e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στους Μικρασιάτες


Κάθε λέξη είχε τη δική της ξεχωριστή σημασία, στο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τους Μικρασιάτες, το οποίο διάβασε ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ Αντώνης Οραήλογλου στην έναρξη της Συνάντησης στην Κατερίνη.

Σημειώνουμε αποσπάσματα από το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη:

«Επαινούμε κάθε πρωτοβουλία  που συμβάλλει στη μελέτη της ιστορίας του Γένους μας και τη διάσωση του πατρογονικού μας πολιτισμού. Η τόνωση της ιστορικής μνήμης και η καλλιέργεια των παραδόσεων μας αποτελεί τη μόνη οδό για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης που οδηγεί στη ομογενοποίηση λαών και πολιτισμών.

Η διάσωση της ταυτότητας μας εξαρτάται αυτή την κρίσιμη περίοδο από  το πως θα μεταφέρουμε στη νέα γενιά, τη συνείδηση του χρέους, της σπουδαιότητας να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες του Γένους και της Ορθοδοξίας. Πρέπει οι νέοι να γνωρίσουν τις περιπέτειες και τους αγώνες, την πίστη και την ευσέβεια, το ήθος και τον πολιτισμό, τον τόπο και τον τρόπο του βίου των προγόνων μας, τα οποία διέσωσαν το Γένος μας και του έδωσαν μια μοναδική ταυτότητα παγκόσμιας εμβέλειας.

Ευλογούμε το πολύτιμο έργο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και τις πρωτοβουλίες της για την διαφύλαξη του πολιτισμού της Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης. Η 2η Πανελλήνια Συνάντηση αποτελεί ευκαιρία επικοινωνίας, συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο των Προσφυγικών Συλλόγων, αλλά και συνέχιση του καλού αγώνα για τα αιτήματα τους, ιδιαίτερα για την δημιουργία ενός μεγάλου μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής στην πρωτεύουσα της Ελλάδος.

Εμείς στο Φανάρι, συνεχίζουμε καθημερινά  τις προσπάθειες μας για την διάσωση της χριστιανικής κληρονομιάς στις εκκλησίες της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, σας συγχαίρουμε και σας καλούμε να επισκέπτεστε την ευλογημένη γη των προγόνων μας. Πατρικές ευχές,  την Πατριαρχική ευλογία, την χάρη και το έλεος του Θεού σε όλους τους συμμετέχοντες της Συνάντησης.»

Πηγή: Δίκτυο Mikrasiatis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: