e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Γνωριμία με τον π. Δημήτριο Κοσκινά, τον περί Αγίου Σπυρίδωνος ομιλητή στο Δ4 "Αληθώς" (30.11.2014, 7 μ.μ.)

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς γεννήθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα  της Κέρκυρας, το 1958. Αποφοίτησε από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών. Τυγχάνει πτυχιούχος του Τμήματος Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διάκονος χειροτονήθηκε υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών Πολυκάρπου το 1981 στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Κερκύρας. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το έτος 1984 στον Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος υπό του τότε τοποτηρητού της Μητροπόλεως Κερκύρας κ. Τίτου, Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.
Την 8η Μαΐου 1984 χειροθετήθηκε πνευματικός υπό του ανωτέρω Σεβ. Μητροπολίτου κ. Τίτου. Την 12η Δεκεμβρίου 1993 έλαβε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου υπό του Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κυρού Τιμοθέου.
Επί τριάντα (30) συναπτά έτη εργάζεται στην οικονομική υπηρεσία της  Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.
Υπηρέτησε ως Εφημέριος στην ενορία Αγ. Θεοδώρων Περιθείας (1984), στην Ενορία Αγίων Τριών Μαρτύρων Ανεμομύλου, Προϊστάμενος του Ιστορικού Ι. Ν. των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου από το 1996 έως τον Ιανουάριο του 2003, τον οποίο -κατόπιν εντολής του μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας Τιμοθέου- αναστήλωσε εκ βάθρων. 
Από τον Ιανουάριο του 2003 έως σήμερα είναι  Εφημέριος των ιερών Ναών Αγίου Ελευθερίου και Υ. Θ. Μανδρακιωτίσσης πόλεως, όπου είναι υπεύθυνος και του Συσσιτίου Απόρων «Ο Επιούσιος Άρτος».
Από το 1989 έως το 1990 αναστήλωσε εκ βάθρων τον καταστραφέντα από πυρκαγιά Ι. Ν. Υ. Θ. Λαμποβιτίσσης Άφρας. Από το 1993 έως το 1996, παράλληλα με τα εφημεριακά καθήκοντά του στην Ενορία Τριών Μαρτύρων, ανέλαβε να οργανώσει την νεοσύστατη ενορία στο προάστιο Αλυκών της Περιοχής Ποταμού οικοδομώντας εκ θεμελίων τον περικαλλή Ι. Ν. Αγίου Νικολάου στον χώρο του μικρού παρεκκλησίου του Αγ. Νικολάου.
Από το έτος 2002 έως το 2006 δίδαξε ως θεολόγος στα Ι.Ε.Κ. (Νοσηλευτική Σχολή Κερκύρας).
Είναι παραγωγός εβδομαδιαίων ραδιοφωνικών εκπομπών στον Ραδιοφωνικό σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας «Ο Άγιος Σπυρίδων», από της ιδρύσεώς του μέχρι και σήμερα. Τακτικά καλείται ως ομιλητής και από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια στις εκκλησιαστικές εκπομπές τους. Αρθρογραφεί σε διάφορα εκκλησιαστικά περιοδικά, στην εφημερίδα της μητροπόλεως «Κερκυραϊκή Αλήθεια» και αλλού.
Έχει μετάσχει σε αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνοδεύοντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο.  

Απλοϊκοί αγράμματοι ψαράδες οι διάδοχοι του Χριστού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 30ής Νοεμβρίου 2014
(Ιω. α’, 35-52)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Απλοϊκούς αγράμματους ψαράδες και κοινούς ανθρώπους κάλεσε ο Ιησούς ως διαδόχους και συνεχιστές Του στο έργο της σωτηρίας. Αυτό δείχνει ότι δεν υπολόγιζε την κοινωνική θέση και τον πλούτο, αλλά μόνο την ανωτερότητα και καθαρότητα της ανθρώπινης ψυχής.
Η περικοπή αναφέρεται πρώτα στον Ιωάννη, ο οποίος αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Ιησού τον Αμνό του Θεού, που θα σώσει τον κόσμο από την προαιώνια παρακοή και αποστασία. Ο Ιωάννης φέρνει μαζί του -στο ενδιαίτημα του Ιησού- τον Ανδρέα και τον Σίμωνα, που ήταν αδέλφια. Ο Ανδρέας πιστεύει πρώτος στον μεσσιανικό ρόλο του Ιησού Χριστού και στην σωτήρια αποστολή Του. Ο Ιησούς προσφωνεί τον Σίμωνα: «Πέτρο», επειδή τον θεωρεί ως την πέτρα, πάνω στην οποία θα θεμελιωθεί η εκκλησία.
Η περικοπή αναφέρεται επίσης στον Φίλιππο και Ναθαναήλ, οι οποίοι επίσης ακολουθούν τον Ιησού. Ο Ναθαναήλ, υποκινημένος από τον Φίλιππο, θαυμάζει την Σοφία του Θεανθρώπου, ο Οποίος τον προετοιμάζει για μεγαλύτερα σημεία και θαύματα ανέκφραστα και ακατανόητα από τον αφώτιστο κοινό ανθρώπινο νου. Οι ουρανοί θα ανοίξουν και οι αγγελικές δυνάμεις θα δοξάζουν τον Θεό.
Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας –αδελφός του Σίμωνα Πέτρου–, που η Εκκλησία μας τιμά σήμερα, είναι μια μεγάλη μορφή της Πίστεως. Δίδαξε με θέρμη τις θείες αλήθειες, μη φοβούμενος τους ισχυρούς και ασεβείς της γης. Και δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό, αλλά προστέθηκε στην ατέλειωτη αλυσίδα των Μαρτύρων της Πίστεως, δεχόμενος μαρτυρικό σταυρικό θάνατο σε σχήμα χι. Και μάλιστα θεώρησε ως υπέρτατη τιμή να θανατωθεί με τον τρόπο που θανατώθηκε ο διδάσκαλός του. Ζήτησε μάλιστα από τους δημίους του να σταυρωθεί με την κεφαλή προς τα κάτω ως δείγμα έσχατης ταπείνωσης και αυταπάρνησης.
Ατέλειωτες ήταν οι στρατιές των Μαρτύρων, που ακολούθησαν το παράδειγμα αυτό. Η Εκκλησία, από τα πρώτα χρόνια της ήδη, έχει βαφτεί στο αίμα των αθώων πιστών, που ομολόγησαν ηρωικά και αταλάντευτα την πίστη τους ενώπιον των δημίων, των ισχυρών και των ασεβών. Αυτοί αποτελούν παράδειγμα αγωνιστικότητας για όλους τους ανθρώπους και δείχνουν ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, όταν η πίστη μας είναι σταθερή και θερμή. Γένοιτο!

Ποιος είναι ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος (Κουφαλάκης)

Επιμέλεια: Νυχθημερόν 


Ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος (κατά κόσμον Ευάγγελος) Κουφαλάκης -Εψηφισμένος ήδη βοηθός Επίσκοπος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό τον τίτλο "Μηδείας"- γεννήθηκε στη Ρόδο, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Συνέχισε τις σπουδές του στην Εκκλησιαστική Σχολή της Πάτμου και το 1993 εκάρη Μοναχός, λαμβάνοντας το όνομα Απόστολος. Τον ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1996 Πρεσβύτερος, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ρόδου Απόστολο. 

Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2002 μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για μεταπτυχιακές σπουδές, στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Βοστώνης, απ’ όπου μάλιστα απέκτησε το 2004 Δίπλωμα Μάστερ. 

Στην διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του υπηρέτησε στις γύρω κοινότητες του Ευαγγελισμού στο Μπρόκτον, Αγίου Γεωργίου Σάουθμπριτζ και Αγίων Αναργύρων Μάλμπορο. Από το 2004 διετέλεσε προϊστάμενος του Καθεδρικού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και παράλληλα διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην Αστόρια. Στα τέλη του 2011 ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου, θέση την οποία κατείχε μέχρι σήμερα, οπότε εξελέγη εν Φαναρίω Επίσκοπος!

Μεγαλύτερη θρησκευτική ανεκτικότητα, ζήτησε ο Πάπας

Πηγή: ΑΘΗΝΑΪΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 




Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μια έκκληση να υπάρξει μεγαλύτερη θρησκευτική ανεκτικότητα στη Μέση Ανατολή, λίγες ώρες μετά την έναρξη της τριήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στις προσπάθειες συμφιλίωσης της καθολικής και της ορθόδοξης εκκλησίας. 

«Είναι κεφαλαιώδες όλοι οι πολίτες -μουσουλμάνοι, εβραίοι και χριστιανοί- τόσο στο πνεύμα και το γράμμα όσο και στην εφαρμογή του νόμου να απολαύουν τα ίδια δικαιώματα και να τηρούν τις ίδιες υποχρεώσεις», είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο ποντίφικας ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης κράτους που επισκέφθηκε το νέο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα, ένα αμφιλεγόμενο οικοδόμημα, το οποίο έχει επικριθεί με σφοδρότητα εξαιτίας της κατασπατάλησης ενός τεράστιου ποσού για την ανέγερσή του. Υπολογίζεται ότι κόστισε $615 εκατ. και έχει 1.000 δωμάτια, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Στον Υπουργό Παιδείας ο Μητροπολίτης Δωδώνης υπέρ της Κατεύθυνσης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του τοπικού ΤΕΙ

Γόνιμη συνάντηση είχε σήμερα, στις 4 το απόγευμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο, τον οποίον επισκέφτηκε ο Ιεράρχης, για να υπερασπισθεί, εκ μέρους της ζακυνθινής κοινωνίας, το εν Ζακύνθω Παράρτημα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και μάλιστα την Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος. Σημειωτέον ότι απόφοιτοι της εν λόγω κατεύθυνσης έχουν ακόμη σε εκκρεμότητα τα επαγγελματικά δικαιώματά τους, ενώ οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό δυσχεραίνει το έργο του Ιδρύματος. 

Ο κ. Υπουργός υποσχέθηκε ότι α) άμεσα θα εξισωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της εν λόγω κατεύθυνσης με εκείνα των αποφοίτων του ανάλογου ΤΕΙ της Αθήνας και β) στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του Υπουργείου, κατά τον ερχόμενο Ιανουάριο 2015, θα αποσταλούν δύο Καθηγητές στο ΤΕΙ, για τις ανάγκες της Κατεύθυνσης Πολιτισμικής Κληρονομιάς

Τέλος, ο Υπουργός εξέφρασε την επιθυμία του να βρεθεί σύντομα στη Ζάκυνθο, ο δε Μητροπολίτης Δωδώνης απάντησε ότι είναι πάντα καλοδεχούμενος!

Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό τον τίτλο "Μηδείας", ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Κουφαλάκης

 Σήμερα, 28η Νοεμβρίου 2014, στο Φανάρι  
Η χειροτονία του θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου ε.έ. στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης
Φωτορεπορτάζ: Δημήτρης Πανάγος
















Επαφές του Μητροπολίτου Δωδώνης για τον Θρησκευτικό Τουρισμό


Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου συνάντηση εργασίας με τον ιδιοκτήτη και εκπροσώπους του Ελληνικού Τουριστικού Οργανισμού «MANESSIS TRAVEL Α.Ε.».

            Στη συνάντηση μετείχαν εκ μέρους του Συνοδικού Γραφείου ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος Πρόεδρος, ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας, και ο κ. Βασίλειος Τζέρπος, Μέλος αυτού, ενώ εκ μέρους του «MANESSIS TRAVEL Α.Ε.» o ιδιοκτήτης και Πρόεδρός του κ. Ανδρέας Μάνεσης με συνεργάτες του.

            Στα πλαίσια της ωρίαιας αυτής συνάντησης ο κ. Ανδρέας Μάνεσης ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο για την εν γένει δραστηριότητα του Τουριστικού Οργανισμού «MANESSIS TRAVEL Α.Ε.» και ειδικότερα για τα προγράμματα θρησκευτικού και προσκυνηματικού ενδιαφέροντος, ζητώντας ταυτόχρονα στενότερη συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο για το επερχόμενο έτος 2015.

            Από την πλευρά του ο Σεβ. Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Ανδρέα Μάνεση για την εν γένει δραστηριότητα του Συνοδικού Γραφείου, και πιο ειδικά για τις πλέον πρόσφατες, αλλά και τις προγραμματιζόμενες για το άμεσο μέλλον δράσεις του, ευχαρίστησε δε τον κ. Μάνεση για τη διάθεσή του να συνεργαστεί στα πλαίσια αυτά με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

NBC NEWS για την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία: Pope Francis Visits Turkey Where Few Christians Live [video]



Κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο στο Βασίλειο των Νήσων Tonga | Puleʻanga Fakatuʻi ʻo Tonga

Μπροστάρης ο ακάματος και αεικίνητος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος! 

Ο Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος μπροστά στον Αγγλικανικό Ναό του Τονγκανού ιερέα π. Tui.


 Έχοντας ήδη κηρύξει Χριστό στα Νησιά Fiji, φθάνει τώρα στο Βασίλειο Tonga και ατενίζει τις προοπτικές για Ορθοδοξία κι εδώ! 



 Αρχιερατική Λειτουργία για τα Εισόδια της Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου 2014, σε ναό των Μεθοδιστών, ώσπου να οικοδομηθεί ορθόδοξος ναός!

 Ο Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος με μέλη της βασιλικής Οικογένειας των Tonga.

 Πίσω από την αμμουδιά και πριν από τα δέντρα κείται το οικόπεδο, όπου θα οικοδομηθεί ο πρώτος ορθόδοξος ναός στο Βασίλειο! Θα είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο!!!

Ο Μητροπολίτης με τους συνεργάτες του υπογράφουν το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του οικοπέδου για την οικοδόμηση του Ορθόδοξου Ναού!