e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Μνημονεύοντας τις Ψυχές των Κεκοιμημένων εν Βανάτω της Ζακύνθου


Εσπέρας Ψυχοπαράσκευου, 17 Φεβρουαρίου 2017, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Μετά την ανάγνωση του ιερού καταλόγου των Κεκοιμημένων της Ενορίας εκ των απ' αρχής και μέχρι των εσχάτων, ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε δι' ολίγων προς τους εκκλησιαζόμενους περί της σημασίας των Μνημοσύνων: α) ως αναψύξεως (δροσιάς) των ψυχών των προσφιλών μας και β) ως παιδαγωγίας των ζώντων εν όψει και της δικής τους -στο μέλλον- εξόδου από τη ζωή. Στο τέλος μοιράστηκαν στα σπερνά (κόλλυβα), ενώ όλοι αλληλοεύχονταν: "Αιωνία η μνήμη τους" και "την ευχή τους να έχουμε"
[Φωτορεπορτάζ: π. Νικόδημος Κεφαλληνός]


Στα ονομαστήριά του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος χειροθέτησε για πρώτη φορά "Διακόνισσες της Ιεραποστολής"
Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου ε.έ, εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, ημέρα κατά την οποία ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ άγει τα σεπτά του ονομαστήρια, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, εντός του Ιεραποστολικού Κέντρου στο Κουλουέζι, πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, με την συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Κινσάσα κ. Νικηφόρου, Μπουρούντι και Ρουάντα κ. Ιννοκέντιου και του οικείου ποιμενάρχου Σεβ. Κατάνγκας κ. Μελετίου και του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως. Στην Θεία Λειτουργία έψαλαν τα μέλη της χορωδίας της Μητροπόλεως.

Κατά την Θεία Λειτουργία, η Α.Θ.Μ. τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του επί σειρά ετών Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκα π. Ιωάννου.

Στις ανωτέρω Ιερές Ακολουθίες παρευρέθησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κινσάσα κ. Γεράσιμος Ντούνης, η Κυβερνήτης της Επαρχίας Κατάνγκα, ο Υπουργός Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, η Γενική Εισαγγελέας της Επαρχίας, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι Δογμάτων.

Ο Μακ. Πατριάρχης, εμφανώς συγκινημένος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στον φερώνυμο Άγιο Μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο, τονίζοντας την ομολογία του μαρτυρίου του ενώπιον των διωκτών της πίστεως και την αγάπη του προς τον Ιησού Χριστό. Ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Μελέτιο και όλους όσους συνέβαλαν όλες αυτές της ημέρες της ιεραποστολικής περιοδείας του στην άρτια διοργάνωσή της καθώς και για τις εγκάρδιες ευχές τους για την σημερινή ονομαστική εορτή.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου, τέλεσε τις χειροθεσίες, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίων Αποστόλων Κολουέζι π. Βαρνάβα Γρηγοριάτου σε Αρχιμανδρίτη του Πατριαρχικού Θρόνου και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκα π. Θεοφίλου σε Πρωτοπρεσβύτερο του Πατριαρχικού Θρόνου. 

Επίσης, χειροθέτησε την Κατηχήτρια γερόντισσα Θεανώ, από τα πρώτα στελέχη της Ιεραποστολής στο Κολουέζι, σε «Διακόνισσα της Ιεραποστολής» της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκα και ανέγνωσε την ευχή εις εισερχομένους «εις διακονίαν εκκλησιαστικήν» σε τρεις Μοναχές και δύο Κατηχήτριες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, κυρίως στα Μυστήρια της Βαπτίσεως ενηλίκων και του Γάμου, καθώς και στον Κατηχητικό τομέα της Τοπικής Εκκλησίας. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ιεραποστολής στην Αφρική που πραγματοποιούνται ανάλογες χειροθεσίες.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκαν πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμήν του εορτάζοντος Πατριάρχου, κατά τις οποίες πλήθος Ορθοδόξων Χριστιανών προσέφεραν ενώπιον του Μακαριωτάτου δώρα για να τον τιμήσουν, ενώ η φιλαρμονική της Μητροπόλεως Κατάνγκα παιάνισε τον ελληνικό και τον κονγκολέζικο Εθνικό Ύμνο.

Με το πέρας της τελετής, παρετέθη υπό του Πατριάρχου γεύμα αγάπης, στο οποίο παρακάθισαν άπαντες οι παρευρισκόμενοι και «μηδείς εξήλθε πεινών». Ένα ιεραποστολικό ταξίδι τελείωσε, μια αχτίδα φωτός και ελπίδας ανέτειλε στον Αφρικανικό ουρανό. Ταπεινοί διάκονοι Ιησού Χριστού, μεταφέροντας το μήνυμά Του στα πέρατα της αχανούς ηπείρου του μέλλοντος. Ο Κύριος ελεεί, ο Κύριος συντηρεί, ο Κύριος αυξάνει. Αυτό κήρυξε πάνω στην γη, την πορεία προς τα έθνη.

ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΦΩΤΟΘΗΚΗ Επίσκοπος Ευκαρπίας εξελέγη ο εκ Πατρών Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ζαχαρής

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Παρασκευήν, 17ην Φεβρουαρίου 2017, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων. 

Κατ' αὐτήν, προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κύριος Ἱερόθεος Ζαχαρῆς, Ἡγούμενος τῆς ἐν Ἀστορίᾳ Νέας Ὑόρκης Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ὁσίας Εἰρήνης Χρυσοβαλάντου, ἐξελέγη παμψηφεί Ἐπίσκοπος ὑπό τόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Εὐκαρπίας
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου