e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Βανάτο Ζακύνθου: Προσκλητήριο Κεκοιμημένων κατά το "Χρυσό Κόλλυβο" 2023

Απόγευμα Παρασκευής των Ψυχών, 2ας Ιουνίου 2023, εν όψει της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, έλαβε χώραν το ονομαζόμενο "χρυσό κόλλυβο", δηλαδή η λειτουργική μνημόνευση των Κοιμωμένων τον αιώνιο ύπνο Αγαπημένων μας. 

     Ο Εφημέριος, π. Παναγιώτης, ομίλησε δι' ολίγων προς τους εκκλησιασθέντες για τη χρεία αντίστασης στη λήθη των φευγάτων συγγενών, γνωστών φίλων και (γιατί όχι;) εχθρών μας, οι οποίοι όλοι αυτοί πλέον βρίσκονται εγγύτερα στον Θρόνο της θείας Μεγαλοσύνης, λαμβάνουν πείρα δηλαδή καταστάσεων, τις οποίες εμείς δεν δυνάμεθα από τον εδώ θόρυβο των κοσμικών καταστάσεων να διανοηθούμε, όμως κάποτε κι εμείς θα βρεθούμε στο Εκεί, αναζητώντας τρόπο αναψυχής (δηλαδή: μνημονεύσεως) από τους ζώντες συγγενείς μας και φίλους.

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στο Φανάρι του Πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε την Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023, ο απερχόμενος Πρέσβης της Γαλλίας στην Άγκυρα, Εξοχ. κ. Hervé Magro, ο οποίος έγινε δεκτός από την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Αξιόλογη ενημερωτική Διημερίδα υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, στην ανάγκη τερματισμού κάθε πολεμικής σύγκρουσης και της διαφύλαξης του αγαθού της ειρήνης, καθώς και στη σπουδαιότητα του διαλόγου ως του μόνου μέσου επίλυσης των διαφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του, την Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2023, κατά την έναρξη των εργασιών διημερίδος που διοργάνωσε στην Πόλη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το “Transatlantic Policy Network on Religion & Diplomacy”.

Συνάντηση Μητροπολίτη Σουηδίας με τον Σουηδό Υπουργό Θρησκευμάτων - Metropolitan Cleopas of Sweden Meets with Swedish Minister of Religion

Το απόγευμα της 30ης Μαΐου 2023, εκπρόσωποι της CEC και της COMECE συναντήθηκαν με το Σουηδό Υπουργό Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Θρησκευμάτων Εξοχ. κ. Jakob Forssmed, στο γραφείο του, στη Στοκχόλμη.

Άγιος Νικηφόρος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Ομολογητής

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού  

       Η πολυτάραχη εικονομαχική περίοδος (726-843 μ. Χ.) ανέδειξε μια πλειάδα αγίων ομολογητών στην Εκκλησία μας, οι οποίοι ομολογώντας την σώζουσα πίστη της, υπέστησαν φοβερά μαρτύρια και πολλοί από αυτούς έχασαν και αυτή τη ζωή τους. Ένας από τους μεγάλους ομολογητές αυτής της περιόδου υπήρξε και ο άγιος Νικηφόρος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Άγιος Νεομάρτυς Κωνσταντίνος ο εξ Αγαρηνών

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού 

       Μεταξύ των χιλιάδων Νεομαρτύρων, οι οποίοι ομολόγησαν την πίστη τους στο Χριστό και έδωσαν τη ζωή τους, στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας, συγκαταλέγονται και ορισμένοι, οι οποίοι προέρχονταν από τους αλλόθρησκους τούρκους. Ένας από αυτούς υπήρξε ο ηρωικός Νεομάρτυς άγιος Κωνσταντίνος εξ Αγαρηνών.