e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Φανάρι 1986: Τρεις αρχειακές φωτοστιγμές από τη Θρονική Εορτή


[Οι δημοσιευόμενες τρεις άγνωστες και συλλεκτικές φωτογραφίες προέρχονται από την Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 30ής Νοεμβρίου 1986 και σώζονται στο ταπεινό αρχείο του γράφοντος. 

Αποτυπώνει τρεις λειτουργικές στιγμές του Φαναρίου, ήτοι της επίσημης Πατριαρχικής και Συνοδικής θείας Λειτουργίας επί τη μνήμη του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με προεστώτα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο, συλλειτουργούντων -μεταξύ άλλων- του Μητροπολίτου Φιλαδελφείας Βαρθολομαίου (νυν Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου), του Μητροπολίτου Ζακύνθου Παντελεήμονος (μετέπειτα Αττικής, μακαριστού σήμερα), του Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας Ιερωνύμου (νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος) και του -προ 6μήνου (τότε) μόλις εκλεγέντος και χειροτονηθέντος- Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννου. 

Τα αντίτυπα των φωτογραφιών είναι πολλής καλής ποιότητος, μεγέθους Α4 και μου δωρήθηκαν από τον ίδιο τον μακαριστό Μητροπολίτη Παντελεήμονα, άμα τη επιστροφή του τότε από την Κωνσταντινούπολη, εξάπτοντάς μου το ενδιαφέρον και την αγάπη για το αειλάμπον Φανάρι. 

π. Π. Καποδίστριας]



-->

Δεν υπάρχουν σχόλια: