e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Για το Ορφανοτροφείο του Dolisie
Με τα παιδιά του ορθοδόξου ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος» συναντήθηκε την Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014 ο Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεών του στην πόλη του Dolisie, προκειμένου να παραδώσει τρόφιμα στο ευαγές ίδρυμα και να παρακολουθήσει την εν γένει λειτουργία του. Επίσης, συναντήθηκε με το διδακτικό προσωπικό των εκπαιδευτηρίων «Φως Εθνών».

Κατόπιν, είχε πολύωρη συνεργασία με τον Πρεσβύτερο π.Παύλο Diafouka, για θέματα αφορώντα στην αναδιοργάνωση της Ενοριακής Κοινότητος Αγίας Ειρήνης. Ο π. Παύλος, ο οποίος τυγχάνει ο πρώτος κληρικός που χειροτόνησε ο θεοφ. κ. Παντελεήμων ως Ποιμενάρχης του Κονγκό, ασκεί τα ιερατικά και ποιμαντικά του καθήκοντα, με θερμουργό ζήλο και καλλίκαρπα αποτελέσματα.

Ακόμη, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο της πόλεως όπου υπέβαλε προς τον Γεν. Διευθυντή Δρ. Mathias Gassay, το παρακλητικό αίτημα της δωρεάν ιατρικής παρακολουθήσεως και νοσηλείας, όταν αυτή κρίνεται αναγκαία (ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ελονοσίας), των μικρών παιδιών του ορφανοτροφείου. Ο κ. Gassay συγκατετέθη αμέσως, τονίζοντας ότι αποτελεί ηθικό χρέος της Πολιτείας η κάθε μορφής συμπαράσταση στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Στο πλαίσιο της πατρικής μέριμνας του Επισκόπου για τον εφοδιασμό κάθε παιδιού του ορφανοτροφείου με πτυχίο τεχνικής ή άλλης σχολής για την μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία του, προ της ενηλικιώσεώς του και της αποχωρήσεώς του από το ίδρυμα, ο Επίσκοπος ολοκλήρωσε την μετάβασή του στο Dolisie επισκεφθείς την Σχολή Πληροφορικής όπου φοιτά ο μεγαλύτερος εκ των τροφίμων, για να ενημερώθή για την πορεία της προόδου του.

Στον απόηχο του Ακαθίστου Ύμνου 2014 στο Μαρούσι
[Από τον φίλο Νίκο Μπιάζη, αγιογράφο και ζωγράφο της Ζακύνθου, λάβαμε προ ολίγου την ανταπόκριση αυτή, που αφορά σε μια μεγαλομεγέθη και πολυπρόσωπη εικόνα της Παναγίας του Ακαθίστου, που ιστόρησε φέτος, για λογαριασμό του Καθεδρικού Ναού του Αμαρουσίου, όπου εφημερεύει, ένας εξέχων Ζακύνθιος Κληρικός, ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Μαρούδας. Από την θέση αυτή συγχαίρουμε τόσο τον καλλιτέχνη για τον κόπο των χειρών του, όσο και τον αγαπητότατο π. Χρήστο για την πρωτοβουλία].
π. Παναγιώτη καλησπέρα! 

Σου στέλνω κάποιες φωτογραφίες από τον Ακάθιστο Ύμνο που εψάλη χθες στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου, για να τις αναρτήσεις (αν θέλεις) στο ″Νυχθημερόν″. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να έχω περισσότερες και καλύτερες λόγω του ότι η εκκλησία ήταν κατάμεστη.

Από τους Α΄ Χαιρετισμούς (7 Μαρτίου) στον Ι. Καθ. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου ευρίσκεται η εικόνα που σου έδειξα (στο κινητό μου) και που σου την στέλνω και καθαρή.

Στο κέντρο δεσπόζει η Υπεραγία Θεοτόκος, ως Βρεφοκρατούσα, και γύρω της υπάρχουν είκοσι τέσσερα εικονίδια, από το Α έως το Ω που αναφέρονται σε κάθε οίκο, που ψάλλονται κατά την διάρκεια των Χαιρετισμών προς την Θεοτόκο. Έργο με στοιχεία τόσο βυζαντινά όσο και επτανησιακά, ευλαβική προσφορά ευσεβών ενοριτών του Ναού.

Χθες, λίγο πριν την απόλυση, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δια του Προέδρου του και Προϊσταμένου του Ναού Πρωτοπρεσβυτέρου Χρήστου Μαρούδα, μου απένειμε έπαινο για τον πολύμηνο κόπο και το άριστο αποτέλεσμα.

Η εικόνα αυτή, θα φυλάσσεται εις το Άγιο Βήμα του Ναού καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και θα εξέρχεται για να εκτίθεται εις προσκύνηση από την Παρασκευή των Α΄ Χαιρετισμών έως και την Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου, κατά την οποίαν θα τελείται πανηγυρική Αγρυπνία.

Καλό απόγευμα και καλή Κυριακή!

Ακάθιστος Ύμνος 2014 στα Παλάτια της Ιθάκης

 Μεταδίδει ο π. Θεοδόσιος Δενδρινός από την Ιθάκη 


Σε ολόκληρη την Ορθοδοξία χθες βράδυ εψάλη η ακολουθία του Ακαθίστου ΄Υμνου στην Κυρά-Παναγιά μας. Εμείς στην ενορία μας, συνεχίζοντας και ξετυλίγοντας το νήμα της παράδοσής μας της τοπικής, διαβάσαμε τον Ακάθιστο Ύμνο στο απλό, απέριττο, αλλά τόσο ευλογημένο Παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Παλάτια, όπως λέγεται, στο Βαθύ της Ιθάκης. 

Ο Ιερός αυτός Ναός για πάνω από εκατό χρόνια κρύβει στην πτωχική αγκαλιά του την είκόνα της Παντάνασσας Παναγιάς της επιλεγομένης "Ακαθής". Με την ευλογία αλλά και την ανοχή του Παναγίου Θεού, για τριακοστή φορά αξιώθηκα να διαβάσω μπροστά στο ευλογημένο εικόνισμά Της τον Ακάθιστο ΄Υμνο.

Στις ανωτέρω φωτογραφίες: Η πρώτη ο ιερός ναός εξωτερικά. Η δεύτερη είναι ο θρόνος της Ακαθής, στολισμένος με άνθη της εποχής. Άνθη από τα χωράφια και τους κήπους της Ιθάκης. Αυτοί που έφτιαξαν το στεφάνι δεν έχουν γνώσεις... ανθοδετικής, μόνο πίστη αφοσίωση και μεράκι. Χρησιμοποιώντας ψαλιδισμένο φοίνικα προσάρμοσαν πάνω τους κρίνους (κάλες τις λένε αλλού).Ούτε ίχνος... πλαστικού και ανέξοδο εντελώς με θαυμάσιο αποτέλεσμα.

Ας έχουμε την ευλογία της Παναγίας μας και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Φωτο-στάσεις Ακαθίστου Ύμνου 2014 στον Ορθόδοξο Καθεδρικό του Αμμάν στην Ιορδανία

 Εσπέρας Παρασκευής, 4ης Απριλίου 2014, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Φιλαδελφείας κ. Βενεδίκτου 


Την Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου (22-3/4-4-2014), πριν την ακολουθία, εν πομπή, υπό τους ήχους της μουσικής μπάντας των προσκόπων και με την συμμετοχή αγήματός τους, μεταφέρθηκε η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας από το παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου Αμμάν. 

Ενώπιον της περίπτυστης Θεομητορικής Εικόνας εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Βενέδικτο. Μετά την Ακολουθία οι πρόσκοποι ήρθαν στην Μητρόπολη και ο Μητροπολίτης -εκτιμώντας την βοήθεια που προσφέρουν στην Μητρόπολη- μετέφερε τις πιο θερμές πατρικές ευχές του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, για να έχουν την Παναγία βοηθό στην ζωή τους. Εξέφρασε δε και τις προσωπικές του ευχαριστίες και τους προσέφερε ως δώρο μια τσάντα.

Η τέλεια Θυσία για την πλήρη κάθαρση και σωτηρία των ανθρώπων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 6ης Απριλίου 2014
Ε’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
(Εβρ. θ’   11-14 )

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Από τα αρχαία προχριστιανικά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι με τις θυσίες ταύρων, εριφίων, προβάτων και άλλων ζώων θα έπαιρναν άφεση αμαρτιών από τους θεούς, που τότε πίστευαν. Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρονται θυσίες υγιών και αρτιμελών αμνών κάθε Πάσχα, για να εορτάσουν οι Εβραίοι την απαλλαγή τους από την δουλεία των Αιγυπτίων.
Επίσης, στη γιορτή του Εξιλασμού, θυσίαζαν τράγους, κριάρια και μοσχάρια ως ένδειξη γενικής μετάνοιας του λαού και άφεσης αμαρτιών. Με το αίμα των θυσιών ραντίζονταν, στη σκηνή του Μαρτυρίου, τα Άγια των Αγίων από τον Αρχιερέα.
Όμως καμιά από αυτές τις προχριστιανικές θυσίες, δεν είχε δυνατότητα να εξαγνίσει την ψυχή και να δώσει άφεση αμαρτιών. Όλα αυτά ήταν προσωρινά σύμβολα, τύποι και προεικονίσεις της μοναδικής στην παγκόσμια ιστορία τέλειας Θυσίας, την οποία προσέφερε ο  Ιησούς Χριστός επάνω στον Σταυρό, για την πλήρη κάθαρση και σωτηρία των ανθρώπων.
Αυτή την μεγάλη σωτηριώδη θυσία και αλήθεια τονίζει πάντοτε με σθένος ο μέγας Παύλος. Ο Χριστός, όχι δια μέσου κτισμάτων υλικών (όπως η σκηνή του Μαρτυρίου), αλλά δια μέσου του ιδίου του Σώματός Του προσέφερε την θυσία για την σωτηρία των ανθρώπων.
Το Σώμα Του δημιουργήθηκε εκ της Παρθένου Μαρίας διά Πνεύματος Αγίου και αποτέλεσε τον τελειότερο ναό του Θεού. Ο Κύριος έδωσε το δικό Του Αίμα, δεν χρησιμοποίησε αίμα σφαγμένων ζώων κι έτσι πέτυχε όχι προσωρινή λύτρωση (όπως οι αρχαίοι λαοί), αλλά τέλεια και αιώνια λύτρωση των ανθρώπων.Έτσι η υπέρτατη αυτή Θυσία κατάργησε όλες τις άλλες θυσίες και άνοιξε διάπλατες  τις θύρες του Παραδείσου.
Αυτά ας έχουμε υπ΄ όψιν για όλους μας και ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των αγίων και των δικαίων,  ιδιαίτερα δε της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και του Γρηγορίου του Σιναΐτου, που σήμερα τιμάμε, οι οποίοι έλαμψαν διά της ευσέβειας, της αγνότητας και της ασκήσεώς τους.

Στιγμές από τον Ακάθιστο Ύμνο 2014 στο σεισμόπληκτο Ληξούρι [+video]

 Βράδυ Παρασκευής, 4ης Απριλίου 2014 στον Άγιο Νικόλαο Μηνιατών και Αναλήψεως Ληξουρίου  


O Ακάθιστος Ύμνος στον Καθεδρικό Ναό των Θεοφανίων Μόσχας / Утреня с чтением Акафиста Пресвятой Богородице в Богоявленском кафедральном соборе г. Москвы

 Μόσχα, 4 Απριλίου 2014