e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Το πανηγυράκι του Αγίου Χαραλάμπους στο Μπανάτο
Μέσα σε γιορταστική ατμόσφαιρα και θερμότητα αισθημάτων, παρά το εξωτερικό κρύο του Φλεβάρη, τιμήθηκε σήμερα το πρωί στο Μπανάτο η μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους.
Στο Ιερατικό Συλλείτουργο, εκτός από τον Εφημέριό μας, έλαβε μέρος και προέστη της εορτής ο ημισυμπολίτης μας Μέγας Οικονόμος Παναγιώτης Σπουργίτης, Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου.
Χαρά Θεού αποτέλεσε εξάλλου και η παρουσία των παιδιών του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου της περιοχής με τις δασκάλες τους!
Το Κήρυγμα του Θείου Λόγου έκαμε ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης, ο οποίος τόνισε τη χρεία να παραδειγματισθεί ο σύγχρονος σκοτισμένος άνθρωπος από την ξεκάθαρη πίστη του υπέργηρου ιερέα Χαραλάμπους, που υπέστη από τις αρχές κι εξουσίες της εποχής του μέχρι και τον αποκεφαλισμό, για να μην απαρνηθεί τις αξίες και τα πιστεύματά του. Και κατέληξε: "Σήμερα μπορεί να μην καλούμαστε σε μαρτύριο αίματος, αλλά σε μαρτύριο συνείδησης. Πόσοι άραγε από εμάς αντέχουμε ως στύλοι ακλόνητοι, όπως ο τιμώμενος Ιερομάρτυρας; Πόσοι υπερασπίζουμε πλέον τα πάτρια και τα ιερά μας έναντι της ισοπέδωσης των παραδεδομένων και της αμφισβήτησης των αυτονόητων της καθημερινότητάς μας;"
Τέλος, ευχαρίστησε τον π. Παναγιώτη Σπουργίτη για την παρουσία του ανάμεσά μας, εκφράζοντας την παλαιόθεν βαθύτατη εκτίμηση προς το πρόσωπό του, μια και πρόκειται για έναν εξέχοντα Κληρικό της Εκκλησίας του νησιού μας, ο οποίος λιτανεύει για τρεις συναπτές δεκαετίες την ιεροσύνη του στην τοπική κοινωνία ως μαρτυρία Χριστού!
Χρειάζεται να μνημονευτεί, ότι έγινε ειδική δέηση υπέρ αποκατάστασης της υγείας του αγαπητού σε όλους συμπολίτη μας ιερέα Οικονόμου Ιωάννη Ζαρκάδη, του οποίου δοκιμάζεται η υγεία τον τελευταίο μήνα και νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο των Πατρών.

4 σχόλια:

Ενορία Αγίου Ελευθερίου Κέρκυρας είπε...

Χρόνια πολλά, ο Αγιος Χαράλαμπος να σας ευλογεί και αγιάζει εν παντί έργω της ζωής σας.

P. Kapodistrias είπε...

@ Φίλε Άνιμους,

Αντεύχομαι, ο Άγιος Γέροντας Χαράλαμπος να θαυματουργεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, δείχνοντάς μας ορθάνοιχτη διέξοδο σωτηρίας προς την Αυθεντικότητα!

Tasos Zarkadis είπε...

Βοήθειά μας ο Άγιος Χαρά-λαμπος!

Να λάμπει χαρά στον κόσμο μας κείνες τις μέρες που σκοτεινιάζει!

Εκ μέρους όλης της οικογένειάς μου ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ για την σκέψη και την προσευχή σας!!!

Είναι από τις φορές που οι εικόνες μου φάνηκαν λίγες... θα ήθελα τόσο να προσευχόμουν και εγώ κάπου εκεί!

Ο Άγιος να προστατεύει την οικογένειά σας!

P. Kapodistrias είπε...

@ Καλέ μου The Blue,

Και σε άλλη περίπτωση σε διαβεβαίωσα ότι δεν είσαι μόνος, αν και κάποια στιγμή κρεμόμαστε όλοι μας ολόμονοι μεταξύ ουρανού και γης μετέωροι, ενώπιοι Ενωπίω...

Σου ξαναλέω και από εδώ, ότι υπάρχει μια υποστηρικτική ομάδα στα μετόπισθεν που μάχεται να μετακυλήσει τον βράχο του Θαύματος ("ην γάρ μέγας σφόδρα"), συν-κρατώντας ένα ταπεινό καντηλάκι ακοίμητο ολένα. Μόλις προέρχομαι από τον ίδιο (γνώριμό σου) ναό των φωτογραφιών, όπου συν-τήρησα το Ακοίμητο μήπως και πειραχτεί το φως του...

Καλό μου Παιδί,

Όμως, είναι ανάγκη να εμπεδώνουμε την Απουσία απ' τον καιρό της Παρουσίας κιόλας... Είναι ανάγκη να ταμιεύουμε Αφές για το Μετά... Είναι Ανάγκη να εισπράττουμε χαμόγελα για τους καιρούς της Ανάγκης τούς απαρηγόρητους...


Υστερόγραφο: Η Λειτουργία σήμερα, παρά την αφ' εαυτής φαινομενική λάμψη, είχε δάκρυ αλάλητο και πολλήν απουσία.
Πόση λοιπόν εφαρμοσμένη Χαρμολύπη!!!...
Όλων μας τα μάτια της ψυχής απέβλεπαν στον Εσταυρωμένο, ώστε Εκείνος που ξέρει από Πόνο, να ηπιώνει τα "κάτεργα του σώματος" Ιωάννου του συμπρεσβυτέρου φίλου.