e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

«Όλοι μαζί εγράψαμεν ιστορίαν». Η Καταληκτήρια Συνεδρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου [πλήρες video ΕΡΤ2]


«Όλοι μαζί εγράψαμεν ιστορίαν». Η Καταληκτήριος Συνεδρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ2 - παράλληλη συζήτηση στο στούντιο με καλεσμένους τον Καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας Δημήτρη Μόσχο, τον Καθηγητή Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας Μάριο Μπέγζο και τηλεφωνικώς τον Καθηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου Ιωάννη Κονιδάρη (25/6/2016). 


Στιγμές από την Αρχιερατική Λειτουργία των Αλβανών στη Μονή Γωνιάς (25.6.2016) [φωτολεύκωμα]

PHOTO: © JOHN MINDALAΣτιγμές από την Αρχιερατική Λειτουργία των Αλβανών στη Μονή Γωνιάς (25.6.2016) [video]


Ο Θεός δεν ζητάει αδύνατα πράγματα να εκτελέσουμε

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
26 Ιουνίου 2016
(Ματθ. ι΄ 32-33, 37-38, ιθ΄ 27-30)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Δύσκολος, ακανθώδης και δυσβάσταχτος είναι ο δρόμος προς την θέωση! Είναι γεμάτος συκοφαντίες, αδικίες, διώξεις, μαρτύρια, φυλακίσεις, θάνατο. Όλα αυτά ο Κύριος τα προανήγγειλε, αλλά συγχρόνως τόνισε και την μέγιστη ανταμοιβή που θα λάβουν όσοι προτιμήσουν τον δύσκολο αυτό δρόμο, όσοι εισέρχονται δια της “στενής πύλης”. Ο άνθρωπος που με θάρρος, χωρίς ντροπή, θα ομολογήσει τον Χριστό, θα δεχτεί ανάλογη αντιμετώπιση από τον ίδιο τον Θεό. Αν όμως ντραπεί για την πίστη του, τότε κι ο Θεός θα ντραπεί γι’ αυτόν.

Επίσης, ενώ φαινομενικά ζητεί ο Κύριος Ιησούς την εγκατάλειψη των οικείων μας προσώπων για χάρη Του, στην ουσία με τα λόγια του αυτά διδάσκει τον ουσιαστικότερο και βαθύτερο σεβασμό για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Δεν ζητάει την περιφρόνηση και αστοργία προς τους δικούς μας, αντιθέτως η βαθιά αγάπη και πίστη στο Θεό συνεπάγεται μεγαλύτερη αγάπη στους γονείς, τους αδελφούς, τους συγγενείς και τους συνανθρώπους μας γενικότερα.

Κι αν ακόμη μας ζητάει κάποιες μικρές θυσίες, αυτές δεν είναι τίποτα μπροστά στην δόξα, που θα απολαύσουμε στη Βασιλεία των Ουρανών. Διότι τα αγαθά του Ουρανού “οφθαλμός ουκ είδε και ους ουκ ήκουσε και επί καρδίαν ουκ ανέβη”. Κανένα ανθρώπινο μάτι ή αυτί ή καρδιά δεν αντιλήφθηκε ποτέ τα μεγαλεία της δόξας του Θεού, τα οποία δίδονται μόνο στους πιστούς.

Ο Θεός δεν ζητάει αδύνατα πράγματα να εκτελέσουμε. Γνωρίζει την ιδιαιτερότητα και τα ανθρώπινα όρια του καθενός μας. Δεν βραβεύει την ποσότητα, αλλά την ποιότητα. Δεν τον νοιάζει τόσο το τέλειο αποτέλεσμα, όσο η ειλικρινής και ακάματα ανθρώπινη προσπάθεια, χαρακτηριστικό εξάλλου όλων των Αγίων και Δικαίων της Εκκλησίας.

Πολλοί ισχυροί και πονηροί θα διώξουν τους Δικαίους και τους ευσεβείς με κάθε τρόπο. Άνθρωποι αμετανόητοι θα τους συκοφαντήσουν και θα τους δολοφονήσουν μετά από φρικτά βασανιστήρια. Ας μη δειλιάσουν, ας μη σιωπήσουν, διότι το στεφάνι της δόξας, που θα λάβουν, θα είναι ανεκτίμητης αξίας.

Σήμερα οι διωγμοί και οι διώκτες άλλαξαν μορφή. Χρησιμοποιούν ως όπλο την ειρωνεία και την συκοφαντία, για να πτοήσουν τους πιστούς. Τους λοιδορούν ως στενοκέφαλους, κουτούς και καθυστερημένους. Ας μην δειλιάσουμε ενώπιον όλων αυτών, αλλά ας μιμηθούμε τη ζωή και το γενναίο παράδειγμα Πάντων των Αγίων της Εκκλησίας μας, κάνοντάς τους αιώνια πρότυπα της ζωής μας. Γένοιτο!

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

ρικ news | Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016 17:30

Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας θα δικαιώσουν την πραγματοποίησή της, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου. Τόνισε πως πρόκειται για Σύνοδο που θα επιβιώσει μέσα στην ιστορία, με ορθές αποφάσεις που έλαβε. 

Η Σύνοδος, ύστερα από διαβουλεύσεις έξι ημερών, ενέκρινε έξι θεολογικά κείμενα, με ομοφωνία. Σήμερα, εγκρίθηκε το πιο ακανθώδες, που αφορά τη σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο. Ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις, η επίμαχη αναφορά που έχει υιοθετηθεί ως χαρακτηρισμός (ουσιαστικά αφορά τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία) είναι η ιστορική ύπαρξη ετερόδοξων εκκλησιών ή ομολογιών. 


Τα υπόλοιπα θέματα είναι: Η αποστολή της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο, η ορθόδοξη διασπορά, το αυτόνομο και ο τρόπος ανακήρυξής του, η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της σήμερα και ο γάμος και κωλύματα που σχετίζονται με αυτόν. 


Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας δήλωσε: 


«Με τη χάρη του Θεού, προ ολίγου τελειώσαμε όλα τα θέματα που παρουσιάστηκαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Υπεγράφησαν τα κείμενα και εδιαβάσθη προ ολίγου και το μήνυμα που θα στείλει αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Σίγουρα το έργο δεν ήτο εύκολο. Το ότι έλειπαν και τέσσερις Εκκλησίες μας δυσκόλευε, αλλά το αντιπαρήλθαμε, γιατί η όλη Εκκλησία εκφράζεται με τις σωστές αποφάσεις των Εκκλησιών, όσες και εάν είναι. Και μια Σύνοδος δεν ονομάζεται Οικουμενική ή Μεγάλη Σύνοδος από τους πολλούς επισκόπους που έχει, αλλά εκφράζεται ως μεγάλη από τις αποφάσεις τις σωστές που παίρνει η Σύνοδος αυτή. Άρα, δεν είναι η ποσότητα που έχει σχέση, εάν είναι μεγάλη ή μικρή σύνοδος, αλλά από την ορθότητα των αποφάσεων που λαμβάνει εκάστη Σύνοδος, χαρακτηρίζεται μεγάλη ή μικρή. Και θέλω να πιστεύω ότι τη Σύνοδό μας αυτήν ήδη τη χαρακτηρίζομεν Μεγάλη και θα παραμείνει Μεγάλη μέσα στην ιστορία, γιατί θέλω να πιστεύω πως οι αποφάσεις που πήραμε είναι σωστές. Τα μηνύματα που θα δώσουμε διά των μέσων ενημέρωσης, που είναι πλουραλιστικά, θα σταλούν παντού. Παγκοσμίως. Όχι μόνον στους ορθοδόξους, αλλά και στις άλλες χριστιανικές ομολογίες και εκκλησίες, αλλα ακόμη και στις άλλες θρησκείες, είτε λέγονται μουσουλμάνοι ή βραχμάνοι ή βουδιστές. Τα μηνύματα της Συνόδου αυτής θα πάνε σε όλο τον κόσμο». 


Ερώτηση: Και βρέθηκε κι η χρυσή τομή για το τελευταίο θέμα για τις σχέσεις με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο, για το ποια θα είναι η ονομασία που θα αποδίδεται; 

Μακαριώτατος: Όντως, το τελευταίο θέμα μάς πήρε μιάμισυ μέρα για να το εγκρίνουμε. Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες, αλλά ο λόγος και ο αντίλογος έφερε τη χρυσή τομή και, συν Θεώ, ετελειώσαμε προ ολίγου, στην κανονική λήξη της Συνόδου, γι' αυτό και αξιοποιήσαμε μετά ακόμη μιάμισυ ώρα για τα υπόλοιπα και έτσι τώρα είμαστε εις θέσιν, το απόγευμα να κάνουμε τη λήξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 

Ερώτηση: Ανανεώσατε το ραντεβού σας για κάποια άλλη Μεγάλη και Αγία Σύνοδο ή είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αναμένουμε κάτι τέτοιο; 

Μακαριώτατος: Πιστεύω ότι οσάκις υπάρξουν θέματα που πρέπει να απασχολήσουν μια Μεγάλη Σύνοδο, με το θάρρος που έχουμε πάρει, δεν νομίζω ότι θα δυσκολευθούμε και να κάνουμε άλλα 55 χρόνια, για να φθάσουμε σε Μεγάλη Σύνοδο. Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που απασχολούν τον λαό μας και πρέπει πολύ σύντομα, συν Θεώ, να ξαναγίνει Μεγάλη Σύνοδος, ούτως ώστε όσα θέματα δεν προλάβαμε να εξετάσουμε, να τα εξετάσει η Μεγάλη Σύνοδος, την οποίαν βέβαια και πάλι θα την ορίσει η Σύναξις των Προκαθημένων, γιατί οσάκις υπάρχει κάτι που απασχολεί την όλη Εκκλησία, πάντοτε, εν Συνόδω, λαμβάνονται οι αποφάσεις. Δεν αποφασίζει ένας. Αλλά αποφασίζουν οι εκπρόσωποι των τοπικών Εκκλησιών, που εκπροσωπούνται κυρίως από τους Προκαθημένους και δυο συμβούλους που πάντοτε τους συνοδεύουν.  

Ερώτηση: Το αποτέλεσμα ουσιαστικά θεωρείται απόλυτα επιτυχές και δικαιώνει τις προσπάθειες για πραγματοποίηση αυτής της Συνόδου; 

Μακαριώτατος: Ναι, πιστεύω ότι οι αποφάσεις μας θα δικαιώσουν τη σύγκληση αυτής της Συνόδου και θα δικαιωθούν και από τον λαό μας που θα δεχθεί τα μηνύματα, καθώς επίσης, είμαι σίγουρος, ακόμη και από τις θετικές απόψεις των Εκκλησιών που δεν έχουν έρθει. Διότι οι λόγοι που τους έκαναν να μην έρθουν είναι επουσιώδεις. Και θέλω να πιστεύω ότι και αυτοί θα δεχθούν τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 

Πηγή: Στέλλα Μιχαήλ, Κρήτη/Αποστολή ΡΙΚ

Εικόνες από την Καταληκτήρια Συνεδρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου | Closing session of the Holy and Great Council

Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης - Κολυμπάρι Χανίων, 26 Ιουνίου 2016 

A few more photographs from today, the closing session of the Holy and Great Council here in Kolymvari, Crete. At the same time that the UK has voted to separate itself from Europe with Brexit, the Orthodox Churches, after more than a thousand years without having this meeting, have chosen to join together ecumenically and work more closely. 
Sean Hawkey, photographer
 Η πανηγυρική Καταληκτήρια Συνεδρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου [live εκπομπή ΕΡΤ2 - φωτογραφίες]


[Η απευθείας μετάδοση ολοκληρώθηκε. Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες από τη μετάδοση.]


Το ετήσιο Μνημόσυνο Γερασίμου του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας και η χειροτονία εις Διάκονον του πνευματικού τέκνου του Γερασίμου Μοναχού

Πηγή: inKefalonia.gr | φωτογραφίες: Μαρία Κουρκουμέλη | βίντεο: Γιάννα Κουλουμπή


Μεγάλη μέρα η σημερινή για την τοπική εκκλησία του νησιού μας, καθώς τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Μακαρστού μας Μητροπολίτη Γερασίμου Φωκά, καθώς και η χειροτονία του Γερασίμου (κατά κόσμον Αποστόλη Χαραλαμπάτου). Σε κλίμα συγκίνησης το ετήσιο μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτη Γερασίμου Φωκά και η χειροτονία του Γερασίμου. Από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών και ιερέων κατέκλυσαν την μεγάλη εκκλησία του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά, όπου πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο, παρουσία 4 Μητροπολιτών, για τους 12 μήνες που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας Μητροπολίτης κυρός Γεράσιμος. Παρών φυσικά ήταν και ο αδελφός του Γερασίμου Φωκά, κος Αθανάσιος Φωκάς με την σύζυγό του. 

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης τελέσθηκε και η εις Διάκονον χειροτονία του Γερασίμου απο τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημήτριο, ο οποίος κατάγεται από χωριό των Βλαχάτων και υπήρξε πνευματικό παιδί του κ. Γερασίμου Φωκά εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα σε συγκινητικό και πανηγυρικό κλίμα το πλήθος φώναζε: ΑΞΙΟΣ! Μια μεγάλη στιγμή για τον ίδιο και την οικογένεια που ήταν εκεί, δίπλα του για να τον στηρίξει και να το ευχηθεί, αλλά και για όλους εμάς που τον γνωρίζουμε και του ευχόμαστε ολόψυχα να είναι πάντα Άξιος. Συμβουλευτικές και πολύτιμες, αλλά και με περίσσια αγάπη ήταν οι πατρικές συμβουλές του Σεβασμιωτάτου κ. Δημητρίου προς τον νεοχειροτονημένο, να μην περιπέσει κυρίως στους πειρασμούς της υπερηφάνειας αλλά και σε άλλους πειρασμούς. 

Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος, η Αστυνομική διεύθυνση Κεφαλονιάς και πλήθος Δημοτικών και τοπικών συμβούλων.