e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Αρχιερατική Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα 2020 στην Παναγία Φανερωμένη Βανάτου εν Ζακύνθω [photos]


Με αναστάσιμα αισθήματα πραγματοποιήθηκε τη νύκτα της 26ης προς 27η Μαΐου 2020 η Παννυχίδα (δηλαδή Αγρυπνία) της Αποδόσεως του Πάσχα 2020, ενός Πάσχα που δοκιμάστηκε από τις γνωστές απαγορεύσεις εκ μέρους κυβερνητικών και υγειονομικών ένεκα του φόβου για την διάδοση του φονικού Covid-19, ο οποίος ταλανίζει το τελευταίο εξάμηνο την ανθρωπότητα από την μια άκρη της έως την άλλη. 
     Όλα τα ιερά Δρώμενα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Λαμπρής πραγματοποιήθηκαν εντός κλειστών Ναών και τώρα, που πλέον -έστω και με περιορισμούς- έχουν ανοίξει “οι εκκλησιές οι δαφνοφόρες”, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία όλοι, κλήρος και ευσεβής λαός, να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως στην αναστάσιμη εμπειρία.
     Έτσι, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ βρέθηκε στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, όπου εψάλησαν κατά τάξιν τα Αναστάσιμα. Μάλιστα, για να μετάσχουν οι εκκλησιασθέντες στο άναμμα της καθιερωμένης λαμπάδας, μεταξύ Όρθρου και Θείας Λειτουργίας έγινε τύπος Τελετής Αναστάσεως, με τη τάξη του “Δεύτε λάβετε φως”, οι πιστοί άναψαν τα κεριά τους από την λαμπάδα του Μητροπολίτου και Πνευματικού Πατέρα τους κι εψάλη πανηγυρικά και στεντορεία τη φωνή το “Χριστός Ανέστη”, παρόντων του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Γιώργου Στασινόπουλου, του Προέδρου Μπανάτου κ. Τιμοθέου Ελ. Στραβοπόδη και πιστών, όσων οι προβλεπόμενες διατάξεις περί μη συνωστισμού επιτρέπουν. 
     Από πλευράς εκκλησιαστικών κρίθηκε καλό, με τον Μητροπολίτη να λειτουργήσει μόνον ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, χωρίς Διακόνους και άλλους Ιερείς, ούτως ώστε, στο πλαίσιο του μη συνωστισμού, να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους μάλλον πιστούς να παραστούν παρά σε κληρικούς.
     Έψαλαν ευφρόσυνα οι Ιεροψάλτες κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Δημήτριος Παπαδάτος και Σπυρίδων Σαρατσένος. 
     Προ του Κοινωνικού ο Σεβ. Μητροπολίτης ανέγνωσε τον Κατηχητικό Λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και, προ της Απολύσεως, ανέπεμψε ενώπιον της εφέστιας Εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης ειδική Δέηση υπέρ απαλλαγής εκ του Λοιμού, ιάσεως των ασθενούντων και αναπαύσεως των κεκοιμημένων εξαιτίας του Κορονοϊού.
     Την εόρτια νύκτα έκλεισε με θερμούς από καρδίας λόγους ο Σεβ. κ. Διονύσιος, αναφερθείς τόσο στην σταυρική εμπειρία εκ της Καραντίνας, όσο και στις δυνατότητες που παρέχει στον άνθρωπο η Ανάσταση του Κυρίου Ιησού και η σωστική συμμετοχή του στη Θεία Ευχαριστία, μέσω της Οποίας θεώνεται το ανθρώπινο γένος. Κατέληξε με τις χαρακτηριστικές φράσεις: “Οι κοινωνούντες συνειδητά Σώματος και Αίματος Χριστού δεν φοβούμαστε κανέναν Ιό. Δεν κολλάμε Ιό, αλλά μόνο Υιό του Θεού. Κολλάμε Χριστό!”
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]



























































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: