e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

"Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός" στο Malawi
Φως ανέσπερο σε κάθε γωνιά της γης. Φως σε παράξενα σκοτάδια, σε τόπους και τρόπους ανοικείους, μα τόσο ζωντανούς. Με τη χάρη του Αναστάντος Κυρίου μας, στην Ιεραποστολική μας Μητρόπολη Ζάμπιας και Μαλάουι είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μοναδικές στιγμές πρωτοχριστιανικού ενθουσιασμού.
Το Σάββατο 12 Μαΐου, εγκαινιάσθηκε ο Ιερός Ναός των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στη Nkhuwala, ενώ ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης, χειροτόνησε τον Διάκονο Λουκά Nazombe εις Πρεσβύτερο και τον κατηχητή Παΐσιο Tsihikoti εις Διάκονο.
Την Κυριακή 14 Μαΐου, μετά το πέρας της Αρχιερατικής Λειτουργίας στον Ι. Ναό του Αγίου Νεκταρίου Μπλαντάιρ, η Ελληνική Κοινότητα είχε την ευκαιρία να ακούσει τις πατρικές νουθεσίες του Επισκόπου, καθώς και τις εισηγήσεις του π. Σπυρίδωνος Τσιμούρη, από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, με θέμα «Church as vivid community», και της αδελφής Θεοκτίστης Emsley με θέμα «The paradigm of monastic life». Στο τέλος της συνάντησης, ο Σεβ. ευχαρίστησε θερμά τον Εφημέριο της Κοινότητας και Αρχιερατικό Επίτροπο Μαλάουι π. Ερμόλαο Ιατρού και την Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Αμφιτρίτη Μπογδάνου, για την οργάνωση και φιλοξενία της οποίας επιμελήθηκαν.
Την Δευτέρα 15 Μαΐου, ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε τις Ενορίες της ευρύτερης περιοχής του Μπλαντάιρ, για να παρακολουθήσει από κοντά την πρόοδο των εργασιών των ιεραποστολικών κλιμακίων.
Την Τρίτη 16 Μαΐου, υλοποιήθηκε η ευχή και προτροπή του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρου Β´, με την ιστορική πρώτη Σύναξη Ορθοδόξων κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Ζάμπιας και Μαλάουι, η οποία είχε γενικό θέμα: «H AΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ» . Η Σύναξη διεξήχθη στην Αγγλική γλώσσα με παράλληλη διερμηνεία στην τοπική διάλεκτο Chichewa.
O Σεβ. κ. Ιωάννης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, μετέφερε τις ευχές του Μακ. Πατριάρχου Αλεξάνδρειας κ.κ. Θεόδωρου. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Πρωτοπρεσβυτέρου Σπυρίδωνος Τσιμούρη, με θέμα «The Joy and the failure of Mission» και της αδελφής Θεοκτίστης Emsley, με θέμα «The unity of the Church». Εν συνεχεία οι Ιερείς από την Ζάμπια και το Μαλάουι παρουσίασαν συνοπτικά τις ιεραποστολικές δράσεις τους. Της συνάξεως είχε προηγηθεί Θ. Λειτουργία και η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Σεραφείμ, με τη συμμετοχή πλειάδος ιερέων από την Ελλάδα, την Ζάμπια και το Μαλάουι, ενώ έψαλε πολυμελής χορός των πρεσβυτερών από το Ιεραποστολικό κλιμάκιο της χώρας. Την επομένη ο Επίσκοπος είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να δώσει κατευθύνσεις στην ομάδα των άμεσων στελεχών της ιεραποστολικής προσπάθειας.
Την Πέμπτη 18 Μαΐου, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ι. Ναού της Αγ. Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, στην περιοχή Milepa Chiranzulu. Οι ενορίτες με αλαλαγμούς και εκδηλώσεις χαράς υποδέχθηκαν τον Μητροπολίτη κ. Ιωάννη και τη συνοδεία του και συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην τελετή των εγκαινίων και τη Θεία Λειτουργία. Μετά την ευχαριστιακή τράπεζα η χαρά όλων ολοκληρώθηκε σε καρδιακό κοινό γεύμα.
Με την περιεκτική αυτή αναφορά, αγαπητοί αδελφοί, επιθυμούμε να σας καταστήσουμε κοινωνούς της αγιοπνευματικής αποκάλυψης, πως η Ιεραποστολή δεν είναι ένα απλό ποιμαντικό χρέος της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αλλά ταυτίζεται με την ίδια την αποστολή Της. Μια αποστολή Ευαγγελισμού της Αναστάσιμης εν Κυρίω χαράς. «Δεύτε πάντα τα έθνη, γνώτε του φρικτού μυστηρίου την δύναμιν».