδελφούς Λαοκράτη και Αλέξανδρο Κεσσίδη, για να μιλήσουν στους μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου για την αξία της άθλησης και του πρωταθλητισμού. Ο Λαοκράτης Κεσσίδης, 28 ετών, ανεδείχθη πρωταθλητής Ελλάδος στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη, πέντε φορές. Το 2015 πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα και έλαβε τη 12η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ το 2017 ανεδείχθη 10ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο αδελφός του Αλέξανδρος, 23 ετών, εκπροσωπεί τη Σουηδική Εθνική Ομάδα και ανεδείχθη 1ος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2017, στην ελληνορωμαϊκή πάλη, ενώ κατέλαβε την 9η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο Παρίσι.

Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε συνεχείς διακρίσεις και νίκες στους αδελφούς Κεσσίδη, τους έδωσε ως ευλογία από μία εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και στη συνέχεια καλωσόρισε στον Καθεδρικό Ναό την κ. Ludmila Thurne, απόγονο της Ρωσικής Αυτοκρατορικής οικογένειας.

Ακολούθως, καλωσόρισε τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Σουηδίας, καθώς και τα είκοσι μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας και τη συνοδεία τους, για την τιμητική παρουσίαση τους στους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου. Τους συνεχάρη για την πολιτιστική τους δράση, για την όμορφη παρουσίασή τους με τις παραδοσιακές Κερκυραϊκές ενδυμασίες, και εξέφρασε τη χαρά του, που συντοπίτες του από τα όμορφα Επτάνησα επισκέφθηκαν την έδρα της ιστορικής αυτής επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, μιας κι ο ίδιος είναι δισέγγονος του Κεφαλονίτη εθνικού Ευεργέτη Ιωσήφ Μομφεράτου.

Εν κατακλείδι, ο Επίσκοπος εγκαινίασε το εκθετήριο του Καθεδρικού Ναού και κάλεσε άπαντες στη δεξίωση που ακολούθησε στην αίθουσα του ναού, προσφορά του Λαογραφικού Συλλόγου Σουηδίας και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών.

Την Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018, είχε προηγηθεί η δεξίωση στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία, στην οποία έδωσαν το παρών ο Μητροπολίτης κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Δρ. Νικόλαο Βενιζέλο, κ. Φωτεινή Μπατσέλα και κ. Μαρία Κεχαγιά, διπλωμάτες, εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων και πολύς κόσμος. Ο Πρέσβυς κ. Τουλούπας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Σουηδίας. Τα μέλη της χορωδίας «Ορφέας» έψαλαν τους Εθνικούς Ύμνους των δύο χωρών.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και των κ.κ. Μαρίας Νικολαΐδου και Νικολάου Κίτσιου.

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Δεν μπορούμε να απορρίπτουμε και να αποκλείουμε κανέναν από τους συνανθρώπους μας"


Στην ανάγκη να σεβόμαστε κάθε άνθρωπο και να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όποιον έχει ανάγκη αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του, σήμερα, Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018, στην Κοινοτική Αίθουσα του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε. 

Στην ομιλία του υπενθύμισε ότι η Εκκλησία σήμερα, Κυριακή Ε’ των Νηστειών, τιμά την Οσία Μαρία την Αιγυπτία, η οποία υπήρξε αμαρτωλή αλλά μετανόησε και έζησε με προσευχή. 

«Η Εκκλησία αυτή τη μετανοήσασα αμαρτωλή γυναίκα, όχι μόνο δεν την απέκλεισε, δεν την απέρριψε, αλλά την έκανε Αγία και μας την προβάλλει ως παράδειγμα προς μίμηση μετανοίας για τις αμαρτίες μας. Όλοι είμεθα αμαρτωλοί, άλλος ολιγότερο, άλλος περισσότερο, άλλος σωματικώς, άλλος πνευματικώς. Ένας που καταλαμβάνεται από υπερηφάνεια, από εγωισμό, είναι εξίσου αμαρτωλός με έναν ο οποίος έχει πέσει σε σαρκικές αμαρτίες», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

«Ο Χριστός δεν κάνει επιλογή των φίλων του, των παιδιών του», πρόσθεσε και συνέχισε: «Όλοι για τον Χριστό είναι εξίσου παιδιά του. Και ο Χριστός, ιδιαιτέρως, αγαπά και αγκαλιάζει τους εν ανάγκαις, τους εμπεριστάτους, αυτούς για τους οποίους λέγει ο Χριστός ότι “εφ' όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε” – είναι από την περικοπή που διαβάζουμε την Κυριακή της Απόκρεω. Και αλλού λέει, "ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω". Ας θυμηθούμε ότι ο Χριστός άφησε τα 99 πρόβατα και έτρεξε να βρει και να σώσει το ένα, το απολωλός, το πλανηθέν, ενώ σε άλλο σημείο διαβάζουμε, "όστις θέλει οπίσω μου ελθείν". Όποιος θέλει, δεν πιέζει, δεν εξαναγκάζει κανέναν ο Χριστός. "Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι". Με άλλα λόγια, ο Χριστός σέβεται την ελευθερία μας, εμπιστεύεται την ελευθερία μας, εμπιστεύεται τις επιλογές μας. Και μετά την πτώση των Πρωτοπλάστων ο Θεός έδωσε τη δυνατότητα εις το ανθρώπινο Γένος να σωθεί, να μετανοήσει, να συνέλθει, έστειλε Προφήτας, προετοίμασε την μετάνοιαν των ανθρώπων και την σωτηρίαν των και στο τέλος έστειλε τον υιόν του τον μονογενή για να θυσιαστεί επί του σταυρού για την σωτηρίαν μας».

Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε: «Δεν μπορούμε λοιπόν, εν αντιθέσει προς το θέλημα και προς τα διδάγματα του Χριστού, να απορρίπτουμε και να αποκλείουμε κανέναν από τους συνανθρώπους μας. Έχουμε υποχρέωση να τους αγκαλιάζουμε όλους, να αναγνωρίζουμε την ετερότητά τους, τη διαφορετικότητά τους, δεν μπορεί όλοι να ισοπεδωθούν, κάτι που επιδιώκει σήμερα η Παγκοσμιοποίησις. Δεν μπορούν να είναι όλοι το ίδιο, αλλά σεβόμεθα τον κάθε άνθρωπο, κατανοούμε τις αδυναμίες και ευχόμεθα για την μετάνοια των ανθρώπων. Και, μιμούμενοι το παράδειγμα του Χριστού, είμεθα αλληλέγγυοι προς αλλήλους. Δεν μπορούμε να ζήσουμε σε αυτή την γη χωρίς ο ένας να συμπαραστέκεται και να συνυπάρχει με τον άλλον. Αυτό είναι το ανθρώπινο Γένος, αυτή είναι η σημερινή Κοινωνία μας και έχουμε υποχρέωση να αγαπούμε τους συνανθρώπους μας, να τους βοηθούμε να ορθοποδήσουν εάν έχουν πέσει και να αναγνωρίζουμε την αξία που έχει κάθε ανθρώπινο πρόσωπο. Κάθε ανθρώπινο πρόσωπο έχει ιερότητα και μοναδικότητα διότι επλάσθη κατ΄ εικόνα και καθ΄ ομοίωσιν του Θεού. Και κατά τούτο κάθε ανθρώπινο πρόσωπο είναι αναντικατάστατο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι «βλέποντας τον πλαϊνό μας, τον πλησίον μας, τον συνάνθρωπό μας ως αδελφό εν Χριστώ, και, αν δεν είναι Χριστιανός ο άλλος, ως αδελφό εν τω Θεώ, πρέπει να συνυπάρχουμε ειρηνικά και αρμονικά πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, όσα χρόνια θα μας αξιώσει ο Θεός να ζήσουμε». 

Υπενθύμισε ότι σε μια από τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016, γίνεται αναφορά στον αγώνα που πρέπει να διεξάγουμε εναντίον των φυλετικών διακρίσεων και στις προσπάθειες υπέρ της κοινωνικής ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Αλλιώς δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο. Όλες οι συγκρούσεις, όλες οι αναστατώσεις, όλες οι αιματοχυσίες, οι αδελφοκτόνοι πόλεμοι οφείλονται ακριβώς εις το ότι δεν ανεχόμεθα ο ένας τον άλλο, δεν σεβόμεθα την ετερότητα του άλλου, δεν σεβόμεθα την διαφορετικότητα του άλλου. Πως μπορούμε να έχουμε την αξίωση να είναι όλοι σαν και εμάς; Φυσικά και θα είναι διαφορετικοί. Αλλά, όπως θέλουμε εμείς να μας σέβονται και να μας αποδέχονται οι άλλοι όπως είμαστε, με την ταυτότητά μας, με την προσωπικότητά μας, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς για τους άλλους. Να τους σεβόμεθα και να τους αγαπούμε. Αυτά είναι τα διδάγματα από την σημερινή εορτή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας της αμαρτωλής πρότερον και εν συνεχεία Αγίας. Η Εκκλησία μας την τιμά και την προβάλλει για την μεγάλη μετάνοιά της».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο, Αρχιερατικό Προϊστάμενο Περιφερείας Βοσπόρου, και την εκκλησιαστική επιτροπή του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού για το έργο τους. 

«Δεν απογοητευόμεθα»


Χθες το απόγευμα, παραμονή της εορτής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας προπόδων Ταταούλων. Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα ανέφερε ότι η πανήγυρις αυτή εδώ ήταν ένα μεγάλο προσκύνημα της Ομογένειας της Πόλης με τους πιστούς να σχηματίζουν ουρές έξω από τον Ναό της Ευαγγελιστρίας.

«Οι περιστάσεις και οι συγκυρίες συρρίκνωσαν τον αριθμό των Ομογενών σε αυτήν την πόλη των Πατέρων μας, αλλά και πάλι δεν απογοητευόμεθα, διότι εμείς γνωρίζουμε "και περισσεύειν και υστερείσθαι" και, ακόμη, διότι έστω και αν είμαστε λίγοι οι προσκυνητές της, η χάρις Της (ενν. της Παναγίας), και η χάρις του Αγίου Θεού, γεμίζει την εκκλησία αυτή, και όλες τις εκκλησίες μας. Όσον ολίγοι και αν είναι οι ενορίτες που απέμειναν, ή οι προσκυνητές που προσεύχονται, η χάρις του Θεού και η χάρις της Παναγίας, είναι η ίδια στην Μεγάλη Εκκλησία, την Αγιά Σοφιά, σε όλες τις εκκλησίες της πόλης μας αλλά και στα πιο ταπεινά εξωκκλήσια, της γενέτειράς μου, της Ίμβρου, τα οποία επύργωσε η ευσέβεια, των παλαιών συμπατριωτών μου, των προγόνων μας, και τα οποία, απειράριθμα εξωκκλήσια της Ίμβρου, κατέγραψε με πολλή επιμέλεια, ο πολυγραφότατος αδελφός άγιος Μύρων, κύριος Χρυσόστομος», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και συνέχισε: «Επομένως, με το ίδιο θάρρος, με την ίδια εμπιστοσύνη, στον Θεό και στην Παναγία, προσευχόμεθα και εφέτος στη χάρη της. Παντού όπου τελούνται οι ιερές ακολουθίες της Εκκλησίας μας, είναι διάχυτος η χάρις του Θεού. [...] Αυτή η πίστις και αυτή η αφοσίωσις, γέμισε την Πόλη μας με τόσες πολλές και όμορφες εκκλησίες, τις οποίες προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτές, ευπρεπείς, έτσι που να εκφράζουν την αρχοντιά του Γένους μας και την Πίστη των πατέρων μας, την Αγάπη μας προς τον Θεό, Δημιουργό και Προνοητή».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε στον παριστάμενο και εορτάζοντα τα ονομαστήριά του Πρέσβη Ευάγγελο Σέκερη, Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη, τις ευχές του προς την Ελλάδα που εορτάζει την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. 

«Να ευχηθώ στην Ελλάδα που εορτάζει την εθνική της εορτή αύριο, όλα τα καλά του Θεού και όλες τις ευλογίες του Θεού. Να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες, ακόμη, δυσκολίες και να είναι, όπως και προ της προσφάτου κρίσεως, πυλώνας ειρήνης, ευημερίας, παράδειγμα προς μίμηση μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Παρακαλούμε, κ. Γενικέ, να διαβιβάσετε τας ευχάς, τα συγχαρητήρια της Μητρός Εκκλησίας και της ομογένειας της Πόλεως προς τον κύριο Πρωθυπουργό, την κυβέρνησή του και όλο τον λαό της Ελλάδος».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του συνεχάρη τον Μητροπολίτη Σασίμων Γεννάδιο, Αρχιερατικό Προϊστάμενο Περιφερείας Ταταούλων, και την εκκλησιαστική επιτροπή του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί η Παναγία να ενισχύσει τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Πέργης Ευάγγελο και τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Πρωτοπρ. Δοσίθεο Αναγνωστόπουλο, αμφοτέρους ασθενούντας, ώστε να επανέλθουν και να συνεχίσουν την προσφορά τους στην Εκκλησία.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Μητροπολίτης Σασίμων ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και το θεολογικό νόημα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Υπενθύμισε ότι η ημέρα αυτή σηματοδοτεί παράλληλα και μια άλλη σημαντική επέτειο καθώς την 25η Μαρτίου 1957 ετέθησαν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όταν μία μικρή ομάδα θαρραλέων οραματιστών πολιτικών, προσηλωμένων στα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης και της ευημερίας, «προώθησαν την δημιουργίαν νέων δομών στην Δυτικήν Ευρώπην, οι οποίες βασίζονταν σε Διεθνείς Συνθήκας που κατοχύρωναν τον σεβασμόν του Κράτους Δικαίου και την ισότητα μεταξύ όλων των λαών και χωρών της γηραιάς ηπείρου, με σκοπόν να βάλουν ένα τέλος στο μίσος και την αντιπαλότητα στην Ευρώπη και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία σταθερή ειρήνη». 

«Εάν, όμως, επιθυμούμεν η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσιν, προς την αληθή ευημερίαν και την ειρηνικήν συνύπαρξιν ανθρώπων και λαών, να προχωρήση επιτυχώς, θα πρέπει να εμβαθύνωμεν στις αξίες και τις αρχές του Χριστιανισμού. Χρειαζόμαστε αδελφοσύνην, συνεργασίαν, αλληλεγγύην. Έχομεν ανάγκη επιστροφής στις χριστιανικές ρίζες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Σασίμων και σε άλλο σημείο τόνισε: «Η κοινωνική μέριμνα συνιστά για την Εκκλησίαν βίωμα, εμπειρίαν σπουδής και μαθητείας στην εν Χριστώ ζωήν. Δεν νοείται Εκκλησία χωρίς κοινωνική διακονία αλληλεγγύης. Η Εκκλησία συνίσταται από το ίδιο το γεγονός της κοινωνίας, είναι δεμένη με τον λαόν, αποτελεί σάρκα από την σάρκα του και δεν υπάρχει χωρίς αυτόν».

Κατόπιν προτροπής του Πατριάρχου, μίλησε στους πιστούς και ο συμπροσευχόμενος Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στο θεολογικό περιεχόμενο της εορτής του Ευαγγελισμού.