Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Αιδεσιμολογιώτατε π. Γεώργιε,
Ιερολογιώτατε Διάκονε π. Volodymyr,
Μουσικολογιώτατοι,
Στο σημερινό Ευαγγέλιο, ο Χριστός κάνει μια βαθιά τομή στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στάση, οροθετώντας την ανθρώπινη ζωή έναντι των άλλων, με τα λόγια του «χρυσού κανόνα»: «καθώς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι καί ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως».
Είναι σαφής η αξία και η σημασία της μοναδικής αυτής αλήθειας, που πρώτος ο Κύριος, με τη θετική της διατύπωση, ενστάλαξε στις ανθρώπινες σχέσεις. Καταντήσαμε όμως το χρυσό κανόνα ζωής να τον θεωρούμε ως μια όμορφη «θεωρία», κοντά στις αμέτρητες θεωρίες και ιδέες των καιρών μας, που τόσο απέχουν από το να γίνουν πράξη και τρόπος ζωής.
Κινδυνεύει έτσι να γίνει η μοναδική αυτή προτροπή του Χριστού, μια συνηθισμένη ηθικοδιδασκαλία κοντά στις τόσες άλλες, χωρίς να εγγίζει το βάθος της εσώτερης ζωής και υπάρξεως του ανθρώπου, χωρίς να εκφράζει τη βαθύτερη υπόστασή του.
Ο Κύριος ποτέ δεν παρουσίασε στους ακροατές Του αλήθειες με αφηρημένες έννοιες. Αντίθετα, μιλούσε πάντοτε σε συγκεκριμένους ανθρώπους και τα λόγια Του είχαν αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Έτσι συμβαίνει και τώρα. Αφού εκφράσει το χρυσό κανόνα ζωής, που ήδη αναφέραμε, τον αναλύει και τον παρουσιάζει, τοποθετώντας τον στη ζωή του ανθρώπου.
Αφού διατυπώσει το χρυσό κανόνα, εμβαθύνει στην πραγματική του έννοια με τα εξής λόγια: «Σεῖς ὅμως νά ἀγαπᾶτε τούς ἐχθρούς σας καί νά τούς ἀγαθοποιεῖτε καί νά τούς δανείζετε, χωρίς νά ἐλπίζετε τίποτε σαν ἀνταπόδοση ἀπό αὐτούς. Ἔτσι θά εἴσθε κατά χάρη παιδιά τοῦ ὑψίστου Θεοῦ καί θά μοιάζετε ἠθικά μέ Αὐτόν, διότι «χρηστός ἐστίν ἐπί τούς ἀχαρίστους καί πονηρούς».
Με αυτά τα λόγια ο Κύριος διευκρινίζει το πραγματικό νόημα της αγάπης προς τους άλλους. Η πραγματική αγάπη του χριστιανού είναι ότι έχει την αίσθηση ότι δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό στον πλησίον του, γι’ αυτό δεν έχει την αξίωση να τον επιβραβεύσει ο Θεός, ή οι συνάνθρωποί του.
Για τον χριστιανό που αγαπά αληθινά, η αγάπη του δεν προσφέρεται «πρός τό θεαθῆναι τοῖς ἀνθρώποις», ή για να ικανοποιεί τον εγωϊσμό του, ή το συμφέρον του, ή τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Αντίθετα, προσφέροντας την αγάπη του, σκέφτεται μόνο το καλό του πλησίον του, ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή ξεχνά τον εαυτό του.
Αυτό το ξέχασμα, αυτό το ξεπέρασμα, αυτή την υπέρβαση του εαυτού μας ζητά από εμάς ο Κύριος, με τα λόγια του χρυσού κανόνα. Να βάλουμε, δηλαδή, τον εαυτό μας στη θέση αυτού που πονά, που βασανίζεται, που υποφέρει, που έχει ανάγκη τη βοήθειά μας, προσφέροντάς του την αγάπη μας.
Ας ευθυγραμμίσουμε, λοιπόν, Αδελφοί μου, τη ζωή μας με την προτροπή του Κυρίου μας, με την οποία ολοκληρώνεται η σημερινή περικοπή: «Γίνεσθε οὖν οἰκτίρμονες, καθώς καί ὁ Πατήρ ὑμῶν οἰκτίρμων ἐστί».
Ας είναι ο χρυσούς κανών, ο στόχος μας για τη φετινή εκκλησιαστική χρονιά, η οποία εύχομαι να είναι ευλογημένη, καρποφόρα και προοδευτική, για την ομογένειά μας στη Νορβηγία.
Επιτρέψτε μου, να ευχαριστήσω εν τέλει για την συμμετοχή σου στην σημερινή λατρευτική σύναξη τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρεσβύτερο κ. Γεώργιο Αρβανιτίδη, ο οποίος ήλθε από το Örebro για να λειτουργήσει και να τελέσουμε μαζί 4 βαπτίσεις στον Μητροπολιτικό μας Ναό.
Πρώτα ο Θεός, στις 26 Οκτωβρίου ε.ε., θα μεταβούμε στην πόλη του, όπου θα τελέσουμε τα θυρανοίξια της υπό ίδρυσιν Ενορίας των Αγίων Δημητρίου και Νέστορος.
Ευχαριστώ, επίσης, τους επισκέπτες Ουκρανούς κληρικούς, Αιδεσιμ. Πρεσβύτερο κ. Oleg Nazarenko και τον Ιερολογ. Διάκονο Δρ. Volodymyr Pozhydayev, για την προθυμία τους να λειτουργήσουν σήμερα στο ναό μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου