e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Ας προσφύγουμε για ίαση στον Θεάνθρωπο Σωτήρα

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής του Παραλύτου 
19 Μαΐου 2019
(Ιωαν. ε΄ 1-15)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης
Αγαπητοί μου, Χριστός Ανέστη!

Η εικόνα της ανθρώπινης δυστυχίας, η οποία βρίσκεται παντού γύρω μας, είναι συγκλονιστική. Κάθε οικογένεια, σε κάθε εποχή και σε κάθε κοινωνία, έχει τους ασθενείς και τα σωματικώς ή ψυχικώς πάσχοντα μέλη της. Οι αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας δεν θα λείψουν ποτέ.
Οι ικεσίες των θλιμμένων και ταλαιπωρημένων φθάνουν καθημερινά στον ουρανό. Όμως ο Θεός ενίοτε επιτρέπει τις θλίψεις, διότι θεωρεί ότι διαπαιδαγωγούν και ωφελούν τον άνθρωπο. Ο ίδιος γνωρίζει, μέσα στην πανσοφία Του,  πολύ καλύτερα από εμάς τί μας χρειάζεται, έστω και αν το δικό μας μυαλό αντιδρά και επαναστατεί.
Δεν αναλογιζόμαστε ότι πολλές φορές εμείς οι ίδιοι γινόμαστε εχθροί του εαυτού μας και υποφέρουμε εξαιτίας των κακών σκέψεων, των πράξεων και γενικότερα των αμαρτιών μας. Η αμαρτία, η οποία σημαίνει αστοχία, μας αποπροσανατολίζει από την σωτηρία και τον δρόμο του Θεού. Μας γεμίζει μισητά βδελυρά πάθη, κακίες, εγωισμούς, σκληρότητα και αδικία. Συχνά μας οδηγεί και σε φοβερά σαρκικά αμαρτήματα. 
Όλα αυτά δεν φέρνουν ειρήνη και ευτυχία στην ψυχή του ανθρώπου, αλλά άγχος, θυμό, πικρία και ανασφάλεια. Ο άνθρωπος αρρωσταίνει ψυχικά αλλά και σωματικά, διότι σώμα και ψυχή είναι αλληλένδετα και αλληλοεπηρεαζόμενα.  

Το ίδιο συνέβη και με τον παραλυτικό της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Όχι μόνον έπασχε δεκαετίες πολλές από ανίατη νόσο που τον είχε καθηλώσει, αλλά αντιμετώπιζε επιπλέον και την αναλγησία των ανθρώπων. Κανένας δεν προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει, ώστε να μπει στο ιαματικό νερό της κολυμβήθρας Βηθεσδά.
Ο Κύριος, ο οποίος γνωρίζει την ανάγκη κάθε ανθρώπου και με την θεία χάρη και ευσπλαχνία του αναπληρώνει την ανθρώπινη αδιαφορία και αφιλανθρωπία, τον θεραπεύει και του ζητά να φορτωθεί το κρεβάτι του και να πάει στο σπίτι του, ως δείγμα πλήρους ιάσεως και ευρωστίας. Όμως, πάνω απ’ όλα, τον αποτρέπει από την επανάληψη διάπραξης της αμαρτίας. Διότι αυτό θα τον οδηγήσει όχι μόνο στο κακό, από το οποίο θαυματουργικά απαλλάχτηκε, αλλά και σε πολύ μεγαλύτερο.
Αυτό οφείλουμε όλοι να σκεφτόμαστε και να γνωρίζουμε ότι μεγαλύτερη οδύνη από την αμαρτία δεν υπάρχει. Επομένως, γεμάτοι ειλικρινή μετάνοια, ας προσφύγουμε στον Θεάνθρωπο Σωτήρα μας και αυτός θα μας οδηγήσει στην θέωση, εξαλείφοντας το βάρος της ενοχής. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: