e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Η Χαναναία επέμεινε με ταπεινότητα, ευσέβεια και βαθιά πίστη

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής ΙΖ΄ Ματθαίου 
 29 Ιανουαρίου 2017
(Ματθ. ιε΄ 21-28)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Μεγάλη ιδέα είχαν οι Ισραηλίτες -επί αιώνες- για τον εαυτό τους. Πίστευαν -εν πολλοίς δικαίως- ότι ήταν ο περιούσιος λαός του Θεού, οι εκλεκτοί της γης και φαντάζονταν τον Μεσσία ως ελευθερωτή από τον ζυγό της μακραίωνης δουλείας τους. Επομένως δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο Μεσσίας θα ερχόταν στη γη με σκοπό τη σωτηρία όλου του ανθρώπινου γένους και όχι αυτών μόνο. Απόδειξη της θείας αποστολής του Ιησού, που θα αγκάλιαζε όλο το ανθρώπινο γένος ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, πολιτισμού ή γλώσσας, ήταν και η θαυματουργική θεραπεία, που αφηγείται εδώ ο ιερός Ευαγγελιστής.

Η αλλόφυλη και ειδωλολάτρισσα Χαναναία, από τα μέρη της Τύρου και Σιδώνος της Αρχαίας Φοινίκης, δέχτηκε τους καρπούς της θείας Χάριτος. Και αξιώθηκε της πιο μεγάλης Δωρεάς. Η κόρη της βασανιζόταν πολλά χρόνια φριχτά από δαιμονική ψυχική νόσο. Και για μια μητέρα -όπως ο καθένας μπορεί να φανταστεί- το μαρτύριο του παιδιού της αποτελεί και φρικτή δική της δοκιμασία.

Αρχικά ο Ιησούς προσποιήθηκε τον σκληρό και τον ψυχρό στις εναγώνιες παρακλήσεις της. Της φέρθηκε περιφρονητικά, τονίζοντας το εθνοφυλετικό και θρησκευτικό χάσμα που χώριζε τους λαούς τους. Όμως βαθιά ο Ιησούς πονούσε για το μαρτύριο της γυναίκας αυτής. Η στάση πάντως αυτή του Σωτήρα δεν πτόησε τη γυναίκα. Δεν την έκανε ούτε να απαντήσει με θυμό και αναίδεια, μήτε να παραιτηθεί και να αποχωρήσει. Αντίθετα, επέμεινε με ταπεινότητα, με ευσέβεια και με βαθιά πίστη.

Πώς θα μπορούσε ο Κύριος να αντισταθεί στην ευσέβεια και στον σπαραγμό της καρδιάς της; Ικανοποίησε το αίτημά της και το μέγα θαύμα της πλήρους θεραπείας της κόρης της συντελέστηκε!

Αυτό δείχνει ότι ο Θεός ποτέ δεν κωφεύει στις παρακλήσεις μας. Όμως, θα τις ικανοποιήσει, αν και όποτε κρίνει ο ίδιος σκόπιμο και (κυρίως) επωφελές για εμάς. Γι’ αυτό απαραίτητες είναι πάντοτε η υπομονή και η προσευχή. Το έλεός Του επεκτείνεται σε ευσεβείς και ασεβείς, σε χριστιανούς και αλλόθρησκους, χωρίς διακρίσεις. Η αγάπη και η πρόνοιά Του είναι ανεξερεύνητες.

Μέγιστο παράδειγμα αποτελεί η ευσεβής Χαναναία επίσης για όλες τις χριστιανές μητέρες. Τους προσφέρει μεγάλο μάθημα υπομονής, πίστης, ταπεινότητας, αγάπης, αυτοθυσίας και συνέσεως. Η σωστή χριστιανή μητέρα χρειάζεται να βρίσκεται μακριά τόσο από τη νοσηρή και βλαβερή αγάπη προς τα παιδιά της, όσο και από την πλήρη αδιαφορία και αστοργία. Πρέπει να τα ανατρέφει εν Χριστώ για να οικοδομηθεί έτσι μια σωστή χριστιανική και αγαπητική κοινωνία. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: