e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Πώς φτιάχνουν οι Ζακυνθινοί τα αλογάκια του Βαγιώνε


Παραμονές Βαγιώνε και στις ζακυνθινές εκκλησίες -κατά την πατροπαράδοτη συνήθεια- γίνονται οι στολισμοί για την αυριανή γιορτή. Στο νησί μας δεν χρησιμοποιούνται κλαδιά δάφνης, όπως στην άλλη Ελλάδα, αλλά φοινικόφυλλα, που είναι και κοντύτερα στην ευαγγελική διήγηση περί βαΐων των φοινίκων. Με αυτά φτιάχνονται από τους γνωρίζοντες ενορίτες διάφορα διακοσμητικά, όπως αλογάκια, ήλιοι, σταυροί, αλυσίδες, δαχτυλίδια, ψάρια!

Εμείς εδώ Σάς παρουσιάζουμε σήμερα πώς κατασκευάζεται το αλογάκι του Βαγιώνε, σε ανάμνηση του "πώλου όνου", που χρησιμοποίησε ο Χριστός κατά τη θριαμβευτική είσοδό Του στα Ιεροσόλυμα "προ έξ ημερών του Πάσχα"! Ευχόμαστε μάλιστα η τοπική παράδοση να συνεχισθεί από τους νεότερους!


Για τη βιντεοσκόπηση φρόντισε ο Βαλάντης ΔρογγίτηςΤο Πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών και Τελετών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Λαμπρής στο Μπανάτο

* Κυριακή των Βαΐων, 8 Απριλίου 2012, ώρα 8 το πρωί: Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Εορτής. Ναός της Φανερωμένης. 
* Κυριακή των Βαΐων, 8 Απριλίου 2012, ώρα 7.30 το βράδυ: Ο Πρώτος Νυμφίος (Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας). Ναός της Παναγούλας. 
* Μεγάλη Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, ώρα 7.30 το βράδυ: Ο Δεύτερος Νυμφίος (Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης). Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Νικολάου, πίσω ακριβώς από το Κοιμητήριο του Μπανάτου. 
 * Μεγάλη Τρίτη, 10 Απριλίου 2012, ώρα 7.30 το βράδυ: Ο Τρίτος Νυμφίος (Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης). Ναός της Παναγούλας. 
 * Μεγάλη Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012, ώρα 4.30 το απόγευμα: Το Μυστήριο της Εξομολογήσεως. Ναός της Φανερωμένης. 
 * Μεγάλη Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012, ώρα 7.30 το βράδυ: Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Ναός της Φανερωμένης. 
 * Μεγάλη Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, ώρα 8.15 το πρωί: Ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Ναός της Φανερωμένης. 
 * Μεγάλη Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, ώρα 7.30 το βράδυ: Τα Δώδεκα Ευαγγέλια (Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής). Ναός της Φανερωμένης. 
 * Μεγάλη Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012, ώρα 8.30 το πρωί: Οι Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και στη συνέχεια ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου με την Λιτανεία του Εσταυρωμένου και την Τελετή της Αποκαθηλώσεως. Ναός της Παναγούλας. 
 * Μεγάλη Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012, ώρα 9 το βράδυ: Ο Επιτάφιος Θρήνος (Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου) και η Λιτανεία του Επιταφίου στο χωριό. Ναός της Παναγούλας. 
 * Μεγάλο Σάββατο, 14 Απριλίου 2012, ώρα 00.05 (πρώτα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα): Ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, κατά την οποία θα τελεσθεί η Πρώτη Ανάσταση (Gloria ή «Κομμάτι»), σύμφωνα με το πατροπαράδοτο έθιμο της περιοχής μας. Ναός της Παναγούλας. 
* Μεγάλο Σάββατο, 14 Απριλίου 2012, ώρα 11.15 πριν τα μεσάνυχτα: Η μεγαλοπρεπής Τελετή της Αναστάσεως. Ναός και Πλατεία της Φανερωμένης. 
 * Κυριακή του Πάσχα, 15 Απριλίου 2012, ώρα 00.15 (λίγο μετά τα μεσάνυχτα): Αμέσως μετά την Τελετή της Αναστάσεως, ο Αναστάσιμος Όρθρος και η επίσημη Θεία Λειτουργία της Λαμπρής. Ναός της Φανερωμένης. Απόλυση: 1.20 π.μ. το αργότερο. 
 * Κυριακή του Πάσχα, 15 Απριλίου 2012, ώρα 7 το απόγευμα: Ο Εσπερινός της Αγάπης και η Λιτανεία των ιερών Εικόνων της Αναστάσεως καί της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παναγούλας ανά την Κωμόπολη του Μπανάτου. Ναός της Παναγούλας. 
 * Δευτέρα του Πάσχα, 16 Απριλίου 2012, ώρα 8.30 το πρωί: Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Ναός της Φανερωμένης. 
 * Πέμπτη του Πάσχα, 19 Απριλίου 2012, ώρα 8.30 το πρωί: Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία. Παρεκκλήσιο της Ευαγγελιστρίας, Οικογενείας Αβούρη στον συνοικισμό Μαριναίϊκα Μπανάτου.

Η Προηγιασμένη Λειτουργία για τους Μαθητές της περιοχής μας
Οι μαθητές των Σχολείων, που εδρεύουν στην Ενορία μας (το Γυμνάσιο Βανάτου και το Πειραματικό Δημοτικό 1ο Κάμπου "Παναγιώτης Χιώτης"), εκκλησιάσθηκαν σήμερα στον ναό της Παναγούλας μας. Με τάξη και ηρεμία οδηγήθηκαν στο Άγιο Ποτήριο, προεορτάζοντας έτσι -κατά το έθος- το Πάσχα. 

Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας εξήγησε την σημασία των τελούμενων κατά την συγκεκριμένη ειδική θεία Λειτουργία και επισήμανε τον πόθο των πρώτων Χριστιανών για συχνότατη, σχεδόν καθημερινή, συμμετοχή τους στην Θεία Ευχαριστία, μια ιστορική πραγματικότητα, η οποία χρειάζεται να ευαισθητοποιήσει όλους τους νεότερους Χριστιανούς, οι οποίοι εν πολλοίς μόνον εθιμικά μεταλαμβάνουν Σώματος και Αίματος Χριστού. Τέλος, ευχήθηκε στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές Καλό και Αίσιο Πέρασμα (=Πάσχα) από την σκοτοδίνη του παλαιού ανθρώπου στην φωτεινή πραγματικότητα της νέου φωτός της Ανάστασης!

Φωτογραφίες: Βαλάντης Δρογγίτης