e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Θεοφάνια 2023 στη Μητρόπολη Λαγκαδά

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων - Λαγκαδάς - Βόλβη 2023

Με την δέουσα λαμπρότητα και πάσα ιεροπρέπεια μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Μεγίστη και αρχαιότερη Δεσποτική Εορτή των Αγίων Θεοφανείων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Επίκεντρο του εορτασμού στην πόλη του Λαγκαδά, ήτο ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Παρασκευής, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία των Αρχών και Φορέων της Πόλεως με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, εκπροσώπων των Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος ευσεβούς Λαού.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η Κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων στο Κολυμβητήριο του Λαγκαδά και στη λίμνη της Βόλβης, όπου εφέτος 21 τολμηροί κολυμβητές με οδηγό το γενναίο φρόνημα τους και σύμμαχο τον καλό καιρό, βούτηξαν στα κρύα νερά, για ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, δείχνοντας με τον δικό τους τρόπο την θερμή τους Πίστη και την μεγάλη τους αγάπη για τα ήθη της πατρίδος μας, δίδοντας ένα μήνυμα ζωής, αγιασμού και ελπίδος.

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυραν οι Δημήτριος Τσάκαλος στο κολυμβητήριο των Λουτρών και Γεώργιος Χριστοφόρου στη Λίμνη της Βόλβης, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος επίδωσε τον προβλεπόμενο έπαινο της Αγίας μας Εκκλησίας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του στο Δημοτικό κολυμβητήριο ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων αναφέρθηκε στην σημερινή Δεσποτική εορτή, σημειώνοντας ότι είναι η εορτή που ο Θεός δίνει μια ευκαιρία στον άνθρωπο να βυθίσει στα ύδατα του «Ιορδάνη Ποταμού» τον παλαιό άνθρωπο και να εξέλθει καινούργιος και αναγεννημένος, ενώ από την λίμνη Βόλβη παίρνοντας αφορμή από το μεγάλο πρόβλημα της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που έχει συντελεστεί στο συγκεκριμένο μέρος, το οποίο και αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγροτόπους, που προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar, στάθηκε στην αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο όπως χαρακτηριστικά τόνισε είναι «Θείο δώρο και κληρονομία για όλους μας, το οποίο ο Θεός μας το προσέφερε και εμείς πρέπει να το σεβόμαστε, ώστε να διασφαλίζεται η αρμονία του συστήματος», ενώ κάλεσε και όλους τους αρμόδιους φορείς να λάβουν μέτρα και να προβούν στις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί δυνατή μία πλήρης οικολογική και βιώσιμη ανάπτυξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: