e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Εσπερινή Προηγιασμένη Λειτουργία στην Παναγούλα Βανάτου, 8.3.2023


Εσπέρας Τετάρτης Β΄ εβδομάδας των Νηστειών, 8 Μαρτίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτου Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των κ.κ. Σταματίου Ζούλα, Παναγιώτου Γιατρά και Σπυρίδωνος Δρογγίτου. Ο κ. Ζούλας, έμπειρος ομιλητής, ομίλησε κατάλληλα προς τους πιστούς. Σχεδόν όλοι οι εκκλησιασθέντες μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Προσωπική τοποθέτηση του Μητροπολίτου Ναυκράτιδος επί μιάς δημοσιεύσεως


Στην έγκριτη ιστοσελίδα εκκλησιαστικών ειδήσεων "Φως Φαναρίου" δημοσιεύθηκε το ακόλουθο άρθρο του ιδιοκτήτη και διαχειριστή της, θεολόγου κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλου, υπό τον τίτλο «Η Εκκλησία της Αλβανίας αποδέχεται τις Αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας;» (https://fosfanariou.gr/index.php/2023/03/08/ekklisia-alvanias-kai-apofaseis-patr-alexandreias)

Φανάρι: O Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας στην Προηγιασμένη, 8.3.2023


Με σεπτή εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο  Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, που παρεπιδημεί στην Κωνσταντινούπολη ως Μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για την εορτή της Ορθοδοξίας και για τις Συνοδικές εργασίες, χοροστάτησε κατά την τάξη από το Παραθρόνιο στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της Τετάρτης της Β´ Εβδομάδος των Νηστειών.

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στη Μητρόπολη Δέρκων

Στο πλαίσιο της ειρηνικής επισκέψεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην Κωνσταντινοπολίτιδα Εκκλησία, το πρωί της Τετάρτης 8ης Μαρτίου 2023, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Δέρκων και την έδρα αυτής, τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Θεραπείων.

Η πίστη στις δοκιμασίες μας

Οι μεγάλες δοκιμασίες της ζωής, ο θάνατος, η αρρώστια, ο πόνος, η αποτυχία, συνήθως φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά στην πίστη. Η φθαρτότητα και η ευθραυστότητα μάς κάνουν να αισθανόμαστε ανήμποροι να νικήσουμε τα όριά μας και αναζητούμε απαντήσεις. Τα μεγάλα "γιατί;", η απάντηση στα οποία δεν θα καταργήσει ούτε την λύπη ούτε τον πόνο, αλλά θα μετριάσει κάπως την έντασή τους, έρχονται να συναντήσουν την ανάγκη ύπαρξης του Θεού, που είναι πέρα από τα δικά μας μέτρα. Βεβαίως, όπως είναι δομημένη η σκέψη μας, δεν πηγαίνει στην προοπτική του Θεού ως προσώπου, αλλά περισσότερο ως μιας αόριστης δύναμης που περιμένει τον άνθρωπο για να τον αναπαύσει από τα βάσανα της ζωής και να του παρατείνει την ύπαρξη. Αυτό είναι παρηγοριά, όπως και να το δει ο καθένας. Αν πιστεύουμε πως εμείς ή οι δικοί μας άνθρωποι δεν θα χαθούμε, τότε μπορούμε να ανασυγκροτηθούμε, να αντέξουμε, να διαβούμε το ποτάμι της φθοράς και του θανάτου, χωρίς την απελπισία του μηδενισμού μας. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων

 
Εις τα πλαίσια της ειρηνικής Του επισκέψεως προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και την Α.Θ.Παναγιότητα, τον Οικουμενικόν Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίον, και επί τη βάσει του καταρτισθέντος επισήμου προγράμματος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κος Γεώργιος, τας απογευματινάς ώρας της χθές, Τρίτης, 7ης Μαρτίου 2023, επεσκέφθη μετά της τιμίας συνοδείας Του την Πρίγκηπον, έδραν της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων.