e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τους Μητροπολίτες εκ Φαναρίου

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και τον νέο Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Σεβ. Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο δέχθηκε την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνάντηση Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

12.4.2022. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄ στο πλαίσιο επίσκεψης του Μακαριωτάτου στην Αθήνα.

Συνέντευξη Μητροπολίτη Κλεόπα στο μεγαλύτερο σουηδικό κανάλι (SVT)

Το πρωΐ της 14ης Απριλίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο κ. Biserka Borisova, στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι της Σουηδίας, το SVT.

Η Ανάσταση και η Ζωή

Παρηγορητικός είναι ο λόγος της πίστης μας. Η αναφορά σε γιορτές όπως η ανάσταση του Λαζάρου, γίνεται αφορμή να ξαναδούμε την μόνη βεβαιότητα της ζωής που είναι ο θάνατος. Ταυτόχρονα, συνειδητοποιούμε κάτι που είναι εξίσου μοναδικό: ότι πιστεύουμε σε έναν Θεό που έγινε άνθρωπος για να ζήσει όλα τα ανθρώπινα. Κι ένα από τα στοιχεία που ομορφαίνουν αληθινά την οδό της ύπαρξής μας είναι η φιλία. Δεν την αρνήθηκε ο Χριστός. Παρότι βιώνει την πληρότητα του να είναι «ένα» συν Πατρί και Πνεύματι Αγίω, η Θεανθρώπινη φύση Του δεν αρκέστηκε στην κοινωνία με όλους τους ανθρώπους, τους τότε, τους προηγούμενους, τους μελλοντικούς, ανάμεσά τους κι εμάς. Προχώρησε και στην πιο λεπτή  κίνηση προς τον πλησίον που κάνει ο καθένας μας: στην φιλία.

«Ἵνα μὴ τὸ κακὸν ἀθάνατον γένηται…» Σκέψεις επί της Επιστολής του Πατριάρχου Μόσχας προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο (5.3.2022)

Γράφει ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

Στὸ πλαίσιο τῆς ποιμαντικῆς Του εὐθύνης γιὰ τὸ Πατριαρχεῖο Ἀλεξανδρείας ὁ Σεπτὸς Προκαθήμενός Του, Μακαριώτατος Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας κ. κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄, ἀπέστειλε στὶς 14 Φεβρουαρίου ἐ. ἔ. ἐπιστολὴ[1] στὸν Πατριάρχη Μόσχας ἀναφορικῶς πρὸς τὸ θέμα τῆς Εἰσπηδήσεως τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ρωσσίας στὸ κανονικὸ ἔδαφος τοῦ Θρόνου τοῦ ἁγίου Μάρκου καὶ τὸν διορισμὸ «Ἐξάρχου». 

Φανάρι σήμερα: Αγιοκατάταξη του Γέροντος Ευμενίου Σαριδάκη

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Συνῆλθε σήμερον, 14ην τ.μ. Ἀπριλίου 2022, Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν τοῦ μηνός Ἀπριλίου, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, καθ᾿ ἥν:

α) εἰσηγήσει τῆς Κανονικῆς Ἐπι­τροπῆς, προέβη ὁμοφώνως εἰς τήν ἀναγραφήν εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς κατ᾿ Ἀνατολάς Ὀρθοδόξου Ἐκ­κλη­σίας τοῦ Ὁσίου καί Θεοφόρου Πατρός ἡμῶν Εὐμενίου τοῦ νέου (Σαριδάκη),

50ή μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

14 Απριλίου 2022, δηλαδή 50ή μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύτατο τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: