e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Στιγμιότυπα από το ετήσιο πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Χαρτάτα Ζακύνθου

 Απόψε, 19 Ιουλίου 2014, στα Χαρτάτα, με θέα τις Αλυκές Ζακύνθου 
Φωτορεπορτάζ: Σπύρος Νέγκας


Κατά τον Αναστάσιμο Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Για όλα είχε μεριμνήσει άψογα ο Εφημέριος Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Βόγιας - Ηγούμενος της Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη Λαγκάδα.
Σημειωτέον ότι στη Ζάκυνθο ευάριθμες ενορίες μεταφέρουν τα πανηγύρια τους το καλοκαίρι, οπότε μπορούν να συμμετάσχουν όσοι από τους ενορίτες δεν ζουν μόνιμα στο νησί, αλλά είτε αλλού στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Έτσι, εκ μεταφοράς π.χ. από τον Μάιο πανηγυρίζεται απόψε στα Χαρτάτα ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος! Μετά το λειτουργικό - λατρευτικό μέρος ακολουθεί λαϊκό γλέντι έως πρωίας στο πλάτωμα του Ναού!
Στην ομιλία του ο π. Παναγιώτης, εξαιτίας της ειδικής αυτής αποψινής σύναξης για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, αναφερόμενος στη μορφή του, τόνισε μεταξύ πολλών άλλων: 
          "Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης υπήρχε και συνεχίζει να είναι ο διαχρονικός Θεολόγος της Αγάπης, δεδομένου ότι κηρύσσει τον Θεό, όχι απλώς ως έχοντος αγάπη, αλλά ως όντος η Αγάπη, μάλιστα δε η αυτοΑγάπη! 
          Και δεν θα ημπορούσε να γίνει διαφορετικά, δεδομένου ότι συναναστράφηκε τον μεγάλο Χορηγό της Αγάπης, τον Ιησού Χριστό, κατά τις κυριότερες στιγμές του επίγειου βίου του, αλλά και την Μητέρα της Αγάπης, την Θεομήτορα, έως την μακαρία Κοίμησή Της. Αυτός, λοιπόν, ο ηγαπημένος μαθητής κατέστη ο διαπρύσιος κήρυκας τού χρέους τής εφαρμοσμένης Αγάπης μεταξύ των συνανθρώπων. 
          Το παράγγελμά του αποτελεί σήμερα ανάγκη επιτακτική, σε μιαν ιδιαίτερη αυτιστική έως παράνοιας εποχή, κατά την οποίαν ο καθένας δεν μπορεί συνήθως να ανεχθεί όχι μονάχα τον διπλανό συνάνθρωπο, αλλά και... τη μύγα που περνά -κατά το κοινώς λεγόμενον-, έχοντας μάλλον οχυρωθεί στον αυτολαβύρινθο τής εωσφορικής λατρείας τού εαυτού του".
Ας μιμηθούμε τους αγώνες και τη θερμή πίστη των Αγίων και του Προφήτου Ηλία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 20ής Ιουλίου 2014
 (Ιακ. ε’, 10-20)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Πρότυπα αξεπέραστα του Χριστιανισμού κάθε εποχής είναι οι άγιοι και δίκαιοι άνδρες, που αγωνίστηκαν για την σωτηρία και το δίκαιο, κακοπάθησαν και πολλές φορές θανατώθηκαν από ασεβείς ανθρώπους. Μεγάλα παραδείγματα είναι οι Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης, όπως ο Ιώβ, ο οποίος έδειξε καρτερία στις συμφορές και στα δεινά που τον βρήκαν, αλλά και οι μεγάλοι Προφήτες, οι οποίοι υπήρξαν πρότυπα υπομονής, μεγαλοκαρδίας, θάρρους και αγωνιστικότητας. Παρ’ ότι διώχθηκαν ανελέητα από ασεβείς ηγεμόνες, έμειναν πιστοί στο θέλημα του Θεού, του οποίου υπήρξαν απεσταλμένοι και πρεσβευτές.
            Ο κάθε άνθρωπος, έχοντας αυτούς όλους ως παράδειγμα, αλλά και την διδασκαλία του Κυρίου και των Αγίων της Εκκλησίας μας, χρειάζεται να είναι καθαρός, αληθής και έντιμος στις σχέσεις με τους συνανθρώπους του. Δεν πρέπει να τους εξαπατά και αρκεί να εκφέρει ένα καθαρό «ναι» ή ένα καθαρό «όχι», χωρίς ένορκες διαβεβαιώσεις και κούφια λόγια. Κανένας δεν πρέπει να ορκίζεται στο όνομα του Θεού ή των Αγίων, διότι αυτό αποτελεί ύψιστη ασέβεια και περιττή πράξη.
Ο ευσεβής άνθρωπος εμπνέει από μόνος του εμπιστοσύνη στον συνάνθρωπό του. Πέραν τούτων οφείλει κάθε άνθρωπος, που νιώθει θλιμμένος και δυστυχής, να προσεύχεται στον Θεό για την ανακούφιση της λύπης του και να είναι βέβαιος ότι ο Θεός, επειδή είναι φιλεύσπλαχνος πατέρας, θα τον ακούσει. Αν πάλι νιώθει χαρά, να δοξάζει τον Δωρεοδότη Θεό εκ βάθους καρδίας, διότι καμιά χαρά δεν έρχεται μόνη της, ανεξάρτητα από την θέληση και τη χάρη του Θεού. 
Επίσης, όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, πρέπει να προσεύχονται και να αλείφουν με Άγιο Έλαιο (εννοείται, εκείνο που ευλογείται κατά το Μυστήριο του Ευχελαίου) τον ασθενούντα αδελφό, αλλά και να του προσφέρουν βοήθεια έμπρακτη. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, ο ασθενής να θεραπευτεί από τη θεία χάρη και οι αμαρτίες του να συγχωρεθούν. Διότι πολλές φορές η σωματική ασθένεια προέρχεται από τον αμαρτωλό και ασεβή βίο. Είμαστε, λοιπόν, κι εμείς υπεύθυνοι για την επάνοδο του αμαρτωλού αδελφού μας στον δρόμο του Θεού.
Κάθε πιστός οφείλει επίσης να εξομολογείται τα αμαρτήματά του με ειλικρίνεια, ταπεινότητα και συντριβή, διότι τότε μόνο θα λυτρωθεί από κάθε σωματικό και πνευματικό κακό.
Αυτά ας έχουμε υπόψη όλοι μας και ας μιμηθούμε τους αγώνες και τη θερμή πίστη των Αγίων και του Μεγάλου Προφήτου Ηλία, που αγωνίστηκε, εξορίστηκε, κακοπάθησε και τελικά εν ζωή ανελήφθη στους ουρανούς και του οποίου οι προσευχές πάντοτε εισακούονταν από τον Θεό, όπως θα εισακούονται –αν είμαστε αληθινά πιστοί– και οι δικές μας.  Γένοιτο!

Πατριαρχικό Συλλυπητήριο Γράμμα προς τον Βασιλιά της Ολλανδίας για την πτώση του Μαλαισιανού Αεροπλάνου στην Ουκρανία / Patriarchal Letter to His Majesty Willem-Alexander


Your Majesty,

It is with great pain and sorrow that we have learned of the tragic crash of the Malaysian airliner in Ukraine, and the tragic loss of so many lives, citizens mostly from your country, men and women, young and old. On behalf of the Ecumenical Patriarchate, we wish to convey our deepest condolences to Your Majesty and through You, to the leaders and people of the Netherlands, most especially to the families of the victims.

We hope and pray that the facts and causes of this disaster will be established as quickly as possible, and we raise our hearts and hands to God in the highest, fervently praying to Him to send upon each and every afflicted soul His infinite mercy, comforting the mourners for the loss of their relatives. May God accept the repentance of humankind and not allow any similar tragedy from happening anywhere in the world.

At the Ecumenical Patriarchate, the eighteenth of July, 2014

Prayerfully yours,

+ BARTHOLOMEW
Archbishop of Constantinople-New Rome
and Ecumenical Patriarch