e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

ΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΕΑ. Με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής της στο "Αληθώς"

Γράφει ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΕΡΡΑΣ

Ακόμη μια απλή γραφή για την ξεχωριστή και σύνθετη περίπτωση της ζωγράφου Μαρίας Ρουσέα ή μια ακόμη ευχάριστη «συνάντηση» και «συνομιλία» μαζί της, μέσα στη φιλόξενη αίθουσα Τέχνης του Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ», σε μια έκθεση αναδρομική ευάριθμων εκφραστικών έργων της, έτσι, ξορκίζοντας (ψευδαίσθητα) και την άχαρη ακάθεκτη Σιωπή…

Όλα σχεδόν τα διακριτικά γνωρίσματα της Μαρίας, εδώ: οι λεπτές και έντονες γραμμές ή πινελιές, οι ισόρροπες συνήθως είτε όχι πάντα αυστηρά αποτυπωμένες φωτοσκιάσεις, τα σχήματα, οι μορφές, τα χρώματα, τα σύμβολα, τα ορατά ή τ’ απροσδιόριστα τοπία και σημεία, τα αιωρούμενα σώματα ή αντικείμενα κ.ά., όλα «μιλώντας» καθαρά ή άμεσα, μα και υπαινικτικά, ποιητικά κλπ., για τον ανθρώπινο και καλλιτεχνικό της κόσμο, για την πληθωρική ζωγραφική δημιουργία της, σε νοητή σύνδεση και με την επί χρόνια επίδοσή της στη διασωστική και αναστατική συντήρηση έργων Τέχνης, με πάθος, με γνώση, με προσοχή, με σεβασμό σε «λείψανα» αιώνων.

Και εδώ, λοιπόν, παρούσα:

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε η Πρέσβης της Ολλανδίας στην Άγκυρα

Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέφθηκαν την Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021, η Εξοχ. κ. Marjanne de Kwaasteniet, Πρέσβης της Ολλανδίας στην Άγκυρα, μαζί με τον νέο Γενικό Πρόξενο στην Πόλη Εντιμ. κ. Arjen Uijterlinde και τον απερχόμενο, Εντιμ. κ. Bart van Bolhuis.

Οι υψηλόβαθμοι διπλωματικοί εκπρόσωποι του Βασιλείου των Κατω Χωρών στην Τουρκία έγιναν δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο είχαν μακρά συζήτηση μέσα σε κλίμα εγκαρδιότητος.

Ο Παναγιώτατος ευχήθηκε στο νέο Γενικό Πρόξενο Εντιμ. κ. Uijterlinde καλή  και δημιουργική θητεία στην Πόλη. 

Παρουσιάζεται στο Κίεβο νεοεκδοθέν βιβλίο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Βιβλίο για τα 30 χρόνια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου παρουσιάζεται στο Κίεβο
Η προτεινόμενη δημόσια έκδοση αποτελεί περιγραφή των δραστηριοτήτων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουκρανίας και της συμβολής του στη γέννηση και ανάπτυξη της Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Σκοπός του βιβλίου είναι η εξοικείωση των αναγνωστών με το σπουδαίο έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη, αφηγείται την πνευματική σύνδεση μεταξύ Κιέβου και Κωνσταντινουπόλεως και τις προσωπικές προσπάθειες του Παναγιώτατου για την οργάνωση της εκκλησιαστικής ζωής της Ουκρανίας. Το βιβλίο χρησιμοποίησε ελληνικές και αγγλόφωνες πηγές της Ουκρανίας, καθώς και μέρος των εγγράφων από το προσωπικό αρχείο του Μητροπολίτη Περεγιασλάφσκι και Βισνέφσκι Αλεξάνδρου.

Το "AFGHAN GIRL" ξανάγινε -δυστυχώς- επίκαιρο

Πρόκειται για ένα ποίημα από την ποιητική συλλογή του Παναγιώτη Καποδίστρια, "Της αγάπης μέγας χορηγός", εκδ. 2003, σ. 107, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2004. Ξανάρχεται στην επικαιρότητα, μετά την βίαιη επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν εκ νέου και την βιαιότητα με την οποίαν αντιμετωπίζουν τις γυναίκες. 

Το ποίημα αυτό του π. Π. Κ. γράφτηκε εξ αφορμής μιας Αφγανής Γυναίκας, της Sharbat Gula. Το 1984 ο φωτοδημοσιογράφος του National Geographic, Steve McCurry, αποτύπωσε την 12χρονη Αφγανή, εστιάζοντας στα εκφραστικότατα μάτια της. Η φωτoγραφία υπήρξε παγκοσμίου φήμης κι έγινε πρωτοσέλιδο σε λευκώματα και περιοδικά.

Την ξαναβρήκε και την αποτύπωσε πάλι στην ίδια στάση, 17 χρόνια αργότερα... Πλήρωσε τον σύζυγό της, ώστε να ξαναδεί τα υπέροχα μάτια της...

Σημειωτέον ότι η αγγλική εκδοχή του ποιήματος απέσπασε το Διεθνές Α΄ Βραβείο Ποίησης DELIA στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Γλωσσών για το 2002 του Πανεπιστημίου UTE-TEL Bovesia της Ιταλίας. 

Ακολουθεί: