e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Τρεις ιστορικές - αρχειακές φωτοστιγμές του ιερέα Ιωάννου Ζαρκάδη (1873-1956), Εφημερίου στο Μπανάτο Ζακύνθου


Εν δόξη, προσεισμικά, μπροστά στο Καμπαναρίο της Παναγούλας Μπανάτου, όπου εφημέρευε.

 Εν ασθενεία, στο Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Προ του τάφου του, στο Κοιμητήριο Μπανάτου, το 1956.

Στην ανωτέρω τελευταία φωτογραφία αξίζει να μείνουμε επ' ολίγον. Κατ' αρχήν, ας παρατηρήσουμε το φέρετρο. Πρόκειται για το παραδοσιακό φέρετρο της Ζακύνθου, με βελούδινη μαύρη επένδυση παντού εξωτερικά, με μοβ διακοσμήσεις και με μεγάλο άνθινο σταυρό επ' αυτού. Η συνήθεια αυτή έπαψε να τηρείται κατά την τελευταία 30ετία και όλοι πια χρησιμοποιούν τα γνωστά ξύλινα φέρετρα. Και κάτι επιπλέον: κατά παλαιά συνήθεια, οι ιερείς θάβονται φορώντας μόνο τα ράσα, το καλυμαύχι κι ένα μαύρο πετραχήλι.

Ύστερα, πλην των πολλών παλαιών και μακαριστών Μπανατιωτών, αλλά και κάποιων που ζουν ακόμη, γνωρίζουμε και τους Κληρικούς: Από δεξιά προς αριστερά ο υιός και ο πατέρας ιερείς Σπυρίδων και Χαράλαμπος Κοντονής (ή Κουμπουραίοι - και οι δύο μακαριστοί σήμερα), ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Πλαίσας, ο και ιεροκήρυκας - μακαριστός και αυτός, αλλά και ο ιερέας Διονύσιος Μαμφρέδας, ο εκ Χουρχουλιδίου ορμώμενος - μετέπειτα Εφημέριος Μπανάτου, ωσαύτως μακαριστός πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: