e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Ξεδιακρίνοντας τον Αθέατο


Οι ανωτέρω εικόνες περιΐπταντο πριν από μισή μόλις ώρα πάνω από το Μπανάτο, πάνω από τον ναό μας, καθώς τέλειωσε ο Εσπερινός της αυριανής Κυριακής! 
Συλλογίζομαι: Πόσοι κοιτάμε, μα δεν βλέπουμε... 
Τελικά, όλα είναι θέμα όρασης. 
Δεν έχουμε παρά να (προσ)ευχόμαστε και να πασχίζουμε να ν' αποκτήσουμε την αρμόδια όραση, ώστε να βλέπουμε τα θαυμάσια της Κτίσης και πίσω απ' όλα τούτα τον ίδιο τον αθέατο Κτίσαντα, ο οποίος αναμένει το δικό μας Ολίγο, για να μάς χαρίσει το δικό Του Παν!
π. Π. Κ.

Παρακλάδι της Οργάνωσης «Νέα Ακρόπολη» δρα στη Ζάκυνθο


Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου κάνει γνωστό στους πιστούς χριστιανούς, ότι τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιείται στην πόλη της Ζακύνθου και στην περιοχή του Αγίου Παύλου, παρακλάδι της παραθρησκευτικής οργάνωσης - ομάδας «Νέα Ακρόπολη». Είναι αυτή που και στον ημερήσιο τύπο, αλλά και με εντυπωσιακά έντυπα και αφίσες διαφημίζει «Σειρά μαθημάτων εσωτερικής φιλοσοφίας και ψυχολογίας», σεμινάρια, διαλέξεις, δωρεάν μουσικά μαθήματα, εκδρομές κλπ.
Η κίνηση αυτή παρουσιάστηκε στον ελλαδικό χώρο το 1981 ως «Φιλοσοφικό Κέντρο Νέα Ακρόπολη» και πρόκειται για οργάνωση προερχόμενη από την Αργεντινή.
Η διδασκαλία της οργάνωσης αυτής είναι ολοκληρωτική και επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Σε εσωτερικό βιβλίο της οργάνωσης καθορίζεται και ο τρόπος δράσης της και πληροφορούνται τα μέλη της ότι «η προπαγάνδα πρέπει να προσφέρει εικόνα που προσελκύει, εικόνα προσωπικής ευχαρίστησης, χωρίς να υποψιάζεται κανείς πως οι άνθρωποι καλούνται ν’ αλλάξουν τρόπο ζωής και πως επιφορτίζονται με μεγάλες θυσίες ή προσπάθειες».
Η «Νέα Ακρόπολη», όπως υποστηρίζει, «θέλει να κατασκευάσει ένα Νέο Άνθρωπο, μια νέα και καλύτερη νοοτροπία για ένα Νέο και Καλύτερο για όλους κόσμο. Ο νέος κόσμος θα γίνει, αφού δημιουργηθεί ο νέος άνδρας και η νέα γυναίκα που θα αρμόζουν στην εποχή του Νέου Αιώνα», ο «Νέος Άνθρωπος, ο αληθινός άνθρωπος». Η οργάνωση αυτή έχει ως σκοπό της να «δημιουργήσει την νέα φυλή, την τάξη της εξουσίας», με την διαδικασία της αυτοεξέλιξης. [Βλ. σχετικά: π. Αντ. Αλεβιζοπούλου, Νεοφανείς αιρέσεις - Καταστροφικές λατρείες, σ. 121].
Κατά συνέπειαν, οι διδασκαλίες της ομάδας αυτής στηρίζονται στις διδασκαλίες της «Νέας Εποχής»,  γι’ αυτό η «Νέα Ακρόπολη» έχει ενταχθεί από την 7η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ιερών Μητροπόλεων στις ομάδες τις ασυμβίβαστες και ξένες με την Ορθόδοξη πίστη μας (1995). Είναι αξιοσημείωτο ότι η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, σε έκθεσή της, εντάσσει την «Νέα Ακρόπολη» στον κατάλογο των σεκτών, δηλαδή των ολοκληρωτικών παραθρησκευτικών ομάδων.
Προτρέπουμε λοιπόν όλους τους πιστούς Χριστιανούς της Μητρόπολής μας, να απέχουν από τέτοιες  ξένες διδασκαλίες και να μην παρασύρονται από τα ποικίλα προσωπεία τέτοιων προπαγανδιστικών ομάδων, αλλά να ακολουθούν την ανόθευτη Διδασκαλία και Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, η οποία είναι ο φύλακας και η κιβωτός της σωτηρίας.

[Εικαστικό σχόλιο: Κώστας Ακριθάκης]