e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Πρόγραμμα Συνάξεως Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου (Κωνσταντινούπολις, 1-3.9.2021)

Πρόγραμμα της Συνάξεως της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, που θα πραγματοποιηθεί,  υπό την Προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου, στην Πόλη.

Οι εργασίες της Συνάξεως θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πόλεως, προς αποφυγή μετακινήσεων λόγω και των προστατευτικών μέτρων από την Πανδημία. 

Εντυπώσεις από την επίσκεψη στην Ουκρανία

Γράφει ο Ιερομόναχος ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΙΝΟΣ

Η ιστορική και πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ουκρανία ήταν η καλύτερη ευκαιρία να γίνει φανερό το τι πρεσβεύουν οι Ουκρανοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Αναμενόμενη ήταν και η μεγαλειώδης υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Αυτό που μπορούμε να καταθέσουμε, το οποίο «ιδίοις όμμασιν» είδαμε και ζήσαμε, είναι το μεγαλείο της Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία του Κιέβου· περί τους 80 Αρχιερείς, περισσότεροι από 1000 ιερείς και αμέτρητοι διάκονοι σε μια Θεία Λειτουργία που ήταν παρόντες αναρίθμητο πλήθος πιστών, οι οποίοι ήλθαν στο Κίεβο από όλη την Ουκρανία με δικά τους έξοδα και μάλιστα εν μέσω κορονοϊού! Αναμφίβολα, η προσέλευση των πιστών θα ήταν πολύ μεγαλύτερη υπό άλλες συνθήκες.

Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχου για την 1η Σεπτεμβρίου (Αρχή Ινδίκτου - Ημέρα Περιβάλλοντος) [video, gr-en | κείμενο πολύγλωσσο]


Το Μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την εορτή της Ινδίκτου (1 Σεπτεμβρίου 2021). Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην προσευχή υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος.

Εκλογές Μητροπολίτου και Βοηθών Επισκόπων στο Φανάρι για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
 ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ 

 Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι κατά τήν σημερινήν συνεδρίαν αὐτῆς, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ἀπεφάσισε τήν ἀνύψωσιν τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Δέρβης, ἐν τῷ προσώπῳ τοῦ Θεοφιλ. κ. Ἰεζεκιήλ, εἰς ἐν ἐνεργείᾳ Μητρόπολιν τοῦ Πανσέπτου Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, ἐνῷ ἐξέλεξε τέσσαρας Ἐπισκόπους Βοηθούς παρά τῷ Σεβασμιωτάτῳ Ἀρχιεπισκόπῳ Αὐστραλίας κυρίῳ Μακαρίῳ, κατόπιν αἰτήσεως αὐτοῦ, ἤτοι: τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Κυριακόν Μιχαήλ, ὑπό τόν ψιλόν τίτλον Σωζοπόλεως, τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Χριστόδουλον Οἰκονόμου, ὑπό τόν ψιλόν τίτλον Μαγνησίας, τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Εὐμένιον Βασιλόπουλον, ὑπό τόν ψιλόν τίτλον Κερασοῦντος, καί τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Πρόχορον Ἀναστασιάδην, ὑπό τόν ψιλόν τίτλον Χαριουπόλεως

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Αὐγούστου 2021 
 Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, 60 χρόνια Μοναχός (Σινά, 15/28.8.1961) [video]


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, στις 28 Αυγούστου 2021 συμπλήρωσε 60 χρόνια μοναχικής αφοσιώσεώς του, η οποία έγινε στην περιώνυμη Μονή Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά. Τρεις μήνες αργότερα (Νοέμβριο του 1961) χειροτονήθηκε Διάκονος. 
     Με αυτή την ευκαιρία, το Νυχθημερόν ζήτησε από τον Σεβ. Δωδώνης να κάνει μια αναδρομή σ' εκείνες τις ημέρες του 1961, διηγούμενος το πώς και το γιατί επέλεξε τον τόπο εκείνον τον ιερό για να μονάσει. 
     Ο Σεβ., μετά πολλής χαράς, αναφέρθηκε στα πρώτα του βήματα στον Μοναχισμό και την Ιερωσύνη, για τις συμβουλές που έλαβε από τον όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη (τότε Σιναΐτη), το 1962, σχετικά με την πορεία του εν τη Εκκλησία και άλλα αξιάκουστα. Τέλος, ο ίδιος εύχεται να έχει "χριστιανά τα τέλη της ζωής, ανώδυνα. ανεπαίσχυντα, ειρηνικά...", αναφερόμενος μάλιστα στο πώς σκέπτεται τα των εσχάτων του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ευχαριστίες για το Βραβείο Ρώμα της "Ζακυνθινής Εστίας"


Ευχαριστώ θερμά την ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΕΣΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΡΩΜΑΣ" και τον Πρόεδρο του Δ. Σ. κ. Ιωάννη Καρακασίδη, ότι, στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, βράβευσε την ταπεινότητά μου -μεταξύ άλλων προσφιλών συνοδιτών-, με το "Βραβείο Ρώμα Εξέχουσας προσωπικότητας", στον τομέα: Θρησκεία, Γράμματα και Πολιτισμός, εκτιμώντας τις μικρές προσπάθειές μου! Η τιμή αυτή με χρεώνει για περισσότερα!

π. Π. Καποδίστριας
 

Message of Ecumenical Patriarch Bartholomew for the Feast of the Indiction, September 1st 2021

† B A R T H O L O M E W

By God’s Mercy Archbishop of Constantinople-New Rome 

and Ecumenical Patriarch

To the Plenitude of the Church

Grace, Peace and Mercy from the Maker of All Creation

Our Lord God and Savior Jesus Christ

Esteemed brethren and beloved children in the Lord,

The Feast of the Indiction, the solemn day of prayers for the natural environment, finds once again humanity confronted with intense weather conditions due to mounting climate change, with devastating floods and fires across the globe, as well as with the Coronavirus pandemic and its socioeconomic consequences.

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την εορτή της Ινδίκτου 2021

Ἀριθμ. Πρωτ. 539

† Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕΩι ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ

ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ

ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου καταγγέλλει για πολλοστή φορά ότι ουδεμία σχέση έχει με τα άτομα που παρουσιάστηκαν σήμερα σε αντιεμβολιαστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, χρησιμοποιώντας παρανόμως το όνομα της μονής μας και ομιλώντας δήθεν εκ μέρους της. 

Γινόμαστε, ως μη ωφείλαμε, δέκτες μηνύσεων και επωνύμων καταγγελιών και καλούμαστε να απολογηθούμε ενώπιον της αστυνομίας για διασπορά ψευδών ειδήσεων και επικινδύνων θέσεων για την δημόσια υγεία. Ουσιαστικά, η Πολιτεία μάς καλεί σε απολογία για πρόβλημα που δεν λύνει, ενώ την έχουμε καλέσει πολλάκις να το λύσει. Μεταξύ άλλων, ανέχεται την ύπαρξη ιστοτόπων, που χρησιμοποιούν παρανόμως και παραπλανητικώς το όνομα της μονής μας.