e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Η εορτή του Ιερομάρτυρα Χαραλάμπους στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου

Πρωί Τετάρτης, 10ης Φεβρουαρίου 2016 
























































Στον Ναό της Φανερωμένης, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, λειτουργήθηκε η Ενορίας μας σήμερα το πρωί, καθώς στον εν λόγω Ναό υπάρχει Καθέδρα με εκφραστική και περίπυστη Εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους. 

Με τον οικείο Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια συλλειτούργησαν οι Πρεσβύτεροι Αντώνιος Καλόφωνος (Εφημέριος Μουζακίου) και Διονύσιος Κοργιανίτης (Εφημέριος Λιθακιάς), διακονούντος του Διακόνου Ιωάννου Ρένεση

Σημειωτέον ότι ο π. Διονύσιος εκόμισε στη σεμνή εορτή του Μπανάτου τα ιερά Λείψανα του Αγίου Χαραλάμπους, που θησαυρίζονται στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιθακιάς για ευλογία των πιστών. Με συγκίνηση και ευλάβεια προσκύνησαν απαξάπαντες.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Παναγιώτης, αναφερόμενος στους μαρτυρικούς αγώνες μέχρις αίματος του τιμωμένου Αγίου και πώς αποτελεί φωτεινό σηματοδότη για κάθε αγωνιζόμενο πιστό, ιδίως του ατελέσφορου καιρού και του αδιέξοδου τόπου μας. 

Το Ψαλτήρι της εορτής τίμησαν οι Ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπύρος Σαρατσέλος, ενώ εκτάκτως παρέστη κι έψαλε ο κ. Πέτρος Παράσχης - Γραμματέας της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου.

Ειδική προσευχητική μνεία έγινε για τρεις αγαπητούς λειτουργούς του ιερού Θυσιαστηρίου: α) Χαραλάμπους Πρωτοπρεσβυτέρου Κοντονή, επί πολλές δεκαετίες Εφημερίου Μπανάτου (+1967), παππού του σημερινού Υπουργού Σταύρου Κοντονή, β) Διονυσίου Αρχιμανδρίτου Κοντονή, επί δεκαετίες Εφημερίου Στομίου Λαρίσης, γόνου του Μπανάτου (του οποίου η κηδεία έγινε εν Βανάτω, 10.2.1998) και γ) Παναγιώτου Πρωτοπρεσβυτέρου Σπουργίτη (+2015), ο οποίος πέρυσι προΐστατο της εορτής του Αγ. Χαραλάμπους, εδώ στην Ενορία μας, ενώ φέτος έχει πλέον εισέλθει στην Αιωνιότητα.

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: