e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στον "τάφο" του

Προσεύχομαι και παρακαλώ τον Θεό, όταν περάσει ο καιρός και πλησιάζω στο τέλος του κύκλου της επίγειας διακονίας μου να είμαι έτοιμος να απολογηθώ με παρρησία ενώπιον Θεού και ανθρώπων γι’ αυτόν τον θρόνο που μου εμπιστεύτηκε ο Κύριος. Θα ήθελα μέχρι τότε να έχω κατακτήσει το δικαίωμα να μιλήσω για αυτόν τον θρόνο, κοιτώντας σας στα μάτια και εκφραζόμενος με τον ίδιο τρόπο που ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μιλούσε για το σκαμνί του, λέγοντας:
«Εγώ με τη Χάρη του Θεού, μήτε σακούλα έχω, μήτε κασέλα, μήτε σπίτι, μήτε άλλο ράσο από αυτό που φορώ. Και το σκαμνί, όπου έχω, δεν είναι εδικό μου, δια λόγου σας το έχω. Άλλοι το λένε σκαμνί και άλλοι θρόνον. Δεν είναι καθώς το λέγετε. Αμή θέλετε να μάθετε τι είναι; Είναι ο τάφος μου και εγώ είμαι μέσα ο νεκρός οπού σας ομιλώ. Ετούτος ο τάφος έχει την εξουσίαν να διδάσκει βασιλείς και πατριάρχας, αρχιερείς, ιερείς, άνδρας και γυναίκας, παιδιά και κορίτσια, νέους και γέρους και όλον τον κόσμον».
[Ολόκληρο τον Λόγο δείτε εδώ.]

Με αυτούς τους συγκλονιστικούς λόγους έκλεισε τον Ενθρονιστήριο Λόγο του ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β΄, σήμερα το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, επαναλαμβάνοντας μάλιστα τη ρήση Κοσμά του Αιτωλού, ότι ο θρόνος είναι στην πραγματικότητα ο Τάφος του!...
Πρόκειται για έναν λόγο βαθύτατα πνευματικό, που πήγαζε κατευθείαν από τα μύχια της ψυχής αυτού του καλοσυνάτου και ταπεινού Γέροντος, ο οποίος οιακίζει πλέον το σκάφος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Λόγος, λοιπόν, μνημειώδης και διδακτικός για τους υποψιασμένους! Όχι προγραμματικός, αλλά εξομολογητικός! Όχι βερμπαλιστικός, αλλά έλλογος και θεοπρεπής! Όχι επιδεικτικός ή και δηκτικός, αλλ' αυτοσυναίσθησης των θειοτάτων που καλείται να τελεσιουργήσει ο σεμνός αυτός Πρωθιεράρχης από θέση περίβλεπτη πια!

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη της αρχιεπισκοπείας Ιερωνύμου του Β΄. Ευελπιστούμε όμως και προσευχόμαστε. Θεωρώ, ότι και ο ίδιος αυτό ακριβώς επιθυμεί: Την προσευχή και τη συναντίληψή μας!
Κλείνοντας το σημείωμα ετούτο, μπορούμε -πιστεύω- κι εμείς να επαναλάβουμε (με τη σχετική τροποποίηση), ό,τι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει πει για την περίπτωση του Αλβανίας Αναστασίου:
Ο Ιερώνυμος αποτελεί την ευλογία του Θεού στη γη!!!
π. Π.Κ.

19 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Aγαπητέ μου π.κ.,

Πολύ σωστά εστιάζεις στο συγκεκριμένο απόσπασμα από τον Επιβατήριο Λόγο του νέου Αρχιεπισκόπου. Ανδρών επιφανών πάσα επισκοπή Ορθοδόξων ΤΑΦΟΣ!
Ας ευχηθούμε ο θρόνος - τάφος να αποδειχθεί ΟΛΒΙΟΣ, ως του Ιησού! Ώστε ζωής θησαυρός θείος να αναδεικνύεται προς σωτηρίαν πάντων ημών.

Ανώνυμος είπε...

Ἕνα ἀπὸ τὰ ἀγαπημένα μου χωρία ἀπὸ τὸν Μιχαὴλ Ψελλὸ ἀποτελεῖ καὶ τὸ ἀκόλουθο: «πάντα τὰ ἐν τῷ βίῳ γινόμενα τῆς θείας προνοίας καὶ οἰκονομίας ἐξήρτηται καὶ οὐδὲν ἀπρονόητον οὐδὲ ἀσυλλόγιστον, ἀλλὰ πάντα κατοπτεύει ὁ ἀκοίμητος τοῦ Θεοῦ ὀφθαλμὸς καὶ ἀντὶ τῶν ἐνταῦθα ἐπιπόνων καὶ δυσχερῶν μεγάλας τὰς ἀντιδόσεις τοῖς ὑπομείνασι ταμιεύεται».
Καὶ τὰ ἐν τῷ βίῳ τῆς Ἐκκλησίας μας ὑπακούουν στὴ θεία βούληση καὶ πρόνοια καὶ ὁ ἀκοίμητος ὀφθαλμὸς τοῦ Θεοῦ ταμίευσεν τὰς ἀντιδόσεις τῷ σεπτῷ Ἀρχιεπισκόπῳ Ἱερωνύμῳ ἐπ`εὐδοκίᾳ πάσης τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας.
Τὸ πρωϊνὸ θέαμα τοῦ Ἀρχιεπισκόπου στὸ "σκαμνὶ" τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ καὶ ἡ συμπόρευση ἁργώτερα πρὸς τὴν Ἀρχιεπισκοπὴ μὲ τὸν Μακαριώτατο Ἀλβανίας, τὸν παμμέγιστο Ἀναστάσιο, μὲ ἐπλήρωσαν χαρᾶς, ἐλπίδος καὶ δακρύων. Προσεύχομαι ὁ Κύριος ποὺ τὸν ανέδειξε σ´αυτὴν τὴν θέση νὰ τὸν βοηθήσει νὰ ὁδηγεῖ τὴν Ἐκκλησία, "ἣν ἐκτήσω τῷ τιμίῳ Του αἵματι" σὲ λιμένα γαλήνιο. Ἄξιος!
Τάσος

None είπε...

Καλοστερέωτος και να προσέχει τα κάθε είδους περιβάλλοντα, που εποφθαλμιούν θέση δίπλα του.

Μια απορία: "Κορυφαίοι" δημοσιογράφοι π.χ. ο Τσίμας, ο Πρετεντέρης, αποκάλυψαν με πολύ μεγάλη χαρά, ότι υπήρξαν μαθητές του Ιερώνυμου, όταν εκείνος ήταν Καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ, ΤΟΤΕ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ 4,5 ΔΙΣ;;;;;;;;;;

gpapoul είπε...

Σαφέστατα π. Π.Κ., δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την εξέλιξη της αρχιεπισκοπείας του Μακαριότατου Ιερωνύμου, διακρίνουμε όμως από την πρώτες κιόλας στιγμές, της εκλογής και της ενθρονίσεως, την ταπεινότητα του ανδρός και ταυτόχρονα το μεγαλείο της ψυχής, προσευχόμενοι να θέσει την εκκλησία μας, στα χνάρια του, μέχρι σήμερα σεμνού και θεάρεστου βίου του. Εις πολλά έτη.

P. Kapodistrias είπε...

@ Π. Ανδριόπουλε,

εάν τον θώκο του ο καθείς μας θεωρούσε ως "τάφο" του, θα ήταν όλα σαφέστερα.
Δεν θα φύονταν πλέον τα ζιζάνια της "αργίας, περιεργείας, φιλαρχίας και αργολογίας"!...

P. Kapodistrias είπε...

@ Τάσο,

θέλω να πιστεύω, ότι αυτό το Σκαμνί-Τάφος θα μείνει στην Ιστορία, όχι μονάχα ως καίρια ή ποιητική έκφραση, αλλά κυρίως ως λόγος ουσίας και απείκασμα της σαφούς εκκλησιολογικής συνείδησης του Γέροντος Ιερωνύμου!!!

Απ' όσα είδα στα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Εθελοτυφλίας), ακόμη και ο Αλβανίας Αναστάσιος εξέφρασε ολοφάνερη ευχαρίστηση άμα τω ακούσματι των πατερικών λόγων του Ιερωνύμου!

P. Kapodistrias είπε...

@ Γιώργο Παπούλια, νέε μας φίλε, καλώς μάς ήρθες!

Προσωπικά θεωρώ, ότι ο Αρχιεπίσκοπος ήρθε με πνεύμα καταλλαγής και ηπιότητας να υπηρετήσει όντως το ακριβές πνεύμα Πνεύματος του Αγίου και όχι ό,τι εμείς (εν τη προσωπική του καθενός μας αιρέσει) θεωρούμε ως θέλημα τ' Ουρανού, κάτι που συμβαίνει -δυστυχέστατα- συνήθως, επειδή οι τα πρώτα φέροντες (ΚΑΙ εκκλησιαστικοί ταγοί) λησμονούν -οι ανόητοι- ότι κατ' ουσίαν είναι "πάντων δούλοι".

P. Kapodistrias είπε...

@ None,

προσυπογράφω με τα δυο μου χέρια αυτό το τελευταίο, το οποίο μάλιστα επαναλαμβάνω για να ξαναδιαβαστεί από τους φίλους του Ιστολογίου μας:

"Κορυφαίοι" δημοσιογράφοι π.χ. ο Τσίμας, ο Πρετεντέρης, αποκάλυψαν με πολύ μεγάλη χαρά, ότι υπήρξαν μαθητές του Ιερώνυμου, όταν εκείνος ήταν Καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ, ΤΟΤΕ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ 4,5 ΔΙΣ;;;;;;;;;;


Τι να προσθέσω;;;
Μόνο το: O TEMPORA, O MORES...

θλιμμένος μπούφος είπε...

Όντως ο λόγος του ήταν εξαιρετικός. Τον στηρίζουμε και προσευχόμαστε γι'αυτόν. Άξιος!

Yannis Zabetakis είπε...

Πανάξιος!

κι εγώ που μένω στην ενορία του Κοσμά του Αιτωλού στα Φιλαδέλφεια... δεν ήξερα ότι έχει τόσο όμορφα πράγματα.

Ευχαριστώ τον Ιερώνυμο αλλά κι εσένα που μας τα κοινωνήσατε!

να'στε καλά!

Ιωάννης - Datura

Ανώνυμος είπε...

Ακουσα τον ενθρονιστηριο και περιμενω. Θυμαμαι ομως και τη Νόνα μου που ελεγε, οτι στα εβγα κρινουν τον κολυμβητη και οχι στα εμπα.
Αν, λοιπον, θελει να μεινει στην εκκλησια σαν ανακαινιστης, ας τολμήσει να πεισει και τη Συνοδο, για τα αναγκαια πραγματα που πρεπει να γινουν.

Ανώνυμος είπε...

Eυχομαι βεβαια και εγω ΑΞΙΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ξεχώρισα ορισμένα σημεία απο το λόγο~εξομολόγηση του νέου Αρχιεπισκόπου, τα οποία με ξάφνιασαν ευχάριστα, πρέπει να πώ, κυρίως για το πώς έδωσε προοπτική στο προσκλητήριο των νέων,έδωσε το στίγμα του για το πώς αισθάνεται το ρόλο του, αλλά και ο συγκλονιστικός επίλογος βέβαια. Ο λόγος αυτός είναι ο εξαιρετικός πρόλογος ενός βιβλίου που δεν γράφτηκε ακόμα, αλλά είναι πολλά υποσχόμενο. Περιμένω, όπως όλοι, οτι η ανάγνωση κάθε σελίδας,θα με ενθουσιάσει εξ ίσου. Υπάρχει η επίγνωση σε όλους, συγγραφέα και αναγνώστες του βιβλίου, πως, άσχετα με το άν χαρακτεί με χρυσά ή όχι γράμματα,πάντως θα είναι όπως και τα προηγούμενοι τόμοι της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, με γραφή ανεξίτηλη στην αιωνιότητα. Γιαυτό ας προσευχηθούμε να οδηγήσει το χέρι του συγγραφέα ο ίδιος ο Θεός. Αναρωτιέμαι όμως, γιατί απο την εποχή των πρώτων χριστιανών και μέχρι τώρα, όπου βρίσκονται πέντε χριστιανοί "ανήκουν" σε τουλάχιστον.. έξι "σχολές"? απόψεις? ρεύματα? Ο Χριστός δεν είναι ένας? Δεν μίλησε πολύ καθαρά? Δεν είμαστε Εκείνου, και όχι του Απολλώ, του Κηφά και ούτω καθ εξής? Εγώ δεν θέλω να είμαι του Χριστόδουλου, ούτε του Ιερωνύμου. Θέλω να είμαι του Θεού, μ όλη τη γνώση οτι είμαι ένα κακάσχημο και λασπωμένο παλιόπαιδο , και θέλω να πάψω να είμαι λασπωμένο. Όπως όλοι φαντάζομαι. Είναι ανάγκη να δίνουμε όλοι διαφορετικές (προσωπικές μας)εκδοχές περί του τί θέλει ο Θεός, όταν μας έχει πεί καθαρά τί θέλει? Δεν θέλει να έιμαστε Φαρισαίοι, και θέλει να είμαστε Τελώνες..Γι αυτό μου άρεσαν αυτά που είπε ο Αρχιεπίσκοπος, και ανυπομονώ να διαβάσω όλο το βιβλίο.

P. Kapodistrias είπε...

@ Νικόλαέ μου,

Συναναφωνούμε όλοι, πιστεύω, αύτή την εκκλησιαστική ιαχή: ΑΞΙΟΣ!

Καί, προς Θεού, δίχως χειροκροτήματα. Δεν μπορώ να καταλάβω ολοσδιόλου εκείνα τα εκκλησιαστικά παλαμάκια...

P. Kapodistrias είπε...

@ Ιζαμπέτ,

Όντως συγκλονιστικό το κείμενο του Πατροκοσμά. Κι εγώ δεν το θυμόμουνα, παρότι κάποτε το είχα διαβάσει. Όλοι συγκινηθήκαμε τη στιγμή εκείνη. Παρότι προσωπικά, πολύ πολύ πολύ πολύ λίγες φορές συγκινούμαι από τους λόγους ημών των ιερέων...

P. Kapodistrias είπε...

@ Ορφέα, φίλε μου,

χαίρομαι που μάς επισκέπτεσαι!
Όλοι αναμένουμε! Τουλάχιστον, αν μη τι άλλο, να μην κωμωδηθεί ο Χριστός δι' αυτού, όπως συνέβαινε κάποτε...

P. Kapodistrias είπε...

@ Τατιάνα Κ.

ωραίος ο συμβολισμός που μεταχειρίζεσαι: Προλόγου και κειμένων ενός βιβλίου.
Η αρχή είναι το ήμισυ του Παντός, αλλά και μηδένα προ του τέλους...
Είμαστε (οι καλόπιστοι, εννοώ, διότι υπάρχουν και οι κακεντρεχείς, ξέρω τι σού λέω...) όλοι έτοιμοι να υπακούσουμε στον πατερικό-πνευματικό του λόγο, σε μιαν εποχή που -δυστυχώς, δυστυχέστατα-"μεμέρισται ο Χριστός"... Το γράφω και στενοχωρούμαι, διότι ο καθείς πλέον (όπως θα έχεις αντιληφθεί)έχει την δική του αίρεση, την οποίαν επιδιώκει -κατά ισλαμικό τρόπο- να εφαρμόσει όπου και όποιους επηρεάζει.
Αυτός ο Αρχιεπίσκοπος, ας ελπίζουμε ότι θα ΕΝΩΣΕΙ τα διεστώτα με "πνεύμα σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης"!...

σταυροδρόμι είπε...

Οι ευχές μας και οι προσευχές μας τον συνοδεύουν. Έχουμε ανάγκη να γίνουν επιτέλους πολλές ζυμώσεις και αρκετές τομές στην Εκκλησία και να ασχοληθούμε με τα προβλήματα και τις ανάγκες του ευλογημένου όσο και πολύπαθου οίκου μας. Ο Θεός να φωτίζει και να ενδυναμώνει και εκείνον και εμάς. Καλό Τριώδιο.

P. Kapodistrias είπε...

@ Σταυροδρόμι,

οι ευχές σου αποτελούν και δικές μας προσευχές. Επιθυμούμε βαθύτατα να πετύχει σε όλα τα επίπεδα. Έχει την κατάλληλη αγιοπνευματική πανοπλία προς τούτο, κατά κοινή ομολογία.

Ίδωμεν, αγαπητοί. Κοντός ψαλμός...