e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από Αρκίτσα: «Αυτός ο τόπος πρόκοψε, όποτε υπήρχε συναλληλία»

5.6.2022. Στην πανέμορφη Λοκρίδα και την παραλία του Μαλιακού Κόλπου στην Φθιώτιδα ολοκλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, την εμβληματική δράση του στο πλαίσιο  της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, καθώς πραγματοποίησε για μία ακόμη φορά επίσκεψη στις πυρόπληκτες και κατεστραμμένες περιοχές της Εύβοιας, τις Ροβιές, στην πυρόπληκτη Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ, και κατέληξε στο λιμάνι της Αρκίτσας, απ’ όπου και ξεκίνησε την περιοδεία του, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο, καθώς και τα Μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής κ. Χρήστο Καραγιάννη, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Σίσκο, Ομότιμο Καθηγητή Περιβαλλοντικής Χημείας ΕΚΠΑ και τον Συνοδικό Γραμματέα,  Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Κετικελένη,  καθώς και την κ. Νάνσυ Αλωνιστιώτη, Καθηγήτρια και Αντιπρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής ΕΚΠΑ.

          Στο λιμάνι της Αρκίτσας, το οποίο κατά την περυσινή πύρινη λαίλαπα υποδέχθηκε εκατοντάδες πυρόπληκτους αδελφούς μας, τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν με υιική αγάπη, σεβασμό και ενθουσιασμό οι αρχές του τόπου, με προεξάρχοντα τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ, οι ιερείς της Λοκρίδος, καθώς και πολλοί πιστοί.

          Πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Μακαριωτάτου, δράση καθαρισμού και κλάδευσης των ακτών της παραλίας της Αρκίτσας, των αθλητικών γηπέδων, των παιδικών χαρών και του πάρκου της Μεγάλης Σουβάλας Αρκίτσας,  στο πλαίσιο περιβαλλοντικών δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

           Τον Μακαριώτατο προσεφώνησε ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, καθώς και ο  οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Φθιώτιδος κ. Συμεών.

                Ο Σεβ. κ. Συμεών υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

          «Όλες αυτές οι δράσεις που γίνονται είναι μία φανέρωση της ευαισθητοποίησης και της ενεργοποίησης των ίδιων των ανθρώπων, στην κατανόηση ότι το οικοσύστημα είναι το σπίτι μας, το σπίτι των παιδιών μας, είναι ο ίδιος ο Θεός. «ὁ πανταχοῦ παρών, καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν, καὶ ζωῆς χορηγός». Δεν μπορούμε να ζούμε εγκλωβισμένοι σε ένα παρόν γύρω από τον εαυτό μας, αλλά στο μέλλον και να δημιουργούμε προϋποθέσεις αειφορίας και μέθεξης στην αιωνιότητα για τις επόμενες γενεές και για όλη την οικουμένη.

          Αυτό ευλογεί σήμερα και πάντοτε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας κ. Ιερώνυμος, ο Προκαθήμενος της αγάπης, της επιείκειας, ο Πατέρας των πτωχών, ο δικός μας Πατέρας και τον ευγνωμονούμε».

          Τον Μακαριώτατο προσεφώνησε ο Δήμαρχος Λοκρών, ο οποίος ανέφερε τις περιβαλλοντικές δράσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Λοκρίδα με το φυσικό κάλλος, τις καθαρές θάλασσες και τα κατάφυτα δάση και ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Δημοτών τον Μακαριώτατο, διότι τίμησε με την υψηλή Του παρουσία, ευλόγησε και  στήριξε έμπρακτα τις δράσεις αυτές.

   «Ως Δήμος Λοκρών τον ευχαριστούμε θερμά τόσο τον ίδιο όσο και τον Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών και τα εκλεκτά μέλη αυτής, για την ιδιαίτερη τιμή να στηρίξουν την περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής μας».

   Ο κ. Ζεκεντές έκλεισε τον λόγο του υπογραμμίζοντας:

   «Στο Δήμο Λοκρών στοχεύουμε στην περιβαλλοντική αφύπνιση του πληθυσμού και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε μια υπεύθυνη περιβαλλοντικά συμπεριφορά για κάθε Δημότη και επισκέπτη της περιοχής μας. Στην προσπάθεια μας αυτή αιρετοί και ενεργοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες εργαζόμαστε από κοινού».

   Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος με ιδιαίτερη συγκίνηση υπογράμμισε:

    «Η σημερινή ημέρα, είναι μία περίεργη μέρα, μέσα στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής διακονίας μας. Περιπίπτουμε από έκπληξη σε έκπληξη και από χαρά σε χαρά.

    Από το πρωί στην όμορφη αλλά πληγωμένη Εύβοια, είδαμε το περιβάλλον με θλίψη, με έλεγχο αλλά και με ελπίδα και αισιοδοξία. Και τώρα βρισκόμαστε στην απέναντι πλευρά και έχουμε πάλι χαρά και έκπληξη.

    Από το πρωί έχω ένα ερώτημα μέσα μου. Τι θα ήταν η Εκκλησία, αν δεν ασχολούταν με τον άνθρωπο. Αν δεν ήταν ο σκοπός του Χριστού μας η εξυπηρέτηση του ανθρώπου σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και στις χαρές και στις λύπες.

    Παίρνουμε δύναμη από τους ανθρώπους. Δημιουργούνται μέσα μας σπινθήρες ελπίδας, αισθήματα ότι μπορούμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητος.

     Αυτός ο τόπος πρόκοψε, όποτε υπήρχε συναλληλία. Όλοι μαζί να παλεύουμε για το καλό και όλοι μαζί να προσπαθούμε.

     Φτάσαμε σε μία εποχή, που είναι ανάγκη να καταλάβουμε ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά όλοι μαζί πρέπει να προσπαθούμε για το καλό αυτού του τόπου.

     Είναι ουσιαστικό παράδειγμα να καθαρίσουμε τις ακτές μας που εμείς τις πληγώσαμε, να προσέχουμε τις φωτιές γιατί εμείς κάψαμε τα δάση. Η Εκκλησία έχει την εντολή να φυλάττει και να εργάζεται συνέχεια για το καλό.

     Αυτή η εκδήλωση δεν είναι μικρή, αλλά μεγάλη.

     Εύχομαι το μυαλό μας να ξεκαθαρίσει και να ανέβει πιο ψηλά, να αφήσουμε στην άκρη μικρά πράγματα που μας χωρίζουν και όλοι μαζί να αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό».

     Η δράση ολοκληρώθηκε στην παραλία της Αρκίτσας με μία πολιτιστική αναψυχή, την οποία προσέφερε προς τιμήν του Μακαριωτάτου, των Αγίων Αρχιερέων και των μελών της Συνοδικής Επιτροπής η παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: