e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Θεοφάνια 2023 στη Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης

"Ήταν φώτα, χίλια φώτα, μα δεν ήταν το Φως. Μπορεί στη ζωή μας να έχουμε χίλια φώτα, όμως ένα είναι το αληθινό Φως, ο Χριστός!" Τα Θεοφάνεια ονομάζονται «Φώτα». Η έναρξη της δημόσιας δράσης του Χριστού είναι ο φωτισμός την Εθνών. Ο Χριστός σήμερα ονομάζεται «Φως». Το φως έχει τρείς ιδιότητες: φωτίζει, ζεσταίνει και παρηγορεί. Ο Χριστός, ως φως δεν έχει μόνον αυτά τα τρία χαρακτηριστικά ως ιδιότητες, αλλά είναι ο Ίδιος αυτά τα τρία στοιχεία. Δηλαδή ο Ιησούς είναι το μόνο και αληθινό Φως, είναι η άσβεστη ζεστασιά των πάντων, είναι η μοναδική και ακατάβλητη παρηγοριά για όποιον Τον αποδέχεται. «Φως μέγα» ο Ιησούς σε όλες τις εποχές και για όλα τα Έθνη. Φως λαμπερό, θερμαντικό και παρηγορητικό. Φως εσωτερικό και υπαρξιακό. Φως και Ζωή αληθινό και παντοτινό!

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πνευματική κατάνυξη στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, εορτάστηκε η μεγάλη και κοσμοσωτήρια Δεσποτική εορτή που φωτίζει και λαμπρύνει την ψυχή του ανθρώπου των Θεοφανείων ή Επιφανείων, η οποία είναι από τις αρχαιότερες της Εκκλησίας μας. Με την Βάπτισή Του ο Χριστός έδειξε πως να ελευθερωθούμε από τα πάθη και τις αδυναμίες μας και πως θα οδηγηθούμε στην αγιότητα! Αυτή η Δεσποτική πανήγυρις σηματοδοτεί την απαρχή του Χριστιανικού Βαπτίσματος μέσω του οποίου ο άνθρωπος γίνεται τίμιο μέλος του Παναγίου Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, γράφεται στα αθάνατα δελτία της Βασιλείας του Θεού ως ουρανοπολίτης, μετέχει των προνομίων της θείας υιοθεσίας και αγωνίζεται για την κατά Θεόν τελείωσή του και Σωτηρία του!.
Οι φιλέορτοι Χριστιανοί κατέκλυσαν του Ιερούς Ναούς, για να αγιασθούν και να πάρουν ως ευλογία τον Μεγάλο Αγιασμό, ο οποίος είναι ένα ζωντανό θαύμα του Ουρανού! Παράλληλα στα δύο λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης, καθώς επίσης στα Αλιευτικά καταφύγια Παλουκίου Αμαλιάδος, Γλύφας και Σκαφιδιάς, πραγματοποιήθηκαν τελετές κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πολλοί ήταν και φέτος οι τολμηροί που τήρησαν πιστά το έθιμο πέφτοντας στα νερά κατά τις προαναφερόμενες τελετές, προκειμένου να έχουν την ευλογία του Τιμίου Σταυρού για μια καλή και ευλογημένη χρονιά.
Στο επίνειο του Πύργου, το λιμάνι του Κατακόλου που ήταν και το επίκεντρο των εκδηλώσεων της εορτής των Θεοφανείων, χάρις την άψογη συνεργασία του Δήμου Πύργου με την Ιερά Μητρόπολη και άλλους φορείς όλα ήταν περίλαμπρα και ιεροπρεπή. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Αθανάσιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου των Θεοφανίων, τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, και την ιερή ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού ομιλήσας καταλλήλως, στον Ιερό Ναό του Νικολάου πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ναού Αιδεσιμότατο π. Παναγιώτη Αθανασόπουλο και τον Ιερολογιότατο Διάκονο π. Βασίλειο Σμέρο, παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, καθώς επίσης εκπροσώπων φορέων και Συλλόγων.
Εν συνεχεία λιτανευτικά με την παρουσία πλήθους πιστών και με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου "Απόλλων" μετέβησαν στο σημείο τελετής Αγιασμού των Υδάτων όπου 6 νεαροί βούτηξαν για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, τον οποίον έπιασαν ταυτόχρονα δύο κολυμβητές, ο Δημήτρης Κολοσκόπης και ο Χρήστος Βασιλόπουλος, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος μαζί με τις πατρικές ευχές και τις ευλογίες του, πρόσφερε επιστήθιους χρυσούς Σταυρούς. Στην Πλατεία Κατακόλου ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης, ευλόγησε την κοινή κοπή των Βασιλοπιττών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, της Κοινότητας Κατακόλου, του Λαογραφικού Συλλόγου Κατακόλου "Φάρος", του Εμπορικού Συλλόγου “Αλληλεγγύη” και της Ποδοσφαιρικής ομάδας “Αργοναύτης” παρουσία του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλου και των Τοπικών αρχών.
(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως).


















Δεν υπάρχουν σχόλια: