e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

«Ευγνωμοσύνης Κανίσκιον», μια συλλεκτική έκδοση για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Ρέθυμνο (2-3.9.2012)


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, αρχαίος φίλος και συμφοιτητής μας, ευρισκόμενος κατά την εορτή του Αγίου Διονυσίου, πριν λίγες ημέρες, στη Ζάκυνθο, είχε την καλοσύνη να μας δωρήσει τον καρπό της φιλίστορος και φιλοπατριαρχικής καρδίας του: Έναν ευμεγέθη τόμο - αναμνηστικό λεύκωμα, με τίτλο «Ευγνωμοσύνης Κανίσκιον», που αφορά στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Ρέθυμνο, κατά την 2α και 3η Σεπτεμβρίου του 2012. Πρόκειται για πλούτο αρχειακού υλικού από το ευλογητό εκείνο διήμερο της σύγχρονης ιστορίας της Εκκλησίας που παροικεί στο Ρέθυμνο, κατά το οποίο ο Πνευματικός Ηγέτης της Ορθοδοξίας έφθασε στον ευφρόσυνο και αγιοτόκο εκείνο τόπο, ο δε οικείος Ιεράρχης, περιστοιχούμενος από Κλήρο και Λαό δέχτηκε τη χάρη Του, εκφράζοντας de profundis σεβασμό και αγάπη. 

Η παρουσίαση του ανά χείρας συλλεκτικού έργου θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου του 2016, στο «Σπίτι του Πολιτισμού», στην περίοπτη πόλη του Ρεθύμνου. Ακολούθως παραθέτουμε Εγκύκλιο Σημείωμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, το οποίο θα αναγνωσθεί επ' εκκλησίαις της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής 3ης Ιανουαρίου και της Εορτής των Θεοφανείων, 6ης Ιανουαρίου 2016 και προαναγγέλλει την εν λόγω παρουσίαση του τόμου «Ευγνωμοσύνης Κανίσκιον». Αναγιγνώσκοντάς την πληροφορούμαστε το πώς και το γιατί του Τόμου.

π. Π. Κ.

Προς
τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου 

Αγαπητά μου παιδιά της Τοπικής μας Εκκλησίας,

Ιστορικό σταθμό για την Εκκλησία την παροικούσα «εν Ρεθύμνω» αποτελεί η Επίσκεψη της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Πατρός και Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου, κατά τη 2α και 3η Σεπτεμβρίου του έτους 2012. Τρία χρόνια πέρασαν από τότε, και εμείς αισθανόμαστε ως να ήταν μόλις εχθές, που ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την γλυκύτατη Παρουσία Του μας θώπευε απαλά σαν την αύρα του Βοσπόρου. Σαν να σταμάτησε ο χρόνος από την ημέρα εκείνη που ο Πατριάρχης μας άνοιγε την πατρική αγκαλιά Του, για να μας κλείσει μέσα στην αγάπη Του και εμείς ακουμπούσαμε στην καρδιά Του, για να συντονισθούν οι παλμοί της με τους παλμούς των δικών μας καρδιακών χώρων.

Χρέος ιερό και απόδοση οφειλόμενης τιμής και ευχαριστίας, για την ευεργεσία που δεχθήκαμε με την Πατριαρχική Επίσκεψη, μας οδήγησε στην απόφαση για την έκδοση Αναμνηστικού Λευκώματος με τον τίτλο «Ευγνωμοσύνης Κανίσκιον». Το Λεύκωμα αυτό αποτελεί «λήθης αντίδοτον» για όσα εκ του σύνεγγυς ζήσαμε εκείνες τις μεγάλες ημέρες, αλλά και πληροφόρηση των νεοτέρων για τη στοργή την οποία το Σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας επιδεικνύει πατρικά προς την Τοπική μας Εκκλησία, την ιστορική και θεοτίμητη Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευγενή και χαριτωμένο Λαό μας. Ο Τόμος αυτός, «Ευγνωμοσύνης Κανίσκιον» στον Πατριάρχη της καρδιάς μας, παραδίδεται πλέον στην Ιστορία της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων και του Τόπου μας.

Με πολλή χαρά, λοιπόν, σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την επίσημη παρουσίαση του Αναμνηστικού αυτού Λευκώματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8η Ιανουαρίου 2016 και από ώρας 18:00, στον πολυχώρο εκδηλώσεων του Δήμου Ρεθύμνης, «Σπίτι του Πολιτισμού», στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου.

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως, ο Τόμος θα προσφερθεί από μέρους της Μητροπόλεώς μας σε όλους τους παρισταμένους.

Σας αναμένομε λοιπόν, για να θυμηθούμε όλοι μαζί όσα ωραία ζήσαμε εκείνο το ευλογημένο διήμερο του Σεπτεμβρίου του έτους 2012 κάτω από το ιλαρό Πατρικό βλέμμα του Πατέρα και Πατριάρχη του Γένους μας, και σας ευχόμαστε κάθε ευλογία του Επιφανέντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού στη ζωή και στα έργα σας κατά το νέο έτος της χρηστότητός Του, στο οποίο ήδη, συν Θεώ, εισήλθαμε.


Σας ασπάζομαι με εγκάρδιες ευχές και πολλή αγάπη

Ο Επίσκοπός σας
† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος