e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος προς τους Μαθητές των Πανελλαδικών Εξετάσεων


Αγαπητά μου παιδιά, Χριστός Ανέστη!
            Με τη χάρη του Θεού, για μια ακόμη φορά η εκπαιδευτική χρονιά έφθασε στο τέλος της και εσείς όλοι, καλείστε να μπείτε στον στίβο των πανελλαδικών εξετάσεων, καταθέτοντας τις γνώσεις που διδαχθήκατε κατά την διάρκεια της φοιτήσεώς σας στο Λύκειο, για να καταλάβετε μια θέση στα ανώτατα και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας μας. Μέσα όμως από αυτήν την διαδικασία θα πετύχετε  αυτό που για πολλούς είναι στόχος ζωής. Σε αυτήν την διαδικασία και δοκιμασία, που θα βρεθείτε σε λίγες μέρες, σας παρακαλώ να οπλιστείτε με θάρρος, δύναμη, αποφασιστικότητα και ελπίδα. Μην ξεχνάτε ότι κάθε προσωπική προσπάθεια και κάθε αγώνας για κάτι καλλίτερο στη ζωή προϋποθέτει θυσία και κόπο, γι’ αυτό και σας παρακαλώ να απαλλαγείτε από το υπερβολικό άγχος.
            Είναι ανάγκη, για να έχετε επιτυχία, να διαβάσετε και να δουλέψετε με μεθοδικότητα, με επιμονή, υπομονή και ψυχραιμία, με αποτέλεσμα η επιτυχία σας να είναι δεδομένη. Και θα είναι με την βοήθεια του Θεού και του προστάτη μας Αγίου Διονυσίου, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι είσθε εφοδιασμένοι με γνώσεις που λάβατε όλα αυτά τα χρόνια της μαθητείας σας από τους αξιόλογους και πολύ κατηρτισμένους εκπαιδευτικούς σας.
            Όμως, ως πνευματικός σας πατέρας, απευθύνομαι σήμερα σε σας, παιδιά μου, νιάτα του όμορφου νησιού μας, γεμάτα δύναμη και ορμή. Να σας πω ότι εσείς χαρίζετε την άνοιξη στη ζωή και πλημμυρίζετε με όνειρα και ελπίδες όλη τη γη. Είσαστε πλασμένα για δράση και δημιουργία για επιτυχία και πρόοδο και γράφετε τη δική σας καινούργια ιστορία. Ακόμα και με τα αγνά λάθη σας προβληματίζετε όλους τους συνετούς μεγάλους, να αφυπνισθούν και να χαράξουν δρόμους άλλους, θείου κάλλους. Δρόμους, που να χωράνε μικρούς και μεγάλους και προπαντός τους δικούς σας οραματισμούς για κόσμους πιο αληθινούς. Κι αν εσείς κάνετε λάθη, αυτά σας τα δημιουργούν τα δικά μας πάθη και λάθη. Με τους αυταρχισμούς και εγωκεντρισμούς μας και γενικά, με την αψυχολόγητη συμπεριφορά μας και με τα πολλά απωθημένα μας, σας κάνουμε να αντιδράτε στα φερσίματά μας.
            Θέλω να είμαι αγαπητές μου νέες και αγαπητοί μου νέοι ειλικρινής μαζί σας. Δυστυχώς, δεν σεβόμαστε την αληθινή ελευθερία σας, ούτε την προσωπική ιστορία σας.
            Μακάρι να ήμασταν καλοί αγωγοί και παιδαγωγοί και να σας δίναμε αληθινά εφόδια, με ορθή αγωγή για να ζήσετε αληθινή ζωή. Δυστυχώς, κατά κανόνα, εμείς είμαστε ένοχοι απέναντι σας και ζητάμε από όλους τους νέους και τις νέες ειλικρινά συγνώμη για ό,τι κακό έχουμε προξενήσει στη ζωή σας.
Αλλά, πολυαγαπητά μου παιδιά, επειδή πραγματικά σας αγαπώ, αν θέλετε ακούστε κάτι που θα σας πω και που κατά τη γνώμη μου είναι βασικό. Προσπαθήστε να μην μείνετε στα δικά μας λάθη, αλλά αγκαλιάστε τα μεγάλα και υψηλά, διαχρονικά ιδανικά, για να προχωρήσετε σε δρόμο σωστό, που θα σας χαρίσει ό,τι μεγάλο, θείο και υψηλό, που σας ανήκει, για να φθάσετε στην αληθινή αιώνια νίκη, που θα γκρεμίσει τα ανώφελα αισχρά τείχη.
Όλα τα παιδιά, είστε πλασμένα για μεγάλα και υψηλά ιδανικά που πρέπει να τα ζήσετε με όλο τον νεανικό σας παλμό. Αυτό θα σας χαρίσει χαρά και ευτυχία, όχι μόνο στην γη αλλά και στον ουρανό.
Σας εύχομαι μέσα από τα βάθη της ψυχής μου, με ηρεμία, με εμπιστοσύνη στη χάρη του Θεού, στον εαυτό σας και στις γνώσεις σας, που είναι καρπός διαβάσματος, να βγαίνετε πάντοτε νικητές σε κάθε αγώνα της ζωής σας.
Καλό διάβασμα, με μεθοδικότητα και ζητώντας τον φωτισμό του Θεού, να είσθε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα βρίσκομαι πάντοτε κοντά σας συμπαραστάτης σε ό,τι με χρειασθείτε γιατί είστε παιδιά μου, φίλοι μου και αδέλφια μου, με αποτέλεσμα να καμαρώνω και εγώ μαζί με τους γονείς σας και τους αγαπητούς μου εκπαιδευτικούς για τις επιτυχίες σας και την πρόοδό σας.
Καλή επιτυχία και καλή δύναμη στην πορεία σας! 

Με πατρικές ευχές 
† Ο Ζακύνθου Διονύσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: