e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Άγνωστοι θανάτωσαν περί τα 100 νεοφυτευμένα λιόφυτα της Μονής Προδρόμου Ζακύνθου


Σημεία του κακού μας του καιρού: Όπως μας πληροφορεί ο Ηγούμενος της Μονής Προδρόμου στη Λαγκάδα Ζακύνθου π. Γαβριήλ, άγνωστοι βάνδαλοι παραβίασαν χθες το βράδυ την περίφραξη ενός νεοφυτευμένου ελαιοστασίου της Μονής, στα νταμάρια που βρίσκονται στην άνοδο προς το περιώνυμο Μοναστήρι -το οποίο μάλιστα επιμελήθηκε με αγάπη και φροντίδα ο νέος σέμπρος της Μονής- κι έκοψαν (ή, σωστότερα: θανάτωσαν) με ψαλίδα όλα τα λιόφυτα, δηλαδή περί τα εκατό δέντρα... 

Ο Ηγούμενος και οι περί αυτόν, όντως τεθλιμμένοι και απορούντες για τη βαναυσότητα, κατήγγειλαν το αποτρόπαιο γεγονός στο Αστυνομικό Τμήμα Κατασταρίου για τα περαιτέρω!... 

Τα σχόλια δικά σας, φίλοι αναγνώστες... 

Ο δίκαιος και πανάγαθος Θεός βραβεύει κάθε άνθρωπο αγαθό και εργάτη του καλού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Β΄ Νηστειών 8ης Μαρτίου 2015
(Μαρκ. β' 1-12)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Υπέφερε ψυχικά και σωματικά ο παραλυτικός της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Οι αμαρτίες και η ασθένεια -που πολλές φορές είναι η συνέπειά τους- κατέβαλαν το σώμα και την ψυχή του. Είχε, ασφαλώς, ακούσει για τον Ιησού και την διδασκαλία Του, αλλά αδυνατούσε -καθηλωμένος καθώς ήταν- να τον συναντήσει και να δει τα θαυμαστά έργα Του. Δεν ήταν όμως μόνον η σωματική αναπηρία του, που τον κρατούσε μακριά από τον Ιησού, ήταν και η συναίσθηση της αναξιότητάς του. Η πίστη του όμως ήταν τόσο δυνατή, που κατανίκησε τις δυσκολίες και τους δισταγμούς και αποφάσισε, πάση θυσία, να συναντήσει τον Ιησού. Κι ευτυχώς βρέθηκαν τέσσερις σπλαχνικοί άνθρωποι, που προθυμοποιήθηκαν να τον βοηθήσουν.

Οι άνθρωποι αυτοί, πρόθυμοι για τα καλά έργα και για την ανυστερόβουλη διακονία του πλησίον, υπήρξαν εφευρετικοί, προκειμένου να προσεγγίσουν τον Ιησού, κρατώντας στους ώμους τους το αναπηρικό καρότσι του αρρώστου. Άνοιξαν την στέγη και τον κατέβασαν μέσα στο σπίτι, όπου δίδασκε ο Ιησούς. Ο Ιησούς συγκινημένος από την πίστη, τόσο των ανθρώπων αυτών, όσο και του ανήμπορου άνθρωπου που κουβαλούσαν, θεραπεύει άμεσα, δια του λόγου Του, τον παραλυτικό και του συγχωρεί τα αμαρτήματα. Τούτο δεν γίνεται τυχαία! Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αμαρτήματα, τα ψυχικά και σωματικά πάθη είναι υπεύθυνα για κάθε ψυχικό και σωματικό κακό. Έτσι, πρέπει να χτυπηθεί το αίτιο, για να εξουδετερωθεί το αποτέλεσμα. Οι Φαρισαίοι όμως, αμετανόητοι και σκληροί, όπως πάντα, επέκριναν το θαύμα αυτό του Ιησού, όπως και άλλες φορές έκαναν.

Όμως ο παραλυτικός -παρακινημένος από τον Ιησού- δεν δίνει σημασία στις κακόβουλες κουβέντες τους. Ο ίδιος γνωρίζει ποιος τον θεράπευσε και από πού εκπορεύεται η δύναμή του. Και αναχωρεί για το σπίτι του, παίρνοντας μαζί του τη θεία ευλογία και άφεση των αμαρτιών του, καθώς και την πλήρως αποκατεστημένη σωματική υγεία του. Μόνον οι αμαρτωλοί και οι πωρωμένοι άνθρωποι εμμένουν, και τότε και τώρα, στην κακοπιστία, την ασέβεια και τον φθόνο τους. Όμως «δόξα καί τιμή παντί τῷ ἐργαζομένῳ τό ἀγαθόν», λέει ο Απόστολος Παύλος. Ο Δίκαιος και Πανάγαθος Θεός βραβεύει, τόσο στην παρούσα, όσο και στην μέλλουσα ζωή, κάθε άνθρωπο αγαθό και εργάτη του καλού. Όπως υπήρξαν εργάτες του καλού και οι τέσσερις βοηθοί του παραλυτικού και όπως υπήρξαν όλοι οι πιστοί και άγιοι των αιώνων (ανάμεσά τους και ο σήμερα τιμώμενος μέγας πατήρ της Εκκλησίας Γρηγόριος ο Παλαμάς), τους οποίους οφείλουμε να μιμηθούμε. Γένοιτο!