e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας διορίστηκε Καθηγητής της Πατριαρχικής Σχολής της Αγίας Σιών


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΝΙΤΙΔΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων, συνελθοῦσα τήν Πέμπτην, 21ην Αὐγούστου / 3ην Σεπτεμβρίου 2015, ὑπό τήν Προεδρίαν τῆς Α.Θ.Μ. τοῦ Πατρός ἡμῶν καί Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, 
[...] 
Διώρισε τόν ρασοφόρον δόκιμον μοναχόν Καθηγητήν Φιλολογίας καί Θεολογίας κον Δημήτριον Λυκούδην ὡς Σχολάρχην τῆς ἐν Σιών Πατριαρχικῆς Ἱερατικῆς Σχολῆς τοῦ Πατριαρχείου. 

Διώρισε τόν Μητροπολίτην Ζάμπιας τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας κ. Ἰωακείμ ὡς Καθηγητήν εἰς τήν Πατριαρχικήν Ἱερατικήν Σχολήν τῆς Ἁγίας Σιών.
[...]
Διώρισε τόν πρῲην Σχολάρχην π. Νικόλαον Ζέρβην ὡς Καθηγητήν τῆς ἐν Σιών Πατριαρχικῆς Σχολῆς.

Όχι μόνο κλητοί, αλλά και εκλεκτοί

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΙΔ’ Ματθαίου 6ης Σεπτεμβρίου 2015
(Ματθ. κβ’ 2-14)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Μεγάλη και λαμπρή η τελετή των γάμων που ετοίμασε ο βασιλιάς της παραβολής για τον υιό του. Τίποτε δεν αμελήθηκε, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πλουσιότερη η γιορτή. Ευτυχισμένοι, λοιπόν, όσοι θα ελάμβαναν μέρος σε αυτήν. Όμως οι προσκεκλημένοι, όχι μόνο δεν εκτίμησαν την τιμή που τους έγινε, αντίθετα την αρνήθηκαν και την περιφρόνησαν. Έδειξαν προσβλητική αδιαφορία και αμέλεια απαράδεκτη. Το μόνο που τους απασχολούσε ήταν οι επικερδείς οικονομικές και εμπορικές υποθέσεις τους. Κάποιοι εξ αυτών, περισσότερο μοχθηροί από τους άλλους, κακοποίησαν και σκότωσαν τους απεσταλμένους του βασιλιά. Τότε, μαθαίνοντάς το ο δίκαιος αυτός βασιλιάς οργίσθηκε κι έστειλε στρατεύματα να κατακαύσει την αμαρτωλή πόλη και να τιμωρήσει σκληρά τους ενόχους. Ύστερα απ’ όλα αυτά έστειλε ξανά άλλους δούλους, για να καλέσουν καινούργιο κόσμο απ’ όποιο σημείο και τοποθεσία ήταν δυνατόν και από οποιαδήποτε κοινωνική τάξη.

Όταν το πλήθος συγκεντρώθηκε, ο βασιλιάς παρατήρησε ότι κάποιος από τους προσκεκλημένους δεν φορούσε το επίσημο και ευπρεπές ένδυμα, το οποίο του εδόθη, αλλά προτίμησε το σκισμένο και ρυπαρό δικό του. Εξοργισμένος ο οικοδεσπότης από την περιφρόνηση αυτή προς το πρόσωπό του, τον θεώρησε ανάξιο και, όχι μόνο τον πέταξε έξω από το τραπέζι του γάμου, αλλά διέταξε να τον ρίξουν σιδηροδέσμιο σε φυλακή.

Πολλές οι σημασίες και οι βαθύτατοι συμβολισμοί που περιέχονται, αγαπητοί μου, σε αυτήν την παραβολή. Ο βασιλιάς είναι ο πανάγαθος και δημιουργός Θεός. Το βασιλικό τραπέζι για τους γάμους τού υιού Του είναι η Βασιλεία των Ουρανών. Ο υιός Του είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός και οι προσκεκλημένοι όλοι εμείς, που απαρτίζουμε το επί γης πλήρωμα της Εκκλησίας. Οι απεσταλμένοι είναι οι Προφήτες και οι Άγιοι, που δίδαξαν τον λόγο του Θεού και κυνηγήθηκαν, βασανίστηκαν και φονεύτηκαν φρικτά ανά τους αιώνες, από ασεβείς ανθρώπους. Ο άνθρωπος με το ρυπαρό ένδυμα είναι ο απροετοίμαστος, είτε ασεβής, είτε επιπόλαιος άνθρωπος, ο οποίος δεν εφαρμόζει τις θείες εντολές, δεν καθαρίζει την ψυχή του από την αμαρτία, αλλά περιφρονεί το θέλημα του Θεού. Είναι ο «κλητός», αλλά όχι ο «εκλεκτός»! Έχει μεν κληθεί, αλλά είναι ακατάλληλος να εισέλθει στην Ουράνια Βασιλεία. Και γι’ αυτό τον περιμένουν τα δεσμά της σκοτεινής φυλακής, δηλαδή της κόλασης, που συνεπάγεται η στέρηση της θείας χάριτος.

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, αγαπητοί μου, να είμαστε όχι μόνο κλητοί, αλλά και εκλεκτοί, κάνοντας βίωμα την διδασκαλία του Χριστού, για να κερδίσουμε την Ουράνια Βασιλεία. Γένοιτο!