e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Ανήμερα της εορτής του θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά ο ναός του Αγίου Νικολάου

 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 15 Νοεμβρίου 2022, Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου ως ενορία έπειτα από είκοσι δύο χρόνια στο Εμπορικό Κέντρο του Μανχάταν Νέας Υόρκης καθότι ολοκληρώνεται η αποπεράτωση του με την τελευταία τοποθέτηση των εικόνων, όπως διαλαμβάνεται στο μηνιαίο δελτίο περί του ναού.

Ο ναός που είχε καταστραφεί στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, κατά την φονική τρομοκρατική επίθεση και αποπερατώθηκε η ανοικοδόμηση του έπειτα από υπέρβαση πολλών και διαφόρων εμποδίων, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών, χάρη στην ηγεσία και αποφασιστικότητα της Επιτροπής «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου».

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου από τις 5 έως τις 7 θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μηδείας Αποστόλου, καθότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα.

Την επόμενη μέρα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου από τις 8,30 έως τις 11 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του ιδίου ιεράρχη. Στις 12 η ώρα θα ακολουθήσει δεξίωση στο εστιατόριο Skinos το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση 123 Washington Street στη διεύθυνση 123 Washington Street, απέναντι από τον ναό του Αγίου Νικολάου.

Τα θυρανοίξια του ναού τα τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 2 Νοεμβρίου του 2021 κατά την εν Αμερική επίσκεψη του, τα δε εγκαίνια ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στις 4 Ιουλίου 2022.

Ιερατικώς προϊστάμενος έχει διορισθεί ο π. Ανδρέας Βυθούλκας, ο οποίος υπηρέτησε επί μικρό χρονικό διάστημα πρωτοσυγκελεύων της Αρχιεπισκοπής.

Τον αρχικό ναό του Αγίου Νικολάου και την ομώνυμη κοινότητα είχαν ιδρύσει οι Ελληνες πρωτοπόροι μετανάστες και αποτέλεσε σημείο αναφοράς των Ελλήνων ναυτικών που έπιαναν λιμάνι στη Νέα Υόρκη.  Όταν οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στη Νέα Υόρκη γύρω στο 1892, στη διεύθυνση 155 της οδού Cedar του Μανχάταν έφτιαξαν ένα καφενείο, κατά το πρότυπο των καφενείων της Ελλάς στο οποίο συναντιόταν για να πιούν τον καφέ τους, να μιλήσουν για την πατρίδα και τις οικογένειες τους. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1916 το μετέτρεψαν σε ναό, καθότι είχαν πλέον εγκατασταθεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη μαζί με τις οικογένειές τους και ήθελαν έναν τόπο λατρείας για να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τα μυστήρια βασικά της βάπτισης και του γάμου των παιδιών τους.

Αφιέρωσαν τον ναό στον Άγιο Νικόλαο, αφού πολλοί από τους Έλληνες μετανάστες ήταν οι ίδιοι ναυτικοί ή είχαν στενούς συγγενείς. Για πολλά χρόνια ο ναός του Αγίου Νικολάου αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους Έλληνες που έφταναν στη Νέα Υόρκη. Ήταν το πρώτο μέρος που επισκέπτονταν για να ανάψουν ένα κερί ή να προσευχηθούν, αφού έφευγαν από τη νήσο Έλις και ξεκινούσαν τη νέα τους ζωή στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Ο αρχικός ναός ανέδυε μία κατανυκτικότητα και μυσταγωγία με την απλότητα του ανάμεσα στους θεόρατους ουρανοξύστες που βαθμηδόν τον περικύκλωσαν. Τα τελευταία χρόνια είχε αλλάξει η δημογραφία της περιοχής και είχε εν πολλοίς αποψιλωθεί ο αριθμός των τακτικών ενοριτών του. Ωστόσο οι εναπομείναντες τον συντηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια έως την ημέρα του τρομοκρατικού πλήγματος, κατά το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: