e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Υψηλού επιπέδου η αποψινή βραδιά Giorgio De Chirico του Κέντρου Λόγου "Αληθώς"

 Βράδυ Κυριακής, 1ης Ιουνίου 2014 
Υψηλού επιπέδου ήταν η αποψινή βραδιά προς τιμήν του Ιταλού Καλλιτέχνη Giorgio De Chirico (1888-1978), στο ναό της Παναγούλας Μπανάτου, όπου έλαβε χώραν η 9η σύναξη του γ΄ κύκλου του Κέντρου Λόγου «Αληθώς», η τελευταία για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2013-14.

Παρέστησαν ευάριθμοι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών της Ζακύνθου, καθώς επίσης εικοσιπέντε φοιτητές από τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπό τον Δρ Γιώργο Ανδρειωμένο – Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας και Αναπληρωτή Πρύτανη Διοίκησης και Προσωπικού του ανωτέρω Πανεπιστημίου.

Τον απουσιάζοντα Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης – Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, ενώ από πλευράς πολιτικών Αρχόντων παραβρέθηκαν ο νέος Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Λευτέρης Νιοτόπουλος και ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Ζακύνθου κ. Βαγγέλης Βανταράκης. Και οι τρεις ανωτέρω πολιτικοί χαιρέτησαν τη σύναξη, επισημαίνοντας με έμφαση ότι δίδουν μεγάλη σημασία στην παραγωγή ποιοτικού πολιτισμού, στο νησί του πολιτισμού και μάλιστα όταν αυτός απορρέει από δράσεις της τοπικής Εκκλησίας, αφορώντας εντέλει στην επιμόρφωση των φτωχών ανθρώπων της σύγχρονης κοινωνίας. Παρόντες, εξάλλου, ήταν ο τωρινός Πρόεδρος Μπανάτου κ. Χαράλαμπος Δ. Κοντονής και ο μόλις εκλεγείς κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, όπως και νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε η κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς κ. Annamaria Troia-Kalofonos, Ιταλίδα φιλόλογος, η οποία ανέπτυξε με γλαφυρότητα και επιτυχία το πολυαπαιτητικό θέμα: «Giorgio De Chirico: “Η τέχνη είναι ιερή”». Η ομιλήτρια κατόπτευσε τον ελληνογεννημένο Ιταλό Καλλιτέχνη, τον θεωρούμενο ως «Καλλιτέχνη της Μεταφυσικής Ζωγραφικής» (Pittura Metafisica), από τα πρώτα βήματά του ως σπουδαστού στην Ελλάδα των τελών του 19ου αιώνα έως τη θαυμαστή ανέλιξή του ως ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ού αιώνα, επισημαίνοντας πώς από τις πρώτες αμφισβητήσεις του ως την θεωρία της ζωγραφικής έφθασε να υποστηρίζει ο ίδιος την μεταφυσική ιερότητα εν γένει της Τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μ’ έναν τρόπο ο De Chirico ήταν παρών σε αυτή την προς τιμήν του βραδιά, δεδομένου ότι ήταν εκτεθειμένη, σε περίοπτη θέση, μια αυθεντική λιθογραφία του έργου του «Οι Μούσες της Μουσικής» (του 1973), που προερχόταν από ιδιωτική συλλογή μιας οικογένειας του Μπανάτου, δανεισμένη ειδικά για την εκδήλωση.

Στο δεύτερο μέρος της σύναξης, το μουσικό σχήμα “Magnifique”, αποτελούμενο από τέσσερις νέους μουσικούς της Ζακύνθου, απέδωσαν γνωστά ορχηστρικά ακούσματα. Πιο συγκεκριμένα έπαιξαν θαυμάσια: ο Νίκος Μυλωνάς (τρομπέτα), ο Γιάννης Μαρούλης (κόρνο), ο Σπύρος Δρογγίτης  (μπάσο/τούμπα) και ο Νίκος Σούλης (κλαρίνο), καταχειροκροτούμενοι από το κοινό.

Επιλογικά τον λόγο έλαβε ο Δρ Γιώργος Ανδρειωμένος, ο οποίος, διερμηνεύοντας μάλιστα τα αισθήματα και των φοιτητών του, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τον ενθουσιασμό του ότι η Ζάκυνθος συνεχίζει να επιμένει πολιτισμικά, η δε τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου πρωτοστατεί σε μορφωτικές δραστηριότητες κύρους και αξιώσεων, όπως αυτές του Κέντρου Λόγου «Αληθώς», κάτι αδιανόητο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τέλος, ο υπεύθυνος του «Αληθώς», Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε όλους για την διαρκή στήριξη των μορφωτικών προσπαθειών του Κέντρου Λόγου, προσκαλώντας τον λαό Ζακύνθου να συμμετάσχει και στον επόμενο δ΄ κύκλο των δράσεών του, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το Μοσχάτο στο Μπανάτο· Μια ευχαριστιακή συνάντηση προσώπων

 Σήμερα το πρωί, Κυριακή των Αγίων Πατέρων, 1η Ιουνίου 2014, στο ναό της Φανερωμένης 
Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Κλάδης 


Μεγάλη η χαρά μας σήμερα εν Βανάτω! Είχαμε την εξαιρετική ευλογία να συναντηθούμε, κατά την διάρκεια της Ευχαριστιακής Σύναξης της Κυριακής των Αγίων Πατέρων και μάλιστα στον ναό της Φανερωμένης μας, με εβδομήντα πέντε εκδρομείς- προσκυνητές από την Ενορία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου. Επικεφαλής των καλών αυτών νέων φίλων μας ήταν οι Εφημέριοί τους Πρωτοπρεσβύτερος Χριστόδουλος Μπίθας και Πρεσβύτερος Ζήσης Κτενίδης

Με έκδηλη την πνευματική ικανοποίηση ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης Καποδίστριας καλωσόρισε τους Ιερείς και τους Προσκυνητές από το Μοσχάτο, επισημαίνοντας ότι τόσον ο ίδιος, όσο και η περί αυτόν Ενορία δεν τους αισθάνεται ξένους, αλλά ωσάν γνωστούς από παλιά. Τούτο στηρίζεται στη "συγγένεια αίματος", που συγκαλεί και συνάπτει επί το αυτό ανθρώπους που δεν γνωρίζονται κατ' όψιν. Είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που αδελφώνει και ενοποιεί όσους κοινωνούν των Αχράντων Μυστηρίων. Αμέσως μετά κάλεσε τον π. Χριστόδουλο, έμπειρο σε θέματα πνευματικά, να διατυπώσει λόγο διδαχής προς το εκκλησίασμα. 

Ο π. Χριστόδουλος, αφού ευχαρίστησε την τοπική εκκλησιαστική κοινότητα για την δοχή, αναφέρθηκε διεδοδικά στο ζητούμενο της Χαρμολύπης, χαρακτηριστικό γνώρισμα του γνήσιου μέλους του Σώματος του Χριστού. Επρόκειτο για λόγο βαθύ, ουσιαστικό και προσγειωμένο, ο οποίος έτερψε τους ακροατές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε κλίμα κατάνυξης, εξαιρέτως μνημονεύτηκε ο Μοναχός Μωυσής ο Αγιορείτης, ο οποίος πέρασε στην Αιωνιότητα την περασμένη νύχτα (ώρα 4.14 π.μ.), μετά από μακρά περιπέτεια της υγείας του. Ας έχουμε όλοι την ευχούλα του και να έχει καλό Παράδεισο, πρεσβεύοντας για όλους εμάς της στρατευομένης Εκκλησίας!...

Σε όλους τους επισκέπτες μας διανεμήθηκε από ένα αντίτυπο του δίσκου ακτίνας, που εξέδωσε πρόσφατα το Κέντρο Λόγου Μπανάτου "Αληθώς", με 14 ομιλίες του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ στη "ΛΟΓΟθήκη / αληθώς". Μεταξύ των ιερέων αντηλλάγησαν δώρα - εκδόσεις πνευματικού περιεχομένου. 

Μετά το πέρας του εν λόγω κατανυκτικού Ιερατικού Συλλείτουργου όλοι οι εκκλησιασθέντες μετείχαν στο κέρασμα, που παρέθεσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Μπανάτου, δίπλα στο ναό, στην πατρική αυλή του οικείου Εφημερίου.