e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Το πρώτο segno, η απαρχή του Πανηγυριού της Παναγούλας Μπανάτου 2014

 Απόψε το βράδυ, στο πλάτωμα της Παναγούλας 


Παρακλητικός Κανόνας απόψε στην Παναγία τη Βλαχέραινα Μπανάτου


Στον κατάφυτο κήπο του ευκτηρίου οίκου της Παναγίας της Βλαχέραινας Μπανάτου συγκεντρωθήκαμε απόψε για να αναπέμψουμε Παράκληση προς την Θεομήτορα, ενόψει Δεκαπενταύγουστου! Αρκετοί ενορίτες μας προσήλθαν, αποθέτοντας τιμή και προσκύνηση προς την Μητέρα του θεού και των ανθρώπων! 

Εκείνη την ώρα μια τεράστια Πανσέληνος στεφάνωνε την υπαίθρια προσευχή. Από αυτήν έλαβε αφορμή ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, για να επισημάνει ότι μπορεί να θαυμάζουμε το ολόγιομο φεγγάρι, όμως η Παρθένος Μαρία είναι εκείνη, η οποία φέρνει στον κόσμο, όχι ένα φεγγάρι ή ένα λαμπρότατο αστέρι, αλλά τον κυρίαρχο και άφθιτο Ήλιο της Δικαιοσύνης, που καταυγάζει το είναι της ανθρώπινης υπόστασης!

Στιγμές από τα Εγκαίνια του αποκατεστημένου Καμπαναρίου της Δερματούσας Τραγακίου και η Παράκληση προς την Παναγία

 Βράδυ Κυριακής, 10ης Αυγούστου 2014 
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΝΙΔΗ

Σεβασμιώτατε Γέροντα Άγιε Δωδώνης, Σεβασμιώτατε Άγιε Ζάκυνθου, κ. Αντιδήμαρχε, κ. Πρόεδρε του Τοπικού Συμβουλίου, Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
            Στο άκουσμα του γλυκού ήχου της καμπάνας η ψυχή του κάθε χριστιανού, αισθάνεται χαρά και πνευματική αγαλλίαση. Ο ήχος αυτός μεταφέρει στο νου ουράνια μηνύματα και κάποια ακτίνα ελπίδας για τη ζωή του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε φορά που σημαίνει η καμπάνα, ο κάθε πιστός να εκφράζει την προσήλωση του στο Θεό και συγχρόνως να εξωτερικεύει την ευλάβεια του, κάνοντας το σημείο του Σταυρού.
            Όμως αυτές τις ημέρες που διανύουμε, δηλαδή τις πρώτες δεκαπέντε μέρες του Αυγούστου κάθε χρόνο, ο ήχος αυτός της καμπάνας έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, γιατί αυτή την περίοδο τιμάμε ιδιαίτερα το πρόσωπο της Παναγίας μας, ενώ σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας τελούνται καθημερινά παρακλήσεις προς τη Μητέρα του Χριστού μας.
Για το χωριό μας και για το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Δερματούσας η φετινή περίοδος του Δεκαπενταύγουστου έχει αποκτήσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα για έναν επιπλέον σημαντικό λόγο. Μετά από εξήντα και πλέον χρόνια, από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 που έπληξαν το νησί μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να καμαρώνουμε το καμπαναριό πλήρως ανακατασκευασμένο και αποκαταστημένο στην παλιά του μορφή και αίγλη. Ήδη οι γλυκές καμπάνες του ηχούν και πάλι όπως ηχούσαν στα χρόνια της ακμής αυτού του ιερού παλλαδίου της Θεοτόκου.
Τα τελευταία χρόνια αρκετοί συγχωριανοί μας, καθώς και αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί κατέβαλαν πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να αποκαταστήσουν το παλαίφατο μοναστήρι στο αρχαίο κάλλος του και να το καταστήσουν και πάλι λειτουργικό. Η Παναγία η Δερματούσα αποτελεί ορόσημο για το χωριό και την γύρω περιοχή. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το όνομα του Πολιτιστικού μας Συλλόγου φέρει το όνομα «Η Δερματούσα», ενώ χρησιμοποιεί ως έμβλημα το καμπαναριό της Παναγίας μας. Είναι λοιπόν μεγάλη η χαρά μας για το γεγονός ότι σήμερα πραγματοποιούμε τα εγκαίνια  του αποκατεστημένου καμπαναριού.
Θα ήθελα πρώτα από όλους να ευχαριστήσω εσάς Σεβασμιώτατοι,  αφενός μεν για την σημερινή Σας παρουσία, που αποδίδει ιδιαίτερη τιμή για άλλη μια φορά στο χωριό μας, αφετέρου δε για τη συμμετοχή σας, στη χαρά μας.   
Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να αναφερθώ δι’ ολίγων στο πώς φτάσαμε στη σημερινή μέρα, καθώς και στο ποιοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, ώστε σήμερα να καμαρώνουμε αυτό το αποτέλεσμα.
Η προσπάθεια ξεκίνησε από την οικογένεια του αγαπητού ενορίτη μας κ. Δημητρίου Αβούρη. Παρόλο που αυτός και η οικογένειά του βίωσαν το σκληρό και ανείπωτο γεγονός της απώλειας της αγαπημένης τους κόρης Μαρίας, επέλεξαν να προσφέρουν στο τόπο τους και αποφάσισαν τα χρήματα που διέθεσαν στην οικογένεια φίλοι και συγγενείς, να τα παραχωρήσουν για την αγορά των δύο καμπανών και στη συνέχεια να πληρώσουν μέρος της δαπάνης της μελέτης αποκατάστασης του καμπαναριού, μελέτη η οποία εκπονήθηκε από την κ. Άννα Ζαγκόστη. Η αποπληρωμή της μελέτης ολοκληρώθηκε από το ζεύγος Λάμπρου και Μαρίας Κοντονή, οι οποίοι από μεγάλη ευλάβεια στο πρόσωπο της Παναγίας, προσέφεραν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.
Στη συνέχεια η υπόθεση της αποκατάστασης του καμπαναριού συνάντησε τη γνωστή σε όλους μας γραφειοκρατία των υπηρεσιών του κράτους. Δόξα τω Θεώ όμως, τελικά όλα τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και επιτέλους όλα ήταν έτοιμα για την υλοποίηση του σημαντικότατου αυτού έργου.
Σε αυτό το σημείο βρισκόταν η υπόθεση όταν με την ευλογία Σας, Σεβασμιώτατε, ανέλαβα ως εφημέριος αυτής της ενορίας. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου και από τις πρώτες μέρες της παρουσίας μου στο χωριό με πλησίασε και μου εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει όλο το κόστος ανακατασκευής του καμπαναριού της Δερματούσας, εις μνήμην των γονέων και του συζύγου της, η κ. Βιολέτα Πομόνη Νικολακοπούλου. Η αγαπητή σε όλους μας κ. Βιολέτα, ανταποδίδοντας τις δωρεές, που τις χάρισε ο Θεός, βρίσκεται συνεχώς αρωγός στο έργο μας, συμπαρίσταται και συμμετέχει ενεργά, υλικά και ηθικά και καλύπτει ανάγκες που προκύπτουν και στους άλλους δύο Ναούς του χωριού μας. Τελικά αποφάσισε και κάλυψε χρηματοδοτικά εξ ολοκλήρου το έργο της ανακατασκευής του ιστορικού καμπαναριού.  Εμείς την ευχαριστούμε και την ευγνωμονούμε για όλη την εν γένει προσφορά της.
Η υλοποίηση της μελέτης πραγματοποιήθηκε κάτω από άριστες συνθήκες από τον επιβλέποντα μηχανικό κ. Παναγιώτη Καψαμπέλη. Εξίσου σημαντική υπήρξε και η παροχή πληροφοριών και κατευθύνσεων, καθώς και η σχετική αδειοδότιση και τελική επίβλεψη του όλου έργου από την 20ής Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ειδικότερα από την υπεύθυνη για όλα τα μνημεία του νησιού μας, αρχαιολόγο κ. Δήμητρα Νικολιά.
Θα ήταν όμως παράλειψή μου να μην αναφέρω και το αμέριστο ενδιαφέρον και συμπαράσταση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Τραγακίου κ. Γιάννη Πομόνη-Κονταρίνη. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο νέος Νόμος που αφορά στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ο λεγόμενος Καλλικράτης, αποψίλωσε όλες τις αρμοδιότητες από τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων. Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος μας, υπερβάλλοντας εαυτόν, αγωνίσθηκε σθεναρά και με προσωπικές του παρεμβάσεις, ξεπεράστηκαν ανυπέρβλητες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και προσκόμματα στην ολοκλήρωση των αδειών.
Όλους τους ανωτέρω, εκ μέρους και του εκκλησιαστικού συμβουλίου, θέλω να ευχαριστήσω θερμώς και καρδιακώς. Η Παναγία μας να τους χαρίζει κάθε καλό και να έχουν υγεία προσωπική και οικογενειακή.
Ευχαριστίες όμως οφείλω και στον επιχειρηματία, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στα όρια του χωριού μας, κ. Αντώνιο Νικολουδάκη, για την πολύτιμη βοήθειά του, υλική και ηθική, κάθε φορά που του ζητείτε καθώς και στις κυρίες της ενορίας μας για τα γλυκίσματα που μας ετοιμάζουν με πολύ χαρά και ακούραστα σε κάθε εκδήλωση που πραγματοποιούμε. 
Ευχή και προσευχή όλων των συγχωριανών αλλά και όλων των Ζακυνθινών πιστεύω ότι είναι, να βρεθούν και στο μέλλον τέτοιοι ευαίσθητοι άνθρωποι, που θα χρηματοδοτήσουν τόσο τις μελέτες, όσο και τις δαπάνες ώστε να αποκατασταθεί εξ ολοκλήρου αυτό το ιστορικό μοναστήρι, το οποίο είναι το κόσμημα και το καύχημα  για την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρο το νησί μας.
Ευχηθείτε και εσείς Σεβασμιώτατοι, σύντομα να προχωρήσουν και άλλα έργα εδώ και πάλι όλοι μαζί να έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε ανάλογες ευχάριστες στιγμές. Με το καλό της Παναγίας μας. Καλή Παναγιά.

"Γλυκασμός", το νέο ποίημα του Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ για την Παναγία

[Ζητήσαμε χθες από τον Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ (Χαρκιολάκι), τον και ποιητή, να μας αποστείλει -κατά το... έθος πλέον- κάποιο θεομητορικό σύνθεμά του, για το πολυπεριοδικό τού Νυχθημερόν, εάν υπήρχε!... Εκείνος, ευγενώς φερόμενος, δεν άργησε να ιστορήσει στίχους οφειλετικούς προς την Παρθένα την Κυρά, τους οποίους αμέσως και αποκλειστικώς μας απέστειλε, εμείς δε πολύ ευχαρίστως και ταχέως δημοσιεύουμε, οφείλοντας χάριτες στον ποιήσαντα Αρχιερέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου!]


ΓΛΥΚΑΣΜΟΣ

Κατεβάζω μὲ ἀκόρεστη λαχτάρα
ἐπάλληλες εἰκόνες Σου ἀπὸ τὸ διαδίκτυο.
Καὶ ἄλλη! Καὶ ἄλλη! Κι ἀκόμα μιά!
Ζαλίζομαι!
Μεθῶ μέθην νηφάλιον!
Εἰδὴ φωτὸς ὑπερτέρα
σὲ βάθος λευκὸ ἀθωνικὸ χιονοφεγγόφωτο,
καὶ σὲ γαλάζιο αἰγαιοπελαγίτικο.
Θεομητορικὴ εὐπρέπεια περίσεμνος
σὲ ξέφωτα πυκνῶν δασῶν
τῆς ἑλληνοπρεποῦς Μακεδονίας.
Μητέρων ὡραιότης περίδοξος
σὲ πέτρες ἀκρότομες θεσσαλικῶν ὀρέων.
Παρθενικὴ μοσχοβολιὰ
τριῶν ἀστέρων ὑπερλάμπρων
καθάριου αὐγουστιάτικου οὐρανοῦ.
Στίλβουσα χρυσοκονδυλιὰ
πολύπτυχης θεοβραβεύτου ἀρετῆς,
ἐν κροσσωτοῖς ἔργων ἡλιοσταλάκτων
κι ἐλπιδοχλώρων ἀπειράριθμων θαυμάτων.
Πόνος ἐγκαυστικὰ τυπωμένος
σὲ μάτια πάμφλογης ἀγάπης
διμάρτυρης ἐξωκκλησιᾶς τῆς Κρήτης.
Σιωπὴ ἱερᾶς καὶ παναιδήμονος καταστολῆς
μεταστασίμου, τῆς βροντῆς ἐκκωφαντικότερη.
Παραμυθία μ’ ἄρωμα φρέσκιας μαντζουράνας,
σγουροῦ βασιλικοῦ καὶ ἀμπερόριζας.
Γλυκασμὸς μέλιτος γλυκίων
γιὰ φαρμακωμένες ψυχὲς πιστευόντων,
ἐν μέσῳ πικροῦ κλύδωνος
κρίσεως κραταιᾶς, ἀνθρωποκτόνου. 

[Πειραιεύς, 9-8-2014]

Εψάλη σήμερα η αναμνηστική Ακολουθία για τη Σεισμοπυρκαγιά του 1953
Κατά την συνήθεια που επικρατεί στην εκκλησιαστική ζωή του νησιού μας την τελευταία 35ετία, εψάλη σήμερα στους ναούς της Ζακύνθου αναμνηστική ειδική Ακολουθία για τους Σεισμούς, που συντάραξαν το νησί μας τον Αύγουστο του 1953, αφανίζοντας την πόλη μας από προσώπου γης. 

Στο Μπανάτο, η Ανάμνηση τελέστηκε στον ναό της Παναγούλας, όπου έγινε σήμερα η Ευχαριστιακή Σύναξη, με τη συμμετοχή ικανού εκκλησιάσματος. Αφού ο Εφημέριος εξήγησε και διεκτραγώδησε τα της αποφράδος επετείου, μόλις άρχισε η Δέηση, ακούγονταν πένθιμες κωδωνοκρουσίες, προκαλώντας ρίγος σε όλους! Ήταν η στιγμή κατά την οποίαν ο καθένας καλείτο να μνησθεί των προσφιλών προσώπων που χάθηκαν ή και της ίδιας της Ζακύνθου, η οποία τότε απώλεσε το σημαντικότερο ίσως κομμάτι του ιδιάζοντος πολιτισμού της, δυστυχώς ανεπανόρθωτα... 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περί των Σεισμών Ακολουθία εποιήθη από τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, κατά τα πρώτα έτη της αρχιερατείας εν Ζακύνθω Χρυσοστόμου Β΄ του Συνετού, συμπεριελήφθη στον ογκώδη Τόμο Ζακύνθου Εορτοδρόμιον (έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, 1998), περιεβλήθη μάλιστα την έγκριση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.