e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Στιγμές από την ποιμαντική επίσκεψη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στο Harare της Zimbabwe [video + φωτογραφίες]


Το απόγευμα της 7ης Οκτωβρίου 2015, μετά την άφιξή του ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαράρε (προερχόμενος από το Γιοχάνσμπουργκ, όπου ομίλησε στο Παναφρικανικό Κοινοβούλιο), μετέβη στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Θείας Μεταμορφώσεως και του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, όπου τον υποδέχτηκαν οι Έλληνες της πόλης, υπό τον οικείο Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ και εψάλη Δοξολογία. Τον συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος και ο Πατριαρχικός Έξαρχος στην Κύπρο π. Αθηνόδωρος Παπαευριπιάδης. 

Σήμερα το πρωί (8.10.2015), τελέστηκε Πατριαρχική Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου παρά τη οικία της Αρχοντίσσης των Εκκλησιών κ. Αριάδνης Ψύλλου, τιμώντας την κοίμηση της Οσίας Ευτέρπης, συλλειτουργούντων των ανωτέρω Αρχιερέων και των Ιερέων π. Γεωργίου και π. Αθηνοδώρου. 


Αύριο θα τελεσθεί επίσης Πατριαρχική Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Ελληνικού Σχολείου επί τη επετείω της εκλογής του στον Πατριαρχικό Θρόνο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. 


Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, γνώστης των κοινωνικών προβλημάτων της Αφρικανικής Ηπείρου, από τις ασταμάτητες ποιμαντικές του περιοδείες στις 54 χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, τόνισε ότι η κοινωνική προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προς το πονεμένο άνθρωπο και τα άπορα και ορφανά παιδιά της Αφρικής, πέραν από την ποιμαντική ευθύνη του Πατριαρχείου για την Ορθόδοξη κατήχηση, αποτελεί προτεραιότητα καθημερινής διακονίας. Υπογράμμισε ότι το μήνυμα του στα Μέλη του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου και στους αρχηγούς κρατών της Αφρικής είναι να συνεργασθούν όλοι, για να καταφέρουν κοινωνική δικαιοσύνη για την εξάλειψη της μάστιγας της φτώχειας και της προσφοράς ίσων ευκαιριών στα παιδιά της Αφρικής για το αγαθό της υγείας, της διατροφής και της εκπαίδευσης, αναφερόμενος στη τραγωδία που ζούμε χιλιάδες παιδιά να πεθαίνουν καθημερινά από την έλλειψη πόσιμου νερού και ιατρικής περιθάλψεως.
Μετά τη σύσκεψη εργασίας με τον οικείο Μητροπολίτη και τους συνεργάτες του για τα θέματα της Ιεραποστολής, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επισκέφθηκε τον Πρέσβη της Ελλάδος κ. Λεωνίδα Κοντοβουνήσιο όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει την Ηγεσία της Παροικίας μας και να ενημερωθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά κι ο Μακαριώτατος να τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την ενίσχυση της υπόθεσης της ειρήνης και της ασφάλειας στην Αφρική και παγκόσμια.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Κοτζιά για την οργάνωση ειδικού συνεδρίου την επόμενη εβδομάδα με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή», με τη συμμετοχή Πολιτικών, Θρησκευτικών Αρχηγών και Ακαδημαϊκών για να προτείνουν βήματα για τον τερματισμό τοπικών συρράξεων και για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Μέση Ανατολή και την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών και την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος των εκτοπισμένων και των ανεξέλεγκτων αριθμών προσφύγων από τις περιοχές αυτές λόγω της εντάσεως των πολεμικών συρράξεων στην περιοχή.

Ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Κοντοβουνήσιος, προσφωνώντας τον κ. Θεόδωρο τόνισε ότι «είναι γνωστό σε όλους το μεγάλο εκκλησιαστικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και Ιεραποστολικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, δίνοντας ανάγλυφο τον χαρακτήρα της Ορθοδοξίας στην Αφρική, ιδίως επί πατριαρχείας σας. Όπως είναι επίσης περίφημες σε όλο τον κόσμο οι καίριες προσωπικές παρεμβάσεις σας για θέματα που απασχολούν τους χριστιανούς και όχι μόνο, αλλά και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα, όπως το φαινόμενο της τρομοκρατίας».
Τον θείο λόγον κήρυξε ο θεολόγος και μέλος της τοπικής ιεραποστολικής επιτροπής και δραστήριο μέλος της Παροικίας κ. Παναγιώτης Ψύλλος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μεγαλείο της Θεολογίας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά για το σωτηριώδες έργο του Ιησού Χριστού για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αναφέρθηκε σε σύγχρονες μορφές αγίων γυναικών που πρόσφατα επισκέφθηκε στη Ρωσία ο ίδιος προσωπικά τα μέρη που έζησαν και μεγαλούργησαν πνευματικά, στην αγία Ματρώνα την τυφλή και στην αγία Ξένη στην Αγία Πετρούπολη που διακονούσε ως νεωκόρος σε ένα απόμερο κοιμητήριο:


«Μια τέτοια άγια ταπεινή μορφή αναδείχθηκε η Οσία Ευτέρπη, όπου με τη προσευχή και την ταπείνωση και τον πνευματικό της αγώνα να βιώνει καθημερινά τις θείες εντολές ακολουθώντας την οδόν του Κυρίου, η καρδιά της χαριτώθηκε και έγινε ζων κατοικητήριο της παρουσίας της αγάπης του Θεού μέσα από την αγάπη της για τον κάθε άνθρωπο και την αγωνία της να μη απωλέσει ουδείς την ελπίδα του Παραδείσου. Τέτοιες μορφές χρειάζονται και στην εποχή μας για να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες κοινωνικές αδικίες που οδηγούν σε συγκρούσεις με τραγικές συνέπειες για όλους μας. Η ειρήνη κτίζεται με την ευαισθησία μας να προστατεύουμε με κάθε τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν καταπατούνται από ανθρώπους που απομακρύνονται από το δρόμο του Θεού».


Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έκανε επίσης δέηση για τον τερματισμό των τοπικών συγκρούσεων και για το πρόβλημα της ανομβρίας στη Ζιμπάμπουε, τονίζοντας ότι το καλύτερο δώρο όλων μας για την ενδεκάτη επέτειο της εκλογής του στον Αλεξανδρινό Θρόνο του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή (9 Οκτωβρίου 2004) είναι όλοι μας να ενώσουμε τις προσευχές μας μαζί του για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου και της ευημερίας των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: