e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

"Αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η πίστις την οικουμένην εστήριξε"

  Σήμερα στη Φανερωμένη Μπανάτου 
  Φωτορεπορτάζ: Βαλάντης Δρογγίτης







Με κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα στην Ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, ο διαιώνιος θρίαμβος της Ορθοδοξίας. "Ο μέγας αυτός θρίαμβος κατέστη δυνατός, όχι εύκολα ή αναίμακτα, αλλά με το αίμα των μαρτύρων και το μαρτύριο της συνειδήσεως μυριάδων ομολογητών της Πίστης των Χριστιανών. Έτσι, δια των αγώνων όλων εκείνων και δια του προσωπικού αγώνα ενός εκάστου από εμάς όλους τους σύγχρονους Χριστιανούς, αποκαθίσταται η αμαυρωμένη εικόνα του Θεού εντός μας και πορευόμαστε προς τα Έσχατα, βιώνοντας λειτουργικά από τώρα την εμπειρία της μέλλουσας δόξας, την οποία μας παρέχει δωρεάν και κατά χάριν ο Ουρανός". Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Εφημέριος π. Παναγιώτης στο εορταστικό κήρυγμα του Θείου Λόγου.



Ωραία και μελωδικά -σύμφωνα με το ιδιότυπο ζακύνθιο ύφος- έψαλε η Χορωδία του ναού μας, υπό τους Ψάλτες μας Δημήτρη Κάνδηλα και Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη!

Τα "δασκαλούδια" (ελληνιστί: ιερόπαιδες), όπως πάντα, συντηρούσαν τον τόνο της αθωότητας μέσα στο Ιερό Βήμα.

Κατά την επικρατούσα τάξη της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ο Πρόεδρος του Μπανάτου κ. Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως, για να τονισθεί και δι' αυτού του τρόπου η συναλληλία και συνεργασία των τοπικών αρχόντων με την τοπική εκκλησία.





Ευάριθμοι εκκλησιαζόμενοι προσήλθαν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και μετέλαβαν Σώματος και Αίματος Χριστού.













Ακολούθησε η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων εντός του ναού, κατά την τάξη των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων. Σε όλους τους εκκλησιαζόμενους είχαν διανεμηθεί εικονίδια της Παναγίας, ώστε να τα κρατούν κατά την λειτουργική αναπαράσταση της Αναστηλώσεως των Εικόνων.






Κατά την διάρκεια της διανομής του Αντιδώρου, με θερμότητα και συγκίνηση ευχήθηκαν όλοι τα δέοντα στον Εφημέριο, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 30 ολόκληρα χρόνια από την εισδοχή του τον ιερό Κλήρο (χειροτονία σε Διάκονο, Κυριακή της Ορθοδοξίας - 27 Μαρτίου 1983).

Δεν υπάρχουν σχόλια: