e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Αντιφαναριώτικο γράμμα Μητροπολίτη Βολοκονάμσκ προς Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Στον κάλαθο των αχρήστων Ιεράς Μητροπόλεως της Εκκλησίας της Ελλάδος βρέθηκε επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνος, η οποία μαθαίνουμε ότι βρήκε τον ίδιο τόπο αναπαύσεως και σε άλλες Ιερές Μητροπόλεις όπου κατέφθασε (η ίδια επιστολή), την οποία θέλω να αναλύσω στην εχεφροσύνη και οξυδέρκεια όλων των καλοπροαίρετων αναγνωστών.

1. Η επιστολή αυτή είναι απάντηση πασχαλίων ευχών του Χ Μητροπολίτη προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο. Στον αρχιερέα αποφεύγει να απαντήσει ο Μακαριώτατος και απαντά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ ως εκπρόσωπός του. Δεν είναι λογικό ένας... Πατριάρχης Μόσχας να απαντήσει στον κάθε τυχαίο Μητροπολίτη...! Αν είναι δυνατόν! Αυτά μόνο ένας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τα κάνει, που είναι και ασήμαντος συν τοις άλλοις! Δεν είναι δα και ο Μόσχας!

2. Ο Παναγιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ αποκαλείται από το Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως εσκεμμένα, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα τον υποτιμήσει! Στην πραγματικότητα αποκαλύπτει το μέγεθος της ρηχότητάς του.

3. Μας ενημερώνει ότι φέτος το Πάσχα κατώδυνοι οι εν Μοσχοβία δεν μνημόνευσαν του Ονόματος του Παναγιωτάτου, από τον Θρόνο του Οποίου έλαβαν βέβαια και το είναι και το λέγεσθαι και Χριστιανοί και Πατριαρχείο! Μεγάλη τιμή για εκείνους! Δεν κατάλαβαν ακόμη ότι όταν το κλαδί κοπεί από το Δένδρο το κλαδί ξεραίνεται και όχι το Δένδρο! Πόσες φορές πρέπει να το επαναλάβω! Δεν κόβεις από τον Πρώτο σου το μνημόσυνο! Εκτός κι αν είσαι προτεστάντης στο φρόνημα και πιστεύεις ότι όλα είναι ίσωμα μέσα στην Εκκλησία! Λέει μάλιστα το βλάσφημο ότι δεν μπορούσαν να έχουν κοινωνία μετά της αδελφής Τοπικής Εκκλησίας, λες και αναφερόταν στην Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας! Σεβασμιώτατε, όσοι αιώνες και αν περάσουν, πάντα ο της Κωνσταντινουπόλεως Θρόνος θα είναι η Μητέρα Εκκλησία για εσάς, η κολυμβήθρα σας, η ευεργέτιδά σας, η προστάτιδά σας, η Κεφαλή σας. Όσο πιο γρήγορα επιστρέψετε στις αρχές που λάβατε κατά τον Τόμο της Πατριαρχίας σας τόσο το καλύτερο για εσάς.

4. Ο Σεβασμιώτατος κάνει λόγο για παραβιάσεις και αδικίες σε βάρος της υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο εκκλησιαστικής παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας εν Ουκρανία. Δεν θα μπούμε στην αντιπαράθεση. Παραπέμπω στο αποκαλυπτικό και εμπεριστατωμένο άρθρο της Τατιάνας Ντερκάτς με τίτλο «Η «μαύρη» προπαγάνδα της Ρωσίας για την Αυτοκέφαλη Εκκλησία Ουκρανίας». Όμως, αν θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι: η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου είναι Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Θρόνου! Με ποια πράξη του το Φανάρι αποποιήθηκε αυτήν την εκκλησιαστική του πρόνοια υπέρ αυτής του της Μονής; Τα έχετε κάνει όλα τόσο άδικα που δεν δικαιούσθε να μιλάτε για αδικίες!

5. Χαιρόμαστε που καλείτε, χωρίς να έχετε εντούτοις δικαίωμα, αρχιερείς άλλης Τοπικής Εκκλησίας να αποφασίσουν κατά συνείδησιν στο θέμα της Ουκρανίας. Εκείνο που δεν χωνέψατε είναι ότι δεν πρόκειται για αναγνώριση αλλά για εναρμόνιση της εκάστης Τοπικής Εκκλησίας προς την εκκλησιαστική πράξη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και πηγής της ευσέβειας όλων. Και επειδή οι εν Ελλάδι αρχιερείς και συνείδηση έχουν και εκκλησιαστικό φρόνημα -σε αντίθεση με εσάς της Μοσχοβίας που χάσατε τα πάντα στο κυνήγι της εξουσίας, της βίας και της νοθείας- ήδη εν τη πράξει αποφάσισαν και δρουν.

7. Επικαλείσθε την νίκη του συνοδικού θεσμού, όταν εσείς αμαυρώσατε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τόσο διά της απουσίας σας όσο και διά της επιδράσεώς σας προς άλλες Εκκλησίες, που είχαν την κατά κόσμον ανάγκη σας, ώστε να μην συμμετάσχουν σε Αυτήν!

8. Μιλάτε για πολιτικές σκοπιμότητες, όταν με το κράτος σας είστε νύχι με κρέας, όταν ο πατριάρχης σας έχει πει ότι «είμαστε πρώτα Ρώσσοι και μετά Ορθόδοξοι»!

9. Προτρέπετε να υψώσουν ανάστημα υπέρ των κανονικών αξιών! Μα αυτές υπερασπίστηκε το Φανάρι μας! Εσείς δεν θέλετε να παραδεχθείτε ότι είναι η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία με άλλες από εσάς ευθύνες, και εσείς μια εκ των θυγατέρων! Έτσι είναι, μην έχετε κόμπλεξ να το δεχθείτε!

10. Υπέρ της δεινοπαθούσης Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας λέτε και όλων των σοβαρών ανθρώπων ο νους πηγαίνει στην κανονική, την υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο, διότι εκείνη η Εκκλησία υπομένει τις συκοφαντίες σας, την προπαγάνδα σας, τις δόλιες μεθοδεύσεις σας κ.ο.κ.

Στον κάλαθο των αχρήστων βρέθηκε το έγγραφό σας, Σεβασμιώτατε, και εκεί θα βρίσκετε κάθε τέτοιο παρόμοιο! Τόσο τους υποτιμάτε τους εν Ελλάδι αρχιερείς; Τους έχετε για πιόνια σας, όπως μάθατε με άλλους που εξαρτώνται με ποικίλους τρόπους από εσάς; Πλανάσθε! Όσες εφόδους και αν κάνετε προς το Νότο, οι Έλληνες αρχιερείς (οι περισσότεροι τουλάχιστον) ξέρουν να στέκονται κοντά στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη με λεβεντιά και θάρρος και δεν ιδρώνει το αυτί τους από τέτοια.

Δεν ξέρω αν ήταν  λυπηρό το Πάσχα για εσάς… Πάντως για τα πάνω από 20.000.000 Ουκρανών, που γιόρτασαν φέτος μέσα στην αγκαλιά της κοινωνίας της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ήταν όντως Πάσχα Κυρίου Πάσχα!

Είναι αξιοθρήνητα πια (πόθεν άρξομαι θρηνείν...) τα όσα κάνετε. Ζητήστε τη συγχώρηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, βάλτε μετάνοια, και προχωρήστε στη νέα μέρα, ώστε να φθάσετε στον Κύριο! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: