e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Ανέκαθεν η Εκκλησία του Χριστού πολεμιέται, ανθίσταται και θριαμβεύει

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής Α΄ Νηστειών 
 5 Μαρτίου 2017
(Ιωαν. α΄ 44-52)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Γνώριζε πολύ καλά ο Φίλιππος την καλοπιστία και την αγαθή βούληση του φίλου του Ναθαναήλ. Γνώριζε τον εσωτερικό του πόθο για την αλήθεια και την λύτρωση. Ήξερε ότι εναγωνίως έψαχνε τον αληθινό Μεσσία, όπως και πλήθος άλλων ανθρώπων της εποχής. Γι’ αυτό δεν επεκτάθηκε σε πολλές λεπτομέρειες αναφορικά με τον Χριστό παρ’ ότι ο ίδιος γνώριζε πάρα πολλά γι’ Αυτόν. Αρκέστηκε να του πει το περίφημο: «Έρχου και ίδε».

Ο πλέον αδιάψευστος μάρτυρας της αλήθειας και της πραγματικότητας είναι η προσωπική μας αντίληψη ενός γεγονότος. Οτιδήποτε μας πει κάποιος άλλος, όσο φιλαλήθης και αξιόπιστος και αν είναι, δεν είναι ισοδύναμο με την δική μας εμπειρία και γνώση.

Ο Ναθαναήλ δέχτηκε με χαρά και προθυμία εξ ιδίας αντιλήψεως τον σπόρο του θείου λόγου, ο οποίος βλάστησε στο εύφορο έδαφος της αγαθής ψυχής του. Δεν ζήτησε αναλύσεις φιλοσοφικές και ορθολογικά επιχειρήματα ή ατέρμονες συζητήσεις, για να πειστεί και να πιστέψει στο Χριστό. Αντίθετα, μόλις τον είδε η καρδιά του γέμισε φως και χαρά. Ενστερνίστηκε υψίστης σημασίας σωτηριώδεις αλήθειες, που του ικανοποίησαν την ψυχή. Γέμισε αγγελικές αρετές, όπως αγάπη, πραότητα, ταπείνωση, αυταπάρνηση, επιείκεια και υπομονή.

Ο Κύριος προγνώριζε την εξέλιξη του Ναθαναήλ. Γνώριζε από πολύ πριν τα κατάβαθα της καρδιάς του. Και αυτά τα έβλεπε όχι μόνο με τα μάτια του γήινου σώματός Του, αλλά κυρίως με την Πανσοφία Του. Και διαβεβαιώνει τον Ναθαναήλ, ο οποίος έμεινε έκθαμβος από την παγγνωσία και το άφθαρτο θείο μεγαλείο, ότι θα δει στο μέλλον πολύ περισσότερα και θαυμασιότερα πράγματα.

Πράγματι, ο Ναθαναήλ θα έβλεπε τον Κύριο να εκδιώκει τα δαιμόνια, να θεραπεύει ανιάτους, να ανασταίνει νεκρούς, να περπατά πάνω στην άγρια και φουρτουνιασμένη θάλασσα, να πολλαπλασιάζει τους άρτους και πλήθος άλλα. Ο ίδιος ο ιερός Ευαγγελιστής έκθαμβος ομολογεί ότι αν περιγράφονταν όλα αυτά με λεπτομέρειες ο κόσμος δεν θα χωρούσε τα γραφόμενα βιβλία.

Από τότε η Εκκλησία του Χριστού πάντοτε πολεμιέται, ανθίσταται και θριαμβεύει! Οι αιρετικοί και οι διώκτες χάθηκαν στην αχλή των αιώνων, καθώς και οι δήθεν κοσμικοί σοφοί. Όλοι αυτοί νικήθηκαν και παντοτινά θα νικιούνται. Μόνος θριαμβευτής ο Κύριος μας, όπως μαρτυρεί και η σημερινή αναστήλωση των ιερών εικόνων. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να δεχτούμε το σωτηριώδες μήνυμά Του! Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: