e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Το θαύμα της πίστεως συμβαίνει σε όλους μας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Ι΄ Ματθαίου 9ης Αυγούστου 2015
(Ματθ. ιζ’ 14-23)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Ανίσχυρος παντελώς είναι ο άνθρωπος απέναντι στην προσβολή των πονηρών πνευμάτων. Για τις σωματικές και ψυχικές ασθένειες ίσως κάτι να μπορεί να κάνει με φάρμακα και γιατρούς. Για τις δυνάμεις του σκότους και του διαβόλου όμως, δυστυχώς, δεν ωφελούν αυτά. Ο πατέρας του δαιμονισμένου παιδιού της παραβολής, με σπαραγμό ψυχής, έβλεπε το μαρτύριο του παιδιού του χωρίς να μπορεί να κάμει τίποτα για να το βοηθήσει. Τελευταίο και ύστατο καταφύγιο ο Σωτήρας Ιησούς, για τον οποίον τόσα και τόσα έχουν ακουσθεί.

Προσφεύγει, λοιπόν, σ’ αυτόν και γονατιστός τον ικετεύει να βοηθήσει το παιδί του. Πολλές φορές κι εμείς μόνο στην στεναχώρια και στη θλίψη μας γονατίζουμε μπροστά στον Θεό. Στις ευτυχισμένες στιγμές μας τον ξεχνάμε και αδιαφορούμε. Έστω και τότε όμως ο Θεός, ως φιλεύσπλαχνος Πατέρας, μας ακούει και θεωρεί θετικό και αυτό το λίγο που μπορούμε να κάνουμε.

Το ίδιο έκανε και για τον δυστυχή πατέρα, ο οποίος φρόντιζε βέβαια για τις καθημερινές ανάγκες του παιδιού του, όπως όλοι οι γονείς όλων των αιώνων, όμως φαίνεται ότι δεν μεριμνούσε για τις ψυχικές ανάγκες του. Δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει και με τους σημερινούς γονείς, που δεν φροντίζουν οι περισσότεροι για την πνευματική υγεία και την εν Χριστώ μόρφωση και ηθική διάπλαση των παιδιών τους. Αυτό όμως, πολλές φορές, έχει ολέθριες συνέπειες για το ίδιο το παιδί.

Τα χριστιανικώς αδιαπαιδαγώγητα παιδιά κυριεύονται από τον δαίμονα των αμαρτωλών παθών και τις αδυναμίες. Έτσι, σωματικά και ψυχικά υποδουλώνονται στον πονηρό, χάνουν τον θείο προορισμό τους και ενίοτε καταλήγουν σε κατάσταση χειρότερη από εκείνην του νέου τής σημερινής ευαγγελικής περικοπής.

Ο Χριστός θεράπευσε τον νέο αυτόν και παράλληλα κατακεραύνωσε τους διεστραμμένους και άπιστους Γραμματείς και Φαρισαίους. Διότι απίστησαν και η μοχθηρή ψυχή τους τούς εμπόδισε να αποδεχτούν τον Ιησού και την σωτηρία που Αυτός έφερε. Ούτε οι πολλαπλές ευεργεσίες του Θεού σ’ αυτούς τους πτόησαν. Γι’ αυτήν τους, λοιπόν, την στάση θα αναλάβει πλέον ρόλο και λόγο η θεία Δικαιοσύνη.

Όμως, ο πατέρας του νέου δεν ήταν τελείως χαλασμένος και χαμένος. Είχε κάποια αδύναμη πίστη χαλαρή και αδιαφώτιστη. Δεν την καλλιεργούσε ποτέ, ούτε την ζέσταινε. Και ο Ιησούς αυτό θέλησε να το διορθώσει κι έκανε τον άνθρωπο αυτόν να συναισθανθεί την αμαρτωλότητά του και να πιστεύσει. Το ίδιο θαύμα της πίστεως θα συμβεί σε όλους μας, αρκεί να το θελήσουμε και τότε η σωτηρία μας θα είναι σίγουρη. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: