e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Μήνυμα από τον Άθω: "Η Ιερά Κοινότητα δεν είναι Τοπική Εκκλησία. Το Άγιον Όρος είναι προέκταση της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως"


Σχόλιο του π. ΡΩΜΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Το παρακάτω μήνυμα παρέλαβα από υπεύθυνο και σοβαρό Μοναχό μεγάλης Μονής του Αγίου Όρους, μόλις πληροφορήθηκε το τι διαδίδεται τις τελευταίες ώρες από διάφορες ιστοσελίδες.

Συγκρίνετε, λοιπόν, αυτά που γράφει ο Αδελφός με τα δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει σήμερα με τον παραπλανητικό (αν όχι κακοπροαίρετο...) τίτλο: "«Όχι» του Αγίου Όρους στον Πατριάρχη για την Ουκρανία"...

Προσεχώς περισσότερες λεπτομέρειες και ντοκουμέντα...

Το μήνυμα του Αγιορείτη Μοναχού: "Η πρόσκληση δεν έγινε από τον Πατριάρχη, αλλά από τον Ουκρανίας. Η Κοινότητα ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει παράδοση να αποστέλλονται αντιπρόσωποι σε ενθρονίσεις Προκαθημένων. Μόνο στην Ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχου αποστέλλονται για λόγους ουσιαστικούς και όχι τυπικούς. Η Ιερά Κοινότητα δεν είναι Τοπική Εκκλησία. Το Άγιον Όρος είναι προέκταση της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως"...

“και με φως και με θάνατον· ακαταπαύστως”. Αφιέρωμα του Κέντρου Λόγου “Αληθώς” στον Ανδρέα Κάλβο, 150 χρόνια από τον θάνατό τουΤο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου “Αληθώς” έχει την τιμή να αφιερώσει την 4η εκδήλωση του η΄ κύκλου δράσεών του στον Ζακύνθιο και μέγα “Φιλόπατρι” Ποιητή ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟ-ΙΩΑΝΝΙΔΗ (1792-1869), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, κατά το τρέχον έτος, 150 χρόνων από τον θάνατό του και με γενικό τίτλο, τους στίχους του ίδιου:

“και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως”.

Η κάλβεια φιλολογική – μουσική αυτή εκδήλωση θα γίνει στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 7.30 το βράδυ και θα περιλαμβάνει:

Στο πρώτο μέρος, ο Φιλόλογος κ. Γιώργος Φιορεντίνος θα δώσει διάλεξη, με θέμα: “Ο ανεικόνιστος Ανδρέας Κάλβος, ανάμεσα στον Σολωμό και τον Φώσκολο”.

Στο δεύτερο μέρος, δυο συνεργαζόμενα χορωδιακά σχήματα του νησιού, η Παιδική – Νεανική Χορωδία Ζακύνθου και η Χορωδία Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ζακύνθου, θα αποδώσουν μελοποιημένα ποιήματα του τιμώμενου Ποιητή κι ένα νεότερο άσμα, που αφορά στην φυσιογνωμία του Κάλβου. Θα διευθύνει ο Μουσικός κ. Αντώνης Κλάδης, ενώ στο πιάνο θα είναι ο Δημήτρης Αναστόπουλος.

Τραπεζούντα, το διαμάντι της Μαύρης Θάλασσας [Vlog Μητροπολίτου Σιγκαπούρης, 28.1.2019]


Η Τραπεζούντα αποτελεί το διαμάντι της Μαύρης Θάλασσας. Η πόλη των Κομνηνών, το λιμάνι για το δρόμο του μεταξιού, η συνάντηση της Δύσης με την Ανατολή. 


Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπος για τους εθελοντές πυροσβέστες, σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο


28.1.2019     Ώρα ανάρτησης: 8:37:19
Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στις θεμελιώδεις Αρχές, όπως τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, που απορρέουν από την ίδια την Χριστιανική Διδασκαλία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην τιμητική εκδήλωση για τους εθελοντές πυροσβέστες που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. 

Παρέστησαν, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη, η υφυπουργός κ. Κατερίνα Παπακώστα, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειο Ματθαιόπουλος, πολιτικοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, η υπουργός προστασίας του πολίτη και η υφυπουργός μίλησαν για την αξία του εθελοντισμού και την προσφορά στον άνθρωπο, ενώ κατέθεσαν την ευγνωμοσύνη τους προς τους εθελοντές πυροσβέστες. Κατόπιν βραβεύθηκαν τρεις εθελοντές πυροσβέστες στα πρόσωπα των οποίων βραβεύθηκαν όλοι οι εθελοντές. 

Στην συνέχεια ο ΠτΔ στον χαιρετισμό του εξέφρασε την συγκίνησή του, γιατί, όπως είπε, «τον εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν τον έχω ζήσει μόνον ως Πολίτης, δεν τον έχω ζήσει μόνον ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον έχω ζήσει και ως επικεφαλής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του τότε ενιαίου Υπουργείου Εσωτερικών. Και με τους περισσότερους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εδώ, και εκείνους που είναι απόντες και δίνουν την μάχη -όταν πρέπει- ακόμα και μ΄ αυτούς που βραβεύθηκαν, με συνδέουν δεσμοί από την εποχή εκείνη. Έχω παρακολουθήσει την διαδρομή τους, το ήθος τους. Έχω παρακολουθήσει το πάθος με το οποίο βρίσκονται δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα, στον μεγάλο αγώνα του για τον Άνθρωπο, σε τελική ανάλυση για την Πατρίδα».

Χαρακτήρισε, επίσης, την παρουσία του Αρχιεπισκόπου πολλαπλώς σημαντική, «γιατί μέσα από τον εθελοντισμό των Εθελοντών Πυροσβεστών, ο Έλληνας δείχνει πως αντιλαμβάνεται θεμελιώδεις Αρχές, που απορρέουν από την ίδια την Χριστιανική Διδασκαλία, η οποία μέσα από τις αρχές αυτές έχει διαποτίσει τον ίδιο μας τον Πολιτισμό, τον Ελληνικό και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Αρχές, που αυτοί οι Άνθρωποι υπηρετούν, του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, απορρέουν από δύο βασικές επιταγές της Χριστιανικής Διδασκαλίας: Το «αγαπάτε αλλήλους» η μία και η άλλη -που είναι ακόμη πιο συμβολική, «οριακή» θα μπορούσα να πω, με την έννοια του μέχρι πού μπορούν να φτάσουν τα όρια της Αλληλεγγύης- είναι το "αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σ΄εαυτόν"» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και επανέλαβε ότι «οι Αρχές του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, που προέκυψαν από την Χριστιανική διδασκαλία είναι αρχές που διέπουν τον Πολιτισμό μας, ανεξάρτητα από το εάν πιστεύει κάποιος. Γιατί ο τρίτος Πυλώνας του Πολιτισμού μας, του Ευρωπαϊκού μας Πολιτισμού, είναι ένας Πυλώνας ο οποίος αφορά κάθε Άνθρωπο, κάθε συνειδητοποιημένο Ευρωπαίο, κάτι που το έχουμε ανάγκη πολύ περισσότερο σήμερα, σε έναν κόσμο δύσκολο, όπου εμείς οι Έλληνες και η μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, οφείλουμε να διδάξουμε αλλά και να υπηρετήσουμε ταυτοχρόνως, εν ονόματι ολόκληρης της Ανθρωπότητας. Μην νομίζετε ότι λέω μεγάλα λόγια γιατί θέλω να εντυπωσιάσω μέσα από τη βράβευση αυτών των ανθρώπων. Θέλω να επισημάνω τούτο: Από αυτή την Αλληλεγγύη, από αυτόν τον Ανθρωπισμό, που για εμάς τους Έλληνες είναι καταστάσεις βιωματικές, εξαρτάται η πορεία του Ανθρώπου γενικότερα. Κι εμείς οι Έλληνες, το ζήσαμε σε κρίσιμες στιγμές».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ευχήθηκε δύναμη σε όλους και «οι καιροί στο μέλλον να είναι καλύτεροι από όλες αυτές τις τραγωδίες που ζήσαμε στο παρελθόν, οι οποίες πρέπει να μας διδάξουν. Να μας διδάξουν ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να μην τις ξαναζήσουμε ποτέ. Καλή χρονιά, καλή δύναμη σε όλους σας, στις οικογένειές σας πολλές ευχές. Και να είναι ο Θεός μαζί σας, και μαζί μας».

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική παράσταση από τη συμφωνική μπάντα της υπηρεσίας κι αμέσως μετά ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών ευλόγησε την καθιερωμένη Βασιλόπιτα. 

Πρωτοφανείς αντικανονικές ενέργειες από τη Ρωσική Εκκλησία της Ουκρανίας


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Βρε Πατέρες και Αδελφοί εκεί στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, συνέλθετε και ηρεμήστε!

Ξέρουμε ότι βρίσκεστε σε απελπιστική κατάσταση, μετά την αποτυχία σας να αποτρέψετε τη δημιουργία της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και κυρίως λόγω της καθημερινής αθρόας αποσκίρτησης ενοριών από εσάς και της προσχώρησής τους στην Εκκλησία του Μητροπολίτου Κιέβου κ. Επιφανίου.

Ξέρουμε ακόμη ότι ενεργείτε με πανικό και τρόμο, γιατί το αδίστακτο "ευσεβές" αφεντικό της Μοσχοβίας απειλεί να σας πάρει το κεφάλι, εάν δεν καταφέρετε να συγκρατήσετε όσες περισσότερες ενορίες και περιουσιακά στοιχεία μπορείτε κάτω από τη μπότα και την επιρροή της Μόσχας...

Σας κατανοούμε από τη μια, συμμεριζόμαστε την αγωνία και τον τρόμο που σας έχει κυριεύσει για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει στα κεφάλια σας η οργή του "Τσάρου", αλλά υπάρχει και ένα όριο στις αντικανονικές ενέργειες και στην παραβίαση κάθε εκκλησιολογικής αρχής και παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας!

Ποιος σας είπε, Πατέρες και Αδελφοί της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, ότι μπορείτε να παρακάμπτετε Συνόδους και Θεσμούς των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και να προσπαθείτε να προσεταιριστείτε Μητροπολίτες άλλων Εκκλησιών με μεθόδους που απάδουν στο κύρος, τη σοβαρότητα και τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε όλον τον κόσμο;

Ποιος σας είπε ότι μπορείτε να αγνοείτε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και να αποστέλλετε προπαγανδιστικό υλικό απευθείας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Μητροπόλεών της, σαν να είστε... εμπορική εταιρεία που διαφημίζει τα προϊόντα της ή κάτι ακόμη χειρότερο;...

Εδώ κοτζάμ Οικουμενικός Πατριάρχης για να αποστείλει Γράμμα στους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών, που κανονικά υπάγονται σε Εκείνον, το αποστέλλει μέσω της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σεβόμενος την Πράξη του 1928, που παραχωρεί τη διοίκησή τους σε αυτήν. Και εσείς πράττετε έτσι άθεσμα και αντικανονικά;

Ποιος αλήθεια σας συμβούλευσε για κάτι τέτοιο; Και ποιος έκανε τις μεταφράσεις των κειμένων στα ελληνικά; Οι γνωστοί ρουβλιόφιλοι πατραλοίες στην Ελλάδα βρίσκονται πίσω από αυτήν την έκνομη πράξη σας;

Πατέρες και Αδελφοί της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, μην παρασύρεστε από αυτούς... Σας παίρνουν στο λαιμό τους για να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εντός της Εκκλησίας της Ελλάδος... Εσείς όμως εκτίθεστε παγκοσμίως, που παραβιάζετε τους Ιερούς Κανόνες και την Αγία Παράδοση της Εκκλησίας μας.

Ελπίζω και εύχομαι σύντομα να συνέλθετε και να πράξετε το μόνο αληθές και πρέπον αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ειρήνη και την ενότητα του Ουκρανικού Λαού και την ευστάθεια της Εκκλησίας του: Ενωθείτε με την Κανονική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας, αυτήν που για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας σας έγινε ανεξάρτητη, όπως ήταν ο προαιώνιος πόθος του λαού σας, και έλαβε έγκυρα και κανονικά τον Τόμο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αν πράξετε έτσι και ο Θεός και η Ιστορία θα σας δικαιώσουν και θα σας καταξιώσουν. Αμήν.

Έφθασε στην πόλη Kisumu η σορός του μακαριστού Επισκόπου Κισούμου και Δ. Κένυας Αθανασίου


Έφθασε σήμερα, στο Αεροδρόμιο της πόλης Κισούμου της Κένυας, προερχόμενη από την Αμερική, η σορός του πρόωρα τεθνεώτος Επισκόπου Κισούμου και Δυτικής Κένυας κυρού Αθανασίου (Ακούντα), ούτως ώστε μεθαύριο (30.1.2019) να γίνει η οριστική κηδεία και ακολούθως η ταφή του στην αφρικανική γη της Επισκοπής του. 

Την σορό υποδέχτηκαν στο Αεροδρόμιο Κισούμου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος (ο και Τοποτηρητής της χηρευσάσης Επισκοπής Κισούμου), όπως και ο Θεοφ. Επίσκοπος Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Νεόφυτος, οι οικείοι του μακαριστού Αθανασίου και αρκετοί άνθρωποι της εκεί ιθαγενούς Ορθοδοξίας. Εκεί έγινε και Τρισάγιο για την ανάπαυση της ωραίας ψυχής του.


Η Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η Ουκρανική Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας εξαπέλυσε "πανταχούσα" προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αρκετά επισυναπτόμενα έγγραφα, σε μια προσπάθεια να τους ενημερώσει - ένα έκαστον - για τις θέσεις της στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Το σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα που έφτασε στις Ελλαδικές Μητροπόλεις, στα αγγλικά, έχει ως εξής:
LETTER from the Ukrainian Orthodox Church (Metropolitan ONUFRIY) 
Herewith, with the blessing of His Beatitude Metropolitan of Kyiv and All Ukraine Onufriy, the Department for External Church Relations of the Ukrainian Orthodox Church is sending over a letter of His Eminence Metropolitan Antoniy of Boryspil and Brovary, the Administrator of the Kyiv Metropolia of the Ukrainian Orthodox Church. Please find the attached to this e-mail below: 
1. The letter (original)
2. The letter (translation)
3. Παράρτημα-1-Facts, Evidences and Claims Regarding Violations of the Rights of Believers of the UOC in 2014-2016
4. Παράρτημα-2
5. Παράρτημα-3-περί εκπτώσεως του Φιλαρέτου
6. Παράρτημα-4-περί ιεραρχίας των μη κανονικών
7. Παράρτημα-5. 
We would be grateful for your confirmation of the letter receipt. 
Respectfully yours, 
Dennis Lozinskyi
Το κείμενο, στην ελληνική μετάφραση που δημοσιεύουμε στη συνέχεια, υπογράφει ο  Πρωτοσυγκελλεύων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβαρί Αντώνιος. 
Μετά την υπογραφή του Σεβ. Αντωνίου, περιγράφονται ελληνιστί τα επισυναπτόμενα: 
Παράρτημα 1: «Facts, Evidence and Claims Regarding Violation of the Rights of Believers and Religios Organizations of the Ukrainian Orthodox Church in 2014-2016. Collection of Information Materials and Documents». 
Παράρτημα 2: «Αποφάσεις της Συνόδου της Ιεραρχίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της 13ης Νοεμβρίου 2018 και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της καθ΄ἡμᾶς Εκκλησίας της 7ης Δεκεμβρίου 2018». 
Παράρτημα 3: «Περί κανονικής διαδικασίας εκπτώσεως του Φιλαρέτου (Μ. Α. Ντενισένκο)».
Παράρτημα 4: «Περί ιεραρχίας των μη κανονικών Ορθοδόξων ομολογιών της Ουκρανίας».
Παράρτημα 5: Αντίγραφο διατάγματος του Φιλαρέτου Ντενισένκο №16 από 16.01.2019.
Όλα τα παραπάνω απεστάλησαν ηλεκτρονικά προς τους Μητροπολίτες της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά όχι - σύμφωνα με πληροφορίες - στους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα, αφού κατά την Ρωσική Εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι "σχισματικό", εφ' όσον αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.
Μήνυμα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους Τρεις Ιεράρχες

«Οι Τρεις Ιεράρχες», Μουσείο Ζακύνθου. Τοιχογραφία από το ναό της Παναγίας Πικριδιώτισσας. Αρχές 18ου αι.
Αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες,

Κάθε χρόνο την 30ή Ιανουαρίου, εορτάζουμε με λαμπρότητα την εορτή των «Τριών μεγίστων φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος». Τιμούμε Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τα χρυσά αυτά στόματα του ελληνικού και χριστιανικού λόγου, τα οποία, όπως ψάλλουμε στο Απολυτίκιό τους, κατάρδευσαν, δηλαδή πότισαν, όλη την Οικουμένη με διδάγματα θεογνωσίας.

Έζησαν τον 4ο αιώνα και βοήθησαν στην αποδοχή και κατανόηση της ελληνικής Παιδείας από τους Χριστιανούς της Ελλάδος και της Μικράς Ασίας. Είχαν και οι τρεις μεγάλη μόρφωση, όχι μόνο θεολογική, αλλά και βασισμένη στα αρχαία ελληνικά κείμενα. Πίστευαν ότι ο Χριστιανός έχει πολλά να ωφεληθεί από τη μελέτη των κλασικών κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αρκεί η μελέτη αυτή να γίνεται προσεκτικά και επιλεκτικά, όπως συμβαίνει με την μέλισσα, η οποία λαμβάνει από τα άνθη μόνο ό,τι της χρειάζεται για να φτιάξη το μέλι.

Ο Μέγας Βασίλειος, Επίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας, έγραψε ένα περίφημο κείμενο με θέμα πως οι νέοι μπορούν να ωφεληθούν από τα αρχαία ελληνικά κείμενα. Εκεί παραθέτει παραδείγματα ήθους από τον βίο μεγάλων μορφών της Αρχαιότητος. Μεταξύ άλλων παρουσιάζει θετικά παραδείγματα εγκρατείας από τον βίο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του σπουδαίου αυτού τέκνου της ελληνικής Μακεδονίας.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, εκφωνώντας Επιτάφιο Λόγο προς τον καλό του φίλο Μέγα Βασίλειο, υπογραμμίζει ότι το σπουδαιότερο αγαθό για τον άνθρωπο είναι η Παιδεία, η μόρφωση. Προσθέτει επίσης ότι παράλληλα με την εκκλησιαστική παιδεία, τα χριστιανικά γράμματα δηλαδή, πρέπει οι νέοι να γνωρίζουν και τη σοφία που έρχεται έξω από τον ναό (έξωθεν ή θύραθεν παιδεία) εννοώντας τα κλασικά κείμενα των Αρχαίων Ελλήνων.

Στην Αντιόχεια της Συρίας έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο οποίος έφτασε μέχρι το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Η πατρίδα του τότε ήταν σημαντικό κέντρο ελληνικής Παιδείας. Σπούδασε τη ρητορική και τη νομική, αλλά αφοσιώθηκε στην Εκκλησία. Οι απόψεις του για την παιδαγωγική είναι διαχρονικές και επίκαιρες και διδάσκονται σήμερα, μετά από τόσους αιώνες, σε κορυφαία πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι Τρεις Ιεράρχες αγωνίσθηκαν για μια Παιδεία, η οποία δεν θα προσφέρει απλώς τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, αλλά θα είναι διδασκαλία γνώσεων και ήθους, ώστε η μόρφωση να αποβαίνει ουσιαστικά σε δια-μόρφωση χαρακτήρων. Πίστευαν σε Παιδεία προσανατολισμένη στον Θεό και στον συνάνθρωπο. Σε σχολείο, το οποίο θα διδάσκει τη φιλανθρωπία, τον σεβασμό σε κάθε αδύναμο και πάσχοντα συνάνθρωπο, την ελευθερία που συνδυάζεται με υπευθυνότητα, τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό. 

Αγαπητά μας παιδιά, σας ευχόμαστε καλή πρόοδο και σας καλούμε να γνωρίσετε τα κείμενα και τη σοφία των Τριών Ιεραρχών. Να τους έχετε ως πρότυπα στη ζωή σας, μέσα από ουσιαστική μελέτη, και να θυμάστε ότι σκοπός της Παιδείας είναι να γίνετε ολοκληρωμένες προσωπικότητες με σφαιρική γνώση, χρήσιμοι για την κοινωνία, την πατρίδα και την Ανθρωπότητα. 

Το μέλλον θα είναι καλύτερο αν φωτισθούμε όλοι από τα νάματα και τον τρόπο ζωής του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. 

Με πατρικές ευχές και αγάπη
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι λεβέντης και έχει μπέσα


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Καταλυτική και αποστομωτική απάντηση στα όσα προβοκατόρικα, ανακριβή και διαστρεβλωμένα, γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες από διαφόρους Μοσχοβίτες και φιλομοσχοβίτες προπαγανδιστές, με αφορμή πραγματικές ή... φανταστικές δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, έδωσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την Κυριακή 27η Ιανουαρίου 2019, απευθυνόμενος σε πολυπληθή όμιλο προσκυνητών από την Κύπρο, οι οποίοι συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι, επί τη εορτή της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Χρυσοστόμου.

Ο Παναγιώτατος, υποδεχόμενος με πολλή χαρά, προσκυνητές από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλό τους, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Καρά, μίλησε με θερμούς λόγους για τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη τους κ. Βασίλειο, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι αφοσιωμένος προς την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως "διότι γνωρίζει την εκκλησιαστική ιστορία, γνωρίζει το τι προσέφερε αυτή η μαρτυρική Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως στο Γένος μας και στην Ορθοδοξία, γνωρίζει τις αγαθές και αγαστές σχέσεις που υπήρξαν και υπάρχουν ανέκαθεν μεταξύ των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αυτήν την ευκαιρία, αναφέρθηκε με εγκαρδιότητα στην Εκκλησία της Κύπρου και στην αφοσίωσή της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Προκαθημένου της, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι είναι λεβέντης και έχει μπέσα, διότι "στέκεται στο λόγο του" και λέγει πάντοτε με παρρησία αυτό που πιστεύει.

Δεν είναι φυσικά τυχαίο, ότι τόσο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κατά πρώτον, όσο και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης εν συνεχεία, προέβησαν, εντός ολίγων ημερών, σε ξεκάθαρες δημόσιες δηλώσεις, με τις οποίες διετράνωσαν, για μία ακόμη φορά, τις αδιατάρακτες σχέσεις των δύο Παλαιφάτων Εκκλησιών, Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου, και τη συναντίληψή τους στα ζητήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και αυτό έγινε μετά από τις προαναφερθείσες απόπειρες να εμφανισθεί η Εκκλησία Κύπρου και ο Αρχιεπίσκοπός της ως "αποστασιοποιημένοι" ή και αντίθετοι με καίριες αποφάσεις και ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου...

Παραθέτουμε απομαγνητοφωνημένη την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου, το βίντεο της οποίας υπάρχει στη σελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο facebook:

"Αλλά έχουμε και ένα πολυπληθή όμιλο από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλό τους, τον αγαπητό π. Αυγουστίνο. Τη Μητρόπολη αυτή στη Μεγαλόνησο Κύπρο ποιμαίνει ένας άξιος κατά πάντα Ιεράρχης, ο αδελφός Βασίλειος, ο οποίος διακρίνεται, πλην άλλων, και για την αφοσίωσή του προς την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο μας. Όχι απλώς διότι διηκόνησε επί σειρά ετών στο έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Σαμπεζί της Γενεύης, αλλά διότι γνωρίζει την εκκλησιαστική ιστορία, γνωρίζει το τι προσέφερε αυτή η μαρτυρική Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως στο Γένος μας και στην Ορθοδοξία, γνωρίζει τις αγαθές και αγαστές σχέσεις που υπήρξαν και υπάρχουν ανέκαθεν μεταξύ των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου. Και για όλα αυτά ο αδελφός Βασίλειος είναι ένας πολυφίλητος και πανάξιος Ιεράρχης, προς τον οποίο στέλνομε εντεύθεν τους ασπασμούς μας, την εκτίμηση και την αγάπη μας.

Και προχθές ακόμη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ομιλών στην Πανήγυρη του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, στην οποία έλαβε μέρος και συνελειτούργησε και ο αδελφός Άγιος Προύσης εντεύθεν, είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι πάντοτε αφοσιωμένη στην Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, την οποία απεκάλεσε "Μητέρα", χωρίς να είναι Μητέρα της Εκκλησίας Κύπρου εν τη κυριολεξία. Αλλά ήθελε ο Μακαριώτατος να δείξει τα αισθήματά του και της Εκκλησίας του προς το Ιερό τούτο Κέντρο της Ορθοδοξίας. Και τον ευγνωμονούμε και για αυτό και για τη στάση του στην προετοιμασία και στη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εγώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τον αποκαλώ πάντοτε λεβέντη! Διότι στέκεται στο λόγο του, διότι έχει μπέσα, όπως λέμε. Έχει παρρησία, αυτό που πιστεύει το λέγει. Και τον ευγνωμονούμε και τον καμαρώνουμε. Και προσευχόμεθα για την υγεία του, η οποία εκλονίσθη τον τελευταίο καιρό. Ευχόμεθα με τη Χάρη και του Ιερού Χρυσοστόμου, που φέρει επαξίως το όνομά του, να γίνει σύντομα τελείως καλά και να συνεχίσει επί πολλά χρόνια ακόμη την πρωθιεραρχική διακονία και αποστολή του".