e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Πανήγυρις Αγιάσματος Αγίας Κυριακής Κιρέτσμπουρνου

Τό ἑσπέρας τῆς Tετάρτης, 6ης Ἰουλίου ἐ. ἔ., ἐπί τῇ μνήμῃ τῆς Ἁγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακῆς, καθ΄ἥν ἑορτάζει τό Ἱ. Ἁγίασμα ἡμῶν, ἐτελέσθη ὁ Μέγας Ἑσπερινός τῆς Ἑορτῆς, μετ’ ἀρτοκλασίας ὑπέρ ὑγείας καί μακροημερεύσεως πάντων τῶν χριστιανῶν καί προσκυνητῶν, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου ἡμῶν Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου.

Μετά τό πέρας τῆς Θ. Λειτουργίας ἐπηκολούθησε δεξίωσις ἐν τῷ αὐλογύρῳ τοῦ Ἱεροῦ Ἁγιάσματος.

Για την Ιστορία

Στις πρόσφατες πανελλαδικές εξετάσεις τέθηκε στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ερώτημα: «να εκφράσετε την άποψή σας για την αξία της ιστορικής γνώσης και να αναφέρετε βιωματικούς τρόπους που μπορούν να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον σας για το ιστορικό παρελθόν»

Το ερώτημα αυτό έρχεται σε μία εποχή στην οποία οι εκδόσεις για την ιστορία πολλαπλασιάζονται, παρότι στο σχολείο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών εκπαιδευτικών, η ιστορία θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα και, ταυτόχρονα, ανιαρότερα μαθήματα.

Εγκαίνια Ναού του Αποστόλου Παύλου στην Μικρασιατική Σίδη

Εγκαίνια του Ι. Ν. Αποστόλου Παύλου στην Μικρασιατική Σίδη, του τρίτου Ιερού Ναού που δημιούργησε ο μακαριστός μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος.Η τέλεση των εγκαινίων έγινε  από τον Θεοφ. Επίσκοπο Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιο συμπαραστατούμενο από τον Αρχιτέκτονα-Μηχανικό, της ανέγερσης, Αγιορείτη Αρχιμ. π. Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο, τον Αρχιμ. π. Συνέσιο, ηγούμενο της Ι. Μ. Αγίου Αρσενίου Καππαδόκου Χαλκιδικής και τους κληρικούς των ενοριών της Ι. Μ.Π ισιδίας. 

Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας των εγκαινίων, ο Θεοφ. κ. Αμβρόσιος χειροτόνησε  θεολόγο εκ Ρωσίας σε διάκονο, και του προσέδωσε το όνομα Σωτήριος. Στο εξής, στην Μητρόπολη Πισιδίας, εκτός των Ιερέων Κωνσταντίνου (στην Αλάνυα), Βλαδιμήρου και Σεργίου (στην Αττάλεια), Ιωάννου (στη Σίδη) και του διακόνου Νικήτα, θα διακονεί και ο π. Σωτήριος. Η επιλογή του ονόματος του νέου κληρικού έγινε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για τις πλημμύρες στη Νέα Νότια Ουαλία


Μήνυμα συμπάθειας και συμπαράστασης προς όσους δοκιμάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες στο Σύδνεϋ και σε περιοχές της Νέας Νοτίου Ουαλίας, απευθύνει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.


Ο Αρχιεπίσκοπος κάνει ειδική μνεία στους ανθρώπους που δίδουν αγώνα στην πρώτη γραμμή, ενώ απευθυνόμενος στους ομογενείς που βρίσκονται στο επίκεντρο της εξελισσόμενης δοκιμασίας, εκφράζει το ειλικρινές πατρικό του ενδιαφέρον, διαβεβαιώνει ότι η τοπική Εκκλησία είναι και θα παραμείνει δίπλα τους και τους παρακαλεί θερμά να διατηρήσουν ακλόνητη την πίστη τους στον Θεό και να μην απωλέσουν την ελπίδα τους μπροστά στις δυσκολίες.