e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια στο Δήμο Ιλίου: Η Κρήτη και η Επανάσταση του 1821

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, στο Ίλιον, επ’ ευκαιρία των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Η Κρήτη και η Επανάσταση του 1821» και κεντρικό ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, κ. Ανδρέα, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ενορία του Αγίου Διονυσίου Ιλίου, από τον Δήμο Ιλίου, και από την Ένωση Κρητών Ιλίου, ενώ, τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και της Π.Ο.Κ.Π.Σ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων).

Το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Ιλίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου, και Βιάννου κ. Ανδρέου και συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κρήνης κ. Κύριλλου, Πατριαρχικού Εξάρχου Μελίτης. Κατά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κρήνης, κ. Κύριλλος, με την άδεια και ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, προέβη στην εις Διάκονον χειροτονία του Νικολάου Gongadze εκ Γεωργίας, προκειμένου, αυτός, να διακονήσει τη νεοσυσταθείσα Πατριαρχική Εξαρχία Μελίτης (Μάλτας). Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου, και Βιάννου, κ. Ανδρέας, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες Κρήτες της Επανάστασης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Θέατρο «Άννα Συνοδινού» του Πολυδύναμου Κέντρου «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Ιλίου, έλαβε χώρα η εκδήλωση-εσπερίδα με θέμα: «Η Κρήτη και η Επανάσταση του 1821». Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντιδήμαρχος Ιλίου, κ. Γιώργος Φραγκάκης, ενώ χαιρετισμό απέδωσαν ο Δήμαρχος Ιλίου, κ. Νίκος Ζενέτος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρας, και ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Ιλίου, Αρχιμ. Συμεών Αυγουστάκης. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι ομιλητές της εκδήλωσης, Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και ο Άγγελος Κουτσολαμπρόπουλος, Ιστορικός-Ερευνητής, MSc. Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας Ε.Κ.Π.Α. Οι εισηγήσεις των ομιλητών υπήρξαν, ιδιαίτερα, εμπεριστατωμένες, καθηλώνοντας το κοινό. Ειδικότερα, οι ομιλητές δεν αρκέσθηκαν στην απλή εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων, αλλά, δεδομένου και του ενδιαφέροντος του κοινού, προσέφεραν μια πανοραμική θέαση του Αγώνα στην Κρήτη, αναφερόμενοι, μεταξύ άλλων, στα ιδεολογικά ρεύματα της εποχής, τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων, καθώς και τις υγειονομικές συνθήκες στις οποίες, αγωνίστηκαν οι Κρητικοί.

Με το τέλος των ομιλιών, ο Δήμαρχος Ιλίου, κ. Νίκος Ζενέτος, απέδωσε τιμητική πλακέτα στον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, κ. Ανδρέα, για την πολύτιμη συνεισφορά του στην νεότερη ελληνική ιστορία, ενώ, στη συνέχεια, και οι άλλοι δύο ομιλητές τιμήθηκαν με το μετάλλιο της πόλης του Ιλίου.

Η εκδήλωση-εσπερίδα έκλεισε με μια ακόμη νότα Κρήτης, καθώς το κρητικό συγκρότημα του Γ. Κακλή και Γ. Μακριδάκη συνεπήρε το κοινό με μια αυθεντική ερμηνεία κρητικών παραδοσιακών ασμάτων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Ανδρουλάκης, οι Βουλευτές, κ. Γιάννης Λοβέρδος, κα. Χαρά Καφαντάρη, κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού τομέα Αθηνών, κ. Ανδρέας Λεωτσάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου, κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιλίου, κ. Άρης Τζιμόγιαννης, ο δημοτικός σύμβουλος-Πρόεδρος του συνδυασμού: «Αλληλέγγυα Πόλη-Συμμαχία για το Ίλιον», κ. Κώστας Κάβουρας, καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων και Καθηγητές Πανεπιστημίου.































Δεν υπάρχουν σχόλια: