e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος νέος ιερέας στην κοινότητα Αγ. Σπυρίδωνος Ουάσινγκτον Χάιτς Ν. Υόρκης

10 Ιανουαρίου 2022
Της Δέσποινας Αφεντούλη | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΧΑΪΤΣ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Την επίσημη πρώτη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος (Fr. Gregory Stamkopoulos) στις 9 Ιανουαρίου 2022 ως ο νέος ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος τέλεσε και το χριστιανικό έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας για τη Φιλόπτωχο, το Κατηχητικό και το Ελληνικό σχολείο εντός του περικαλλούς ιερού ναού, μοιράζοντάς την στους παρευρισκομένους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κοινότητας για να τον καλώς ορίσουν.

Εκ μέρους της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος, η πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Λυδία Βαγγέλου-Καλλιμάνη (Lydia Vagelos-Callimanis), καλώς όρισε τον π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο με άνθη, ένα βιβλίο και ένα δώρο, καθώς και τη μητέρα του, Δήμητρα, προσφέροντάς της επίσης άνθη και ένα βιβλίο.

Εκ μέρους της Κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος, η πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Λυδία Βαγγέλου-Καλλιμάνη, καλώς όρισε τον π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο, προσφέροντάς του άνθη, βιβλίο και ένα δώρο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος Ουάσινγκτον Χάιτς Νέας Υόρκης

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του καλώς ορίσματος, παρατέθηκε γεύμα και κόπηκε τούρτα στην κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων, όπου ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους παρευρισκομένους.

Με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων του καθηκόντων ως ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος, ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, δήλωσε σχετικά στον «Ε.Κ.»: «Είμαι ευγνώμων στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο, που με τοποθέτησε προϊστάμενο στην ιστορική αυτή ενορία. Έχω την εξαιρετική τιμή να υπηρετήσω ως διάδοχος τόσο σημαντικών ιερέων που πέρασαν από τον Αγιο Σπυρίδωνα: του Μητροπολίτου Βοστώνης Μεθοδίου, του Μητροπολίτου Σάρδεων Ευαγγέλου, του πρωτοπρ. Αλκιβιάδη Καλύβα και πολλών άλλων. [….] Οι άνθρωποι του Αγίου Σπυρίδωνα είναι καταπληκτικοί, εργάζονται, αφιερώνοντας τον πολύτιμο χρόνο εθελοντικά σε αυτή την κοινότητα, καλοί εργάτες του αμπελώνα του Κυρίου. Η ιστορία των ελληνοαμερικανικών κοινοτήτων είναι αποτυπωμένη στον Αγιο Σπυρίδωνα, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τις υπέροχες εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας του Γεωργίου Γκλιάτα […]. Ενθουσιάστηκα με τις υπέροχες εικόνες που σπάνια βρίσκει κανείς σε ναό, του Νίκου Εγγονόπουλου […] του μεγάλου σουρεαλιστή ζωγράφου και ποιητή. […] Αισθάνθηκα περίπου όπως για πρώτη φορά βρέθηκα στη θαυμαστή Κωνσταντινούπολη και στα μνημεία της».

(Από αριστερά:) Έφη Ντρέικ (Effie Drake), Σπυριδούλα Τσουκαλά (Spyridoula Tsoukala), Γκας Κλόστρι (Gus Klostri), Λυδία Βαγγέλου Καλλιμάνη, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Νικήτας Δρακωτός (Nikita Drakotos), Τζέρυ Τσέκας (Jerry Tsekas). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος Ουάσινγκτον Χάιτς Νέας Υόρκης

Η πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Λυδία Βαγγέλου-Καλλιμάνη, η οποία είναι εγγονή ενός εκ των πρωτοστατών και προέδρων της Κοινότητας, είπε στον «Ε.Κ.» σχετικά με την έλευση του νέου ιερατικού προϊσταμένου: «Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνος καλώς ορίζει τον π. Γρηγόρη Σταμκόπουλο ως τον νέο Πνευματικό μας Πατέρα. Βρισκόμαστε στο πλευρό του και είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε μαζί του, καθώς ηγείται πνευματικά της Ελληνορθόδοξης και Ορθόδοξης πίστης στην περιοχή του Ανω Μανχάταν (upper Manhattan). Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ποιμαντορικό του έργο θα αποδώσει πολλούς καρπούς, διότι είναι ένας άνθρωπος με υψηλή ευφυΐα και βαθειά πίστη».

Η ιστορική κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνος

Ανατρέχοντας στην επίσημη ιστοσελίδα της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνα, διαπιστώνει κανείς ότι η ιστορία της κοινότητας ξεκίνησε το 1931: έντονη δραστηριότητα σημειώθηκε κατά τη δεκαετία του 1940, με την ενεργό συμμετοχή της νεολαίας, ενώ τη δεκαετία του 1950, υλοποιήθηκε το «όνειρο» κατασκευής μια νέας εκκλησίας και σχολείου. Στα μέσα δε, του 1970, επισημαίνεται ότι η κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνος έγινε η μεγαλύτερη ελληνορθόδοξη κοινότητα στις ΗΠΑ, με περισσότερα από 800 μέλη και με εκατοντάδες αποφοίτους από το σχολείο της.

Εκ μέρους της Κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος, η πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Λυδία Βαγγέλου-Καλλιμάνη, προσέφερε άνθη, βιβλίο στη μητέρα του π. Γρηγόριου Σταμκόπουλου, Δήμητρα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος Ουάσινγκτον Χάιτς Νέας Υόρκης

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στα τέλη του 1970 με αρχές του 1980, η περιοχή του Ουάσιγκτον Χάιτς απετέλεσε μια από τις περιοχές της Νέας Υόρκης, όπου υπέστη δραματικές μεταβολές, με αποτέλεσμα ο Ελληνισμός να μετακομίσει σε άλλες περιοχές. Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η κοινότητα αναζητούσε τη θέση της στον 21ο αιώνα.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα -κατά κοινή ομολογία- γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα ήταν όταν το 2016, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, με την πνευματική καθοδήγηση του π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη ανέλαβε το έργο της αποκατάστασης του εσωτερικού του Ιερού Ναού. Όπως είχε αναφερθεί σε παλαιότερο σχετικό δημοσίευμα του «Ε.Κ.» (15/10/2018), το έργο αυτό υλοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που χαρακτηρίστηκε, κατά τον εορτασμό της αποκατάστασης της αγιογράφησης, από αρκετούς ως «θαύμα» και «όνειρο» που έγινε «πραγματικότητα».

Πώς οραματίζεται ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος την κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνος στο μέλλον; «…Ευχαριστώ τον Θεό […που] είμαι μέλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μετέχοντας στο όραμα του Αρχιεπισκόπου μας για την πρόοδο των ελληνοαμερικανικών κοινοτήτων και για τη διάδοση του ευαγγελίου του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού. Ο Αγιος Σπυρίδων [ως κοινότητα] έχει μεγάλη δυναμική με το σύλλογο των ανθρώπων που συνδέονται από παλαιά με την ενορία, διότι είναι από τις παλαιότερες ενορίες και η μητέρα πολλών ενοριών στην ευρύτερη περιοχή. Αυτοί είναι είτε απόφοιτοι του σχολείου του, είτε έχουν βαπτιστεί εκεί, είτε παντρεύτηκαν, είτε τέλος, κήδευσαν τους παππούδες τους. Θα ήθελα να ενεργοποιήσουμε αυτή τη δυναμική […]. Να προσελκύσουμε τους νέους ανθρώπους στην Εκκλησία. […] Να δω την εκκλησία ξανά γεμάτη […]. Το 1964, η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος είχε 2.000 οικογένειες ως μέλη. […] Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους, προσφέροντάς τους την πραγματική γεύση της Ελληνικής Ορθόδοξης παράδοσης και του πολιτισμού μας», τόνισε στον «Ε.Κ.».

Λίγα λόγια για τον π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο

Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος τέλεσε το έθιμο της κοπή της βασιλόπιτας για τη Φιλόπτωχο, το Κατηχητικό και το Ελληνικό σχολείο εντός του ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος Ουάσινγκτον Χάιτς Νέας Υόρκης

Οπως ανέφερε στον «Ε.Κ.», ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ο οποίος διαδέχθηκε τον π. Γεώργιο Καζούλη στην κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνος στο Ουάσιγκτον Χάιτς, ήρθε προ διετίας από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, για να ενισχύσει το τμήμα Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως και άλλες δράσεις της Αρχιεπισκοπής, που σχετίζονται με την ειδικότητά του, την ανάλυση και τον σχεδιασμό βάσεων δεδομένων. Προσέθεσε επίσης, ότι υπηρέτησε για δύο χρόνια, στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στο Κονέκτικατ, ο οποίος ήταν ο πρώτος ναός που εγκαινίασε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Τέλος, διευκρίνισε ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, τον τοποθέτησε διευθυντή στο Αρχιεπισκοπικό Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντά του και ότι από φέτος, διδάσκει Ορθόδοξη Θεολογία και Επιστήμη στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης. Είναι νυμφευμένος με τη δερματολόγο, Ειρήνη Σιδερίδου, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος τέλεσε το έθιμο της κοπή της βασιλόπιτας για τη Φιλόπτωχο, το Κατηχητικό και το Ελληνικό σχολείο εντός του ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος Ουάσινγκτον Χάιτς Νέας Υόρκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: