e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φθάνει σήμερα στην Ισλανδία


Δελτίο πληροφορήσεως εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας 

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο Α', θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ισλανδία από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017, ως επίσημος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου.

Εν όψει της επισήμου επισκέψεως, το απόγευμα της Τρίτης, 10 Οκτωβρίου 2017, αφίχθησαν από την Στοκόλμη στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Παν. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Ι. Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο Noρβηγίας, για να επιληφθούν των τελευταίων λεπτομερειών της Πατριαρχικής Επισκέψεως.

Τους δύο κληρικούς υπεδέχθη στο αεροδρόμιο Κeflavik της Ισλανδίας ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία κ. Rafn Alexander Sigurdsson, ο οποίος τους παρέθεσε δείπνο με την σύζυγό του και ακολούθως τους μετέφερε στη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή της Ισλανδίας, όπου τους υπεδέχθη ο Αιδ. κ. Patrick Breen, εκ μέρους του Επισκόπου David Bartimej Tencer.

Την επομένη, Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος και ο π. Λουκάτος επισκέφθηκαν το ναό Hallgrímskirkja, όπου την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία. Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τους κ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson, Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στην Ισλανδία, Εinar Karl Haraldsson, μέλος της Συμβουλίου της Λουθηρανικής Επισκοπής της Ισλανδίας, Αιδ. Þorvaldur Vídisson, Γραμματέα της Λουθηρανικής Επισκοπής της Ισλανδίας, Ιrma Sjöfn Oscarsdóttir, εκπρόσωπο του ναού Ηallgrímskirkja, και Αιδ. Πρεσβύτερο Timur Ζοlotusky, εφημέριο της Ρωσικής ενορίας του Aγίου Νικολάου στο Ρέικιαβικ, όπου συνεζητήθησαν τα της Πατριαρχικής Χοροστασίας και της Θείας Λειτουργίας. 

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον π. Λουκάτο και τους κ.κ. Sigurdsson και Ηaraldsson, επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ναό της πόλης (dómkirkjan í Reykjavík), τη Ρωσική ενορία του Αγίου Νικολάου και εν συνεχεία γευμάτισαν στην Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή της Ισλανδίας, προσκεκλημένοι του Αιδ. κ. Patrick Breen.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Μητροπολίτης Σουηδίας, συνοδευόμενος από τον π. Λουκάτο και τον κ. Sigurdsson, μετέβησαν στο ναό Digranes, στην πόλη Kopavogur, όπου παρακολούθησαν την έναρξη των εργασιών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, με κύριο θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, στο οποίο συμμετείχαν 40 εκπρόσωποι από διάφορες χώρες του κόσμου. Το εν λόγω συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Λουθηρανική Εκκλησία της Ισλανδίας και το Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου. 

Στην έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Περιβάλλοντος της Ισλανδίας Εντιμ. κ. Björt Ólafsdóttir και ο Δήμαρχος της περιοχής του Κópavogur Εντιμ. κ. Ármann Kristinn Ólafsson και μίλησαν διεξοδικά για τις πρωτοβουλίες της Χριστιανικής Κοινότητος υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος η επικεφαλής της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας κ. Agnes M. Siguordardottir, ο κ. Peter Prove και ο Αιδ. κ. Henrik Grape, εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους ομιλητές στην Πατριαρχική Επίσκεψη και το διεθνές κύρος του “Πράσινου” Πατριάρχου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017, συνοδευόμενος από τον Ιερολ. Διάκονο Δρ. Ιωάννη Χρυσαυγή και τους κ.κ. Χρήστο Αναστασιάδη και Πέτρο Bazgarlo. Στην επίσημη υποδοχή θα είναι παρόντες ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, στην επαρχία του οποίου υπάγεται η Ισλανδία, η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία Εξοχ. κ. Μαρία Διαμάντη, εξέχουσες προσωπικότητες της Ισλανδικής κοινωνίας, καθώς και τοπικοί εκκλησιαστικοί και πολιτειακοί παράγοντες.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας δήλωσε ότι, με βαθύτατη συγκίνηση και χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στην Ισλανδία τον Πνευματικό Ηγέτη των 300 εκατομμυρίων Χριστιανών Ορθοδόξων ανά την οικουμένη. Η Πατριαρχική Επίσκεψη είναι υψίστης ιστορικής σημασίας, μιάς και είναι η πρώτη φορά που ο Παναγιώτατος επισκέπτεται τη χώρα αυτή του Βορρά ως Οικουμενικός Πατριάρχης. Tο ευχάριστο αυτό γεγονός αντιπροσωπεύει μια καθοριστική στιγμή  στη πνευματική ζωή της τοπικής Εκκλησίας, μιάς ιστορικής και ιεραποστολικής επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και για τον υπέροχο λαό της Ισλανδίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι μια ηγετική και εμπνευσμένη φωνή αναφορικά με τα σημαντικά παγκόσμια ζητήματα της εποχής μας, όπως η ειρήνη, ο διάλογος και η προστασία του περιβάλλοντος.

ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚ ΦΑΝΑΡΙΟΥ 

Ἡ ἀναχώρησις τοῦ Πατριάρχου εἰς Ἰσλανδίαν 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, κατόπιν ἐπισήμου προσκλήσεως τοῦ Ἐξοχ. κ. Olafur Ragnar Grimsson, πρῴην Προέδρου τῆς Ἰσλανδίας, καί τῶν πολιτικῶν καί ἐκκλησιαστικῶν ἀρχῶν τῆς Χώρας, ἀνεχώρησε τήν μεσημβρίαν τῆς Πέμπτης, 12ης τ.μ., εἰς Ρέικιαβικ, προκειμένου ἵνα ὁμιλήσῃ κατά τάς ἐργασίας τοῦ ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Ἐξοχότητος διοργανουμένου Διεθνοῦς Οἰκολογικοῦ Συνεδρίου τοῦ Ἀρκτικοῦ Κύκλου (Arctic Circle). 

Κατά τήν ἐπίσκεψίν Του εἰς Ἰσλανδίαν ὁ Παναγιώτατος θά συναντηθῇ μετά τοῦ Προέδρου αὐτῆς Ἐξοχ. κ. Guðni Th. Jóhannesson καί τοῦ Πρωθυπουργοῦ Ἐξοχ. κ. Bjarni Benediktsson, ἐνῷ θά ἐπευλογήσῃ ἐκ τοῦ σύνεγγυς τό ὑπό τήν Ἱ. Μητρόπολιν Σουηδίας καί πάσης Σκανδιναυΐας διαβιοῦν ἐν τῇ Χώρᾳ ὀρθόδοξον ποίμνιον αὐτῆς. 

Τήν Πατριαρχικήν Συνοδείαν ἀποτελοῦν, πλήν τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας καί πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα καί τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἀλεξάνδρου Λουκάτου, Ἱ. Προϊσταμένου τῆς Κοινότητος Ὄσλο, ὁ Ἱερολογ. Ἀρχιδιάκονος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἰωάννης Χρυσαυγῆς, Καθηγητής, καί οἱ Ἐντιμ. κ.κ. Πέτρος Μπαζγκάρλο, ἐκ τῶν Γραμματέων τῶν Πατριαρχείων, καί Χρῆστος Ἀναστασιάδης, ἐξ Ἀθηνῶν. 


Ὁ Παναγιώτατος θά ἐπιστρέψῃ, σύν Θεῷ, εἰς τήν Πόλιν περί τό μεσονύκτιον τῆς Κυριακῆς, 15ης ἰδίου. Ἐπίτροπος Αὐτοῦ ὡρίσθη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: