e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Μήνυμα Πάσχα 2018 του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ [κείμενο + video]

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄
ΧΑΡΙΤΙ και ΕΛΕΕΙ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


Προς
Το Τίμιο Πρεσβυτέριο, τις Μοναστικές Αδελφότητες
και τον Ευσεβέστατο Λαό της εν Ζακύνθω Εκκλησίας

Αγαπητοί συνεορταστές, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΛΗΘΩΣ!
Με ύμνους και τη λαμπριάτικη λαμπάδα στο χέρι υποδεχόμαστε την Ανάσταση του Κυρίου Ιησού, η οποία είναι το πιο λαμπρό και θαυμαστό υπερφυσικό γεγονός, το οποίο ξεπέρασε τα όρια τόπου και χρόνου κι έγινε άξονας της ιστορίας του κόσμου!
Το τι σημαίνει για εμάς η Ανάσταση, όλοι το γνωρίζουμε. Είναι το αποκορύφωμα του απολυτρωτικού έργου του Χριστού, η απόδειξη της θεότητάς Του, η ολοκλήρωση της Αγάπης Του προς τον άνθρωπο, η διακήρυξη κι επιβεβαίωση της αθανασίας της ψυχής μας. Είναι ακόμη το ανέσπερο φως, που φωτίζει κι εξευγενίζει καρδιές, αγιάζει ψυχές, ανασταίνει νεκρούς από την αμαρτία. Είναι κήρυγμα χαράς, που γλυκαίνει τον ανθρώπινο πόνο, φάρμακο που θεραπεύει πληγές, δύναμη που αναστηλώνει συνειδήσεις. Είναι πηγή σοφίας, ελπίδας και αγάπης καθώς και η βεβαίωση της πίστεώς μας!
Κι αν όλοι οι Χριστιανοί γιορτάζουν Πάσχα Κυρίου με ψυχική ευφορία, εμείς, οι ορθόδοξοι Έλληνες, το πανηγυρίζουμε και με αισθήματα ευγνωμοσύνης, διότι η Ανάσταση έγινε το στήριγμα και η ελπίδα των πατέρων μας, όταν αυτοί βρίσκονταν κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Αυτή τους έδινε την δύναμη και την υπομονή να στέκονται όρθιοι. Αυτή τους θέρμαινε τα στήθη και γιγάντωνε τη θέλησή τους για ελευθερία. Έτσι, όταν ήρθε η ώρα του ξεσηκωμού, με πίστη στην Ανάσταση ξεχύθηκαν σαν λιοντάρια, πολέμησαν και δημιούργησαν το θαύμα του 1821, φέρνοντας την ανάσταση και απελευθέρωση του Γένους.
Δυστυχώς, τώρα τελευταία παρατηρείται κάποια χαλάρωση του θρησκευτικού συναισθήματος και θρησκευτική αδιαφορία, η οποία οδηγεί σε υποτονισμό όλων των εορτών της ευσεβείας μας, όπως και του Πάσχα… Δεν είναι ώρα να αναφερθούμε στους λόγους που την προκαλούν. Οφείλω όμως να επισημάνω το γεγονός και να Σας καλέσω σε διαρκή επαγρύπνηση.
Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, «Αναστάσεως ημέραν», διότι «αύτη η ημέρα, ήν εποίησεν ο Κύριος, αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή»! Ας την γιορτάσουμε με την ευλαβική συμμετοχή, όχι μονάχα στην τελετή της Αναστάσεως, αλλά κυρίως στη Θεία Ευχαριστία! Ας την γιορτάσουμε με το τσούγκρισμα του κόκκινου αυγού και με το πασχαλινό τραπέζι, στο οποίο θα καλέσουμε τον Αναστημένο Χριστό να το ευλογήσει! Ας την γιορτάσουμε, εκδηλώνοντας έμπρακτα την αγάπη μας σε όλους εκείνους που την έχουν ανάγκη! Κι ας μην ξεχνάμε ποτέ πως ο πανηγυρισμός του Πάσχα, τότε μόνον ολοκληρώνεται, όταν συνοδεύεται από μια ζωή δική μας, που θα βεβαιώνει την πνευματική ανάστασή μας. Από μια ζωή, την οποία θα χαρακτηρίζει η άρνηση του Κακού, η αναγνώριση των σφαλμάτων, η αληθινή μετάνοια κι επιστροφή, καθώς και η συμμόρφωση της θέλησής μας στο θέλημα του εκ νεκρών Αναστάντος Κυρίου μας.
Αυτόν και ταπεινά παρακαλώ, να φωτίζει τον νου σας και να καταυγάζει την καρδιά σας, σε χρόνια πολλά, με το άσβεστο φως της Αναστάσεώς Του!


Δεν υπάρχουν σχόλια: