e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Τιμήσαμε σήμερα εν Βανάτω τον όσιο ιερέα Νικόλαο τον Πλανά

Σήμερα το πρωί, κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας για την Κυριακή της Τυρινής, που πραγματοποιήθηκε στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, τιμήσαμε σεμνά τον κοσμαγάπητο νέο Όσιο της Εκκλησίας μας, τον άγιο Νικόλαο τον Πλανά (Νάξος 1851-Αθήνα, 2 Μαρτίου 1932), του οποίου η ανακομιδή έγινε -ως γνωστόν- στις 29 Αυγούστου 1992 και, στη συνέχεια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον καταχώρησε στις αγιολογικές δέλτους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Οι εκκλησιασθέντες σήμερα εν Βανάτω συγκινήθηκαν ακούγοντας τον Εφημέριο π. Παναγιώτη να αναφέρεται στον ταλαίπωρο -πλην οσιακό- βίο του και την θεοπρεπή πολιτεία του! Ανάμεσα στα πολλά άλλα τονίσθηκαν τα ακόλουθα: 

"Αγαπητοί μου,
     
η κατ' εξοχήν ημέρα της Μασκοφορίας σήμερα, Κυριακή της λιτανεύσεως του Καρνάβαλου, δόξη και τιμή, ανά την πόλη και τα χωριά μας, ενώ όλοι μας -ας το παραδεχθούμε επιτέλους κάποτε- χρησιμοποιούμε (αλίμονο...) την μία μάσκα επάνω στην άλλη, ώστε να δικαιολογούμαστε, να ισχύουμε στην κοινωνική ομήγυρη και να επιπλέουμε στον αιώνα τον απατεώνα. 

Εκ διαμέτρου βρίσκεται ο άγιος Νικόλας ο Πλανάς, του οποίου την μνήμη επιτελούμε σήμερα, ο εκ χηρείας όσιος πατέρας των Αθηνών των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Ο τίμιος αυτός απλούς ιερέας κάθε μέρα, καθ' όλες τις ημέρες της ιερατικής ζωής του μέχρι και την υστάτη, πάσχιζε να αποτάσσει την όποια μάσκα της χαμοζωής ετούτης, μ' έναν συγκεκριμένο τρόπο: με το να τελεί ακατάπαυστα το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. 

Έτσι, υποδεχόμενος στα σωθικά της ψυχής του καθημερινά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, αναβιβαζόταν ακαταπαύστως σε Πρόσωπο, δίχως ουδέποτε προσωπείο και επίπλαστα ή εφήμερα βιώματα. Ουδέποτε επέτρεπε δηλαδή στον εαυτό του να εισπνεύσει το διοξείδιο της όποιας αμαρτίας, τις δε εφορμήσεις του παλαιού εαυτού του τις απέτρεπε διά της μετοχής στην λατρεία της Εκκλησίας και των καθαρμών, που απορρέουν από την βίωσή της. Η ζωή του -ως εκ τούτου- δεν υπήρξε η συνήθης φυτο-ζωή, αλλά ζωή ουσίας εν Χριστώ. Ο Κύριος Ιησούς υπήρξε το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του, η αγαπητική αναφορά του!

Σήμερα εμείς και καθώς διάγουμε την Κυριακή της... λιτανευτικής Μασκοφορίας, μήπως είναι ώρα να στρέψουμε τα μάτια της ψυχής προς τον όσιο παπα-Πλανά, μην επιτρέποντας στα πολύμορφα και εξόχως επίφοβα προσωπεία να μας πλανεύουν και μας αποπροσανατολίζουν;;;"



1 σχόλιο:

Θοδωρης Εγγλεζος είπε...

Ενας σπουδαιος αγιος !!!